Sawyernek tehát jó időben, a megfelelő mennyiségű munkaidőt beleölve sikerült egy impozáns, addiktív játékot összehoznia, amit még az idő kemény vasfoga sem tudott kikezdeni. Persze, joggal gondolhatjátok, hogy nem így van, mert már jó ideje nem lehetett hallani erről a játékról. Igazat is adnék ennek a gondolatnak akkor, ha mára teljesen eltűnt volna a süllyesztőben - de mint azt már említettem, a játék egyszerűen magával ragad és szinte letehetetlen. Velem is sajnos megtörtént az, amit szerettem volna elkerülni: alig bírom kivárni, hogy elteljen a nap, és újra kezembe vegyem a cég irányítását, átérezve azt, amit sajnos a ma oly nagyra becsült, szupergrafikával ellátott játékok nem tudnak kiváltani belőlem - vagy ha még ki is váltják, akkor sem „örökérvényűen”, hanem egy-két nap erejéig. A játékélmény szinte elfeledteti velünk az ódon külcsínt; persze, amikor a játék első aranykorát élte, meglehetősen jó grafikájú programnak számított. Ám ha kicsit másképp közelítünk hozzá, meghálálja, akár egy nagykópé kiskutya.

Transport Tycoon DeluxeTransport Tycoon DeluxeTransport Tycoon Deluxe

Az alapok
A játékot elindítva számtalan beállítási lehetőséggel találkozhatunk: megválaszthatjuk a nehézségi fokozatot, a pénznemet, adózást és milliónyi egyéb finomságot. A játék lényegében arról szól, hogy alapítanunk kell egy szállítmányozási céget, és nyersanyagokat kell szállítanunk egyik helyről a másikra (ebbe a kategóriába az utasok is beletartoznak, ezért a mi szempontunkból most tekintsünk rájuk úgy, mintha nyersanyagok lennének). Játékmódtól függően mindig van egy „vége” rész, de ha ezt elértük, akkor sem kell abbahagynunk cégünk fejlesztését, mert Sawyer bácsi gondoskodott arról, hogy a már ekkorra beleölt időnk nagy része ne vesszen kárba, azaz tovább folytathatjuk a játékot.

Első körben madártávlatból tekintsük át a pályát! Miután ezzel megvolnánk, nagyítsunk egy kicsit, majd a szűrőt használva a térképen megnézhetjük a gyárakat. Ha kitaláltuk, hogy mit szeretnénk és a pénzünk is elég, belekezdhetünk a tervünk megvalósításába.

Építkezés
Talán az egyik legérzékenyebb pontja gazdaságunk folyamatos fejlődésének a jól átgondolt építkezés. Több dolgot kell szem előtt tartanunk, mielőtt lerakjuk az első buszmegállót vagy vasúti pályaudvart.
  1. Úgy telepítsük az állomásokat, hogy a megnövekedett igényeket is ki tudjuk elégíteni.
  2. Mivel a sztenderd játékot 1960-ban kezdjük, számítsunk arra, hogy előbb vagy utóbb fejlesztenünk kell. A vasúti hálózatunk átépítésén majd 2000-2010 környékén kell elgondolkodnunk.
  3. Lehetőleg kevés alagutat, hidat építsünk, mert a későbbiek folyamán nehezebbé válik a csomópontok összefűzése.
  4. Kezdetben 2 férőhelyes vasúti állomásokat telepítsünk.

Törekedjünk arra, hogy a pályavonalakon lehetőleg kevés legyen az emelkedő, ugyanis a szerelvények érzékenyek rájuk. Ami talán a legfontosabb - főleg a vasúti vonalakon -, hogy egy pályaszakaszon telepítsünk több „garázst” is, mert elég bosszantó tud lenni, ha menet közben lerobban a sok ezer dollárt vontató mozdonyunk.

Transport Tycoon DeluxeTransport Tycoon DeluxeTransport Tycoon Deluxe

Szállítás
A sikerhez vezető út rögös és kiszámíthatatlan, ezért kimondottan jó tanáccsal szolgálni nem tudok, mert egy-egy problémát többféleképpen is orvosolni lehet. A játékban folyamatosan megbízásokat kapunk, amiket elvégezve bizonyos ideig nagyobb bevételre számíthatunk, ez az időszakasz általában az építést követő évre vonatkozik. A szállítást célszerű úgy megoldanunk, hogy a lehető legkevesebb fordulóval a legtöbb nyersanyagot fuvarozzuk el A pontból B-be. Nem mindig a legrövidebb út a legkifizetődőbb! A rövid távú vasutak sok esetben még fele annyi bevételt sem hoznak, mint az olykor fél világot átszelő pályán száguldó szerelvényünk. Lehetőleg minden igényt vonatokkal próbáljunk meg kielégíteni, mert a mozdonyok fejlődése nagyobb mértékű, mint az utakat taposó dömpereké, buszoké. Kezdetben persze örülhetünk, ha a mozdonyok célba érnek a „drágaszággal”.

Szerelvények
A gyors szerelvény nem minden esetben jelenti a sikert, ugyanis, ha egy adott szakaszt nem tudjuk szintbe építeni, akkor a vonóerő helyeződik előtérbe a sebességgel szemben; minél nagyobb lóerővel rendelkezik egy mozdony, annál nagyobb vonóerőt képvisel, így akár több kocsit ráaggatva is elérheti a végsebességet minden nehézség nélkül. Induláskor minimum 2, de legfeljebb 4 szerelvényt kapcsoljunk mozdonyunkhoz.

Transport Tycoon DeluxeTransport Tycoon DeluxeTransport Tycoon Deluxe

Pénz, pénz, és megint csak pénz
A való élet is arról szól, hogyan kamatoztassuk tudásunkat, s az időközben megszerzett tapasztalatainkat felhasználva hogyan tudunk minél több pénzre szert tenni. A játékba át lehet ültetni ezt a tapasztalatot még akkor is, ha nem teljesen azonosak a feltételek. A folyamatos fejlesztések, tökéletesítések mellett arra kell törekednünk, hogy miképpen tudunk a lehető legkisebb anyagi ráfordítással a legnagyobb haszonra szert tenni. Ha rájöttünk erre, üzletünk virágozni fog, és a milliárdos nagyságrendet is elkönyvelhetünk haszonnak.

Befektetés, avagy hogyan aknázzuk ki az ellenfél sikereit
Más teendőnk nincs, csak figyelnünk kell ellenfeleinket - befektetés nélkül is célszerű folyamatosan a grafikonokat lesnünk, nehogy idő előtt meglepetésekben legyen részünk. Amint a babérjainkra tör egy ellenfél, ne lehetetlenítsük el! Első körben vizsgáljuk meg, hogy milyen szerelvényekkel rendelkezik, illetve ezekből milyen anyagi hasznot tud húzni. Ha még alacsony a cég alaptőkéje, célszerű 25-75% közötti részesedést szereznünk. Jól járhatunk egy ilyen befektetéssel, mert viszonylag stabil, hosszú távon folyamatos jövedelemre tehetünk szert. A játékstílusomból adódóan mindig törekedtem arra, hogy a lehető legjobb módon próbáljam kézben tartani az irányítást, ezért alkalomadtán befektetővé váltam. Több szempontból is jól jártam, mert a bevételből részesedtem, valamint eladásnál a részvényeimet jóval magasabb áron tudtam értékesíteni, mint amennyibe belekerült.