Az évek során számos alkotás játszott már az érzelmeink húrjain, melyek sorához most újabb cím csatlakozott a The Wreck személyében, ami az időben ugrálva, családi drámákon, mókás párbeszédeken és fájó visszaemlékezéseken keresztül tár elénk egy szívszorítóan tragikus balesetet. A The Pixel Hunt művének főszereplője Junon, akinek szakmáját már a főmenü is ötletesen tükrözi, ugyanis egy számítógép asztalának stílusában tárul elénk, és kvázi egy forgatókönyv megírásának elkezdésével indíthatjuk el a történetet. 

Összetört szívek szállodája

Hősnőnk egy jó öreg, piros Volkswagen GTI-vel gurul be a Szent Mária Kórházba, a látogatást pedig egy váratlan ájulást követően rögtön a mosdó padlóján kezdi. Miután kicsit összeszedi magát, bevallja, hogy imádja a pocsék romantikus-vígjátékokat, amikben Ryan Gosling szőke hercegként belovagolva menti meg a kétségbeesett, kisírt szemű lányokat, majd az is kiderül, hogy sajnos nem egy rutinvizsgálatra érkezett az intézménybe. Agyi aneurizmával szállították be ugyanis anyját, akit ő egész életében Marie néven hívott, ami egyből sokat elárul viszonyukról. Az ügyeletes orvos továbbá azt is elmondja, hogy mivel az anyja nincs tudatánál, így rá hárulnak a kezelésével kapcsolatos döntések, mivel Junon adatai szerepelnek az erről szóló nyomtatványon – bár ezt valójában anyja hamisította alá.

A nőt persze sokkolja az egész helyzet, és először a menekülést választja, mely során kocsijába pattanva újra átéli a balesetet. Azt a balesetet, ami mindent megváltoztatott, ami megtörte, ami örökre elvette lénye egy részét, és amit a mai napig nem tud felidézni. Mármint arra emlékszik, hogy MI történt azon a napon, de azt egyszerűen blokkolja az agya, HOGYAN. A játék során gyakorlatilag ezt kell felgöngyölítenünk úgy, hogy a balesetben szétszóródott tárgyakon keresztül felidézzük Junon életének meghatározó pillanatait, pontosabban azok egy-egy jelenetét előre-hátra tekerve, elrejtett feliratokon keresztül kibontjuk a részleteit. 

Galéria
Kattints a galéria megtekintéséhez!

Az anyaság súlya

The Wreck játékmenet tekintetében egy nem kifejezetten hagyományos visual novel, melyben azonban a szöveg folyamatos léptetése helyett kvázi a Junon múltjáról készült felvételeket kell újra és újra végignéznünk. Ez a megoldás néhol ötletesnek, néhol kissé erőltetettnek hat, grafikai stílusa viszont rendkívül magával ragadó. Továbbá rendkívül okosak és ügyesek benne az átkötések, és a Grace klinikától kezdve a Peppa malacon át, egészen az Így neveld a sárkányodatig mókás utalásokban sem szenved hiányt.

A The Wreck egy humorral kevert szívfacsaró történet az anyaságról, a veszteségről, az emberi kapcsolatokról, a továbblépésről, a megbocsátásról és a borzalmak feldolgozásáról. A pár órás kaland során megismerhetjük Junon életének meghatározó élményeit, szeretteivel való komplikált viszonyát és gondolatait, melyek a kritikus pillanatokban egyfajta menekülésként teljesen abszurd irányba kalandoznak el, ami egy kis időre kellemesen tompítja egyes helyzetek komolyságát. Mindent összevetve egy kissé keserédes, lebilincselő történetről van szó, sajátos látványvilággal és remek vágásokkal, bár az elbeszélés megoldásai miatt időnként eléggé ismétlődőnek érződik. Mindezek ellenére a érzelmekkel teli narratív alkotások kedvelői nyugodtan adjanak neki egy esélyt, sokan talán könnyen azonosulni is tudnak majd egyes helyzeteivel, bár a történet a szülőket valószínűleg jobban szíven fogja ütni.