A különleges alakulatok hadseregben elfoglalt helyét és létjogosultságát nem lehet megkérdőjelezni. A Special Air Service-től kezdve a Navy Sealsen és a GU Specnaz-on keresztül egészen a Dél-koreai 707-esekig egy célja van ezeknek az egységeknek: a legfontosabb stratégiai feladatok ellátása, legyen szó akár különleges célpontok likvidálásáról, felderítésről, vagy éppen háborús eszközök megsemmisítéséről. Ezen egységek tevékenységét a legnagyobb titokban tartják, ahogy a tagjainak a kilétét is (az SAS tagjai például semmilyen sajtófotón nem szerepelhetnek). Életük rejtett, de most neked is lehetőséged van betekinteni a különleges akciók világába: a Thunder Tier One sorozást tart!

Küldetés: behatolás, célpont likvidálása

A Thunder Tier One egy háborús, stratégiai, top-down nézetű akciójáték, melyben egy négyfős különleges egység parancsnokaként kell végrehajtani a legfontosabb feladatokat. A Szovjetunió összeomlott, a Kelet-európai Szalóbiában egy új terrorista csoportosulás van felemelkedőben: az SBR. Marko Antonov, az SBR vezére egy minden eddiginél pusztítóbb akcióra készül, a Viharegység pedig megkapja a parancsot: minden áron meg kell akadályozni a terv végrehajtását.

A Krafton Inc. alkotása nem kerül sokba, 20 euróért vásárolható meg, így nem szabad 20 órányi játékot, lenyűgöző grafikát várni, viszont amit a Thunder Tier One kínál, azt pár kisebb hibát leszámítva jól teszi. A bevetések lényege általában mindig ugyanaz: a bevetési ponttól elindulva különböző részfeladatokat végrehajtva eljutni a kivonási pontig. A részfeladatok között előfordulhat kutatás-felderítés, titkos dokumentumok megtalálása, célszemélyek elfogása (és nem megölése), területek biztosítása és így tovább.

A kampány kilenc küldetésből áll, melyet egyedül vagy kooperatív játékmódban lehet teljesíteni: ez utóbbi jóval szórakoztatóbb, az élő csapattársak miatt. És hogy milyen a játékélmény? Nos, meglehetősen jó. A küldetéseligazításon műholdképek alapján lehet tájékozódni a célterületről, az egység tagjait a lehető legjobb fegyverekkel, eszközökkel lehet felszerelni, a lézeres célzóirányzéktól kezdve egészen a különböző gránátokig.

Az egység tagjai a felszereléstől függően képesek támadni: a gépfegyvereknek ugyanúgy van egy hatósugara, mint a pisztolyoknak, csak az ezen belül lévő célpontokat lehet támadni. A lopakodás, csendes eliminálás néha célravezetőbb, mint a nyílt küzdelem, utóbbi azonban gyakran elkerülhetetlen. Az csapattársak irányítása parancsok segítségével történik (gyülekezés, előre, zárótűz, fedezékbe vonulás, gyógyítás stb.), de egyenként is lehet utasítani az AI társakat, az már más kérdés, hogy nem mindig úgy cselekszenek, ahogy azt elvárnánk. Vigyázni pedig akció közben kell, sőt elvárt, mert már egy golyó azonnali halált okoz(hat).

Küldetés teljesítve

A Thunder Tier One-t az Unreal Engine 4 hajtja meg, ám mivel top-down shooter, így nem annyira látványos, mint egy, a motorral készült FPS, de még így is remekül fest a környezet. Hihető, hiszen egy kisvárosban minden megtalálható a lepusztult épületektől kezdve a bódékkal teleszórt piacig.

Az utcákon elhagyatott járművek, barikádok találhatók, bőven van lehetőség a feladatok kivitelezésére. Itt bizony tényleg fontos szerepe van a taktikai tervezésnek, mert meglepetések bármikor érhetnek: akár az emeltről is tüzet nyithatnak a katonákra. Sikeres küldetésekért tapasztalati pontok járnak, a tapasztalati pontokért díszítő cuccokat lehet vásárolni, így teljesen egyedi módon lehet felöltöztetni az operátorokat.

A Thunder Tier One jó játék, de több tartalommal, még több taktikai lehetőséggel, eltérőbb almissziókkal még jobb lehetne. Persze a tartalmat az alkotók tudják bővíteni, és a teljes modtámogatás is érkezik. A kért árat azonban mindenképpen megéri, hiszen ez egy olyan játék, amely ugyan nem újítja meg saját műfaját, de szórakoztató, miközben röpke betekintést nyújt egy olyan világba, mely a legtöbb ember számára örök talánynak számít…