A Trackmania már jó pár évvel ezelőtt belopta magát az autós játékok szerelmeseinek szívébe. Egyszerűen kezelhető a sorozat minden darabja, továbbá szinte egyedül van a piacon, mint arcade autóverseny. A Nations volt a legutolsó változat, ami már kezdte pedzegetni az online jelenlétet is, most pedig azonban eljutott addig a játék, hogy minden téren a legprofibbat tudja nyújtani.

Felfelé hurok

Más autószimulátorok, vagy inkább úgy fogalmazok, hogy más autós játékok abba az irányba haladnak, hogy egyre mélyebb betekintést és változtatási lehetőségeket adnak a játékosoknak, melyek igazából alig befolyásolják az autók viselkedését. A Need for Speed a legjobb példa erre – bevallom őszintén, szerintem a Trackmania megközelítése a jobb hosszútávon. A játékon van a hangsúly, nem pedig a „pimpelésen” és tuningon. Ha valaki a Trackmaniában elkezd egy pályát – melyek ugyanannyira őrültek, mint a korábbi verziókban – és eljut odáig, hogy megüti a beépített szintidőt is, az állítom, többet és jobban szórakozott, mint bárki, aki a mai felhozatalban szereplő egyéb autós játékokat preferálja.

TrackMania: United    TrackMania: United    TrackMania: United

Az editor teljesen ugyanaz, mint a korábbi változatokban, azaz még mindig nem lehet a kanyarokat tetszés szerinti dőlésszögűre alakítani, még mindig viszonylag kevés pályaelem és puritán megközelítés jellemzi. Eddig minden egyes Trackmania mutatott grafikus motorbeli fejlődést, de ezúttal sajnos nincs így, ennek ellenére működik a mix.
Ha eddig nem vettétek volna észre, most mindenképpen ki fog ugrani a szóköz billentyűtök a helyéről, azaz a Restart Race menüpont sokszor lesz segítségetekre némi szitkozódás mellett. Olyan hihetetlen rövidek a pályák, és olyan egyszerűnek tűnnek, hogy az első 15 alkalommal csak azért kezditek majd újra, mert nem tudjátok elhinni, hogy valóban képtelenek vagytok befejezni egy egyszerű ugratóval végződő kanyart.


Robbant az online!


Az online tartalom fizetőeszköze a Trackmania Copper, amit korábbról már ismerhettek. Ha eleget játszottatok, adott mennyiségű pont beváltása után már a hivatalos idők ellen is versenyezhettek. Copperen vásárolhattok új pályákat, festéseket az autókra, vagy új autómodelleket, ami nagyszerű, de számomra nem volt teljesen nyilvánvaló, hogy ha készítek egy pályát, és azt megveszi valaki, az az összeg hozzám folyik-e be. Ha igen, ez ismét nagyszerű lépés a rajongótábor ösztönzésére és életben tartására.

Aki rajong a Trackmania sorozatért, esetleg még sohasem játszott vele, feltétlen szerezze be. Az arcade szellemű játékosoknak biztos nagyon fog tetszeni, a Ghost Mode pedig lehetőséget nyújt arra, hogy ne lökhessenek ki az utolsó pillanatban a tökéletes köridők futása közben…