Keresve sem találhattunk volna aktuálisabb játékot ebben a hónapban, mint az éppen egy hete kezdődött téli olimpia kapcsán megjelent Torino 2006. Az olimpia hivatalos játékaként illendő lenne valami szépet villantania a programnak - és valóban, első ránézésre látványos, festői környezet, részletgazdag háttér és kidolgozott karakterek fogadnak. Aztán amint beindulnak a dolgok, legszívesebben mi is mozgásba lendülnék, mondjuk a tévé távirányítója felé, hogy inkább élőben nézzük a versenyeket. Komolyan mondom, a Torino 2006 karaktereinél esetlenebb mozgása csak Mr. Beannek van…!

A téli olimpián 8 sportág 15 versenyszámában indulnak a sportolók, amit a játékba is beígértek, de valójában mindössze 6 versenyfajtát tudunk markánsan megkülönböztetni, a többi jóformán csak megnevezésében tér el egymástól. Ott van például a bob, a szánkó és a skeleton esete, ahol ugyanazon a pályán csúszkálhatunk, csak a járgány grafikája változik alattunk (ez tv-ben még csak-csak elmegy, de mi most itt aktívan szeretnénk szórakozni).„Remek móka az egész családnak!” - hirdeti büszkén a játék ismertetője. Valóban, a jó multiplayer még megmentheti a játékot, így gondoltam, egy négyszemélyes partiban élesben megmérettetem magam néhány, síléccel a lábán született nagymenővel. Mivel a családban nincs ilyen, elindultam keresni a neten... vagyis elindultam volna, de nincs internetes játékmód. Puff neki!

„Autentikus helyszínek és szereplők” - no ehelyett én csak egy bazi hegyoldalt láttam, meg pár tiritarka ruhába öltözött muksót. „Intuitív irányítás, könnyen elsajátítható játékmenet” - ez a valóságban annyit jelent, hogy mindössze két gombot kell felváltva, a megfelelő időben, vagy adott ütemre nyomkodnunk - mondhatom, nagy kihívás. Na talán majd a gyerek: leültettem, nézegette, majd szűk 15 perc játék után elvonult legózni.

Fantasztikus hangulat - na az nincs!

Elhatároztam, hogy nem adom fel, míg valami jó dolgot nem tudok írni a játékról, ezért összeszorított fogakkal nekiláttam, hogy kiismerjem az általam a sportjátékok legnagyobb innovációjának tartott kommentátorok teljesítményét. A fejlesztők valóságközeli hangulatot ígértek, de... hát nem tudom, hol realisztikus ez a fajta kommentálás, én biztos elzavarnám havat lapátolni, aki így vezet közvetítést.Végül mégiscsak találtam valami pozitívként megemlíthetőt a Torino 2006 kapcsán: a biztonsági intézkedésekről szóló írásokból kiderül, hogy a NATO két, egyenként 400 km-es sugarú körben látó AWACS repülőt küld az olimpia biztosítására (meg persze pár vadászgép is készenlétben vár, ha jeleznének valamit) - rajtuk kívül még 16 ezer katona, rendőr, mesterlövész, tűzszerész, sőt turistának álcázott biztonsági ember vigyáz a részvevők és a vendégek biztonságára. Hogy mi köze ennek a játékhoz? Semmi, de legalább írhattam valami érdekeset…

Írta: Julius