Kötve hiszem, hogy a RedLynx csapata sokak számára ismerős lehet. Legalábbis a Trials HD és a Trials Evolution előtt biztosan kevesen hallottak a helsinki illetőségű stúdióról, akik 2000-es alapításuk óta meglehetősen sok játékot tettek le az asztalra. Természetesen nincs is ezzel baj, hiszen a legtöbb általuk elkészített cím valóban az abszolút felejthető kategóriába tartozott.  Meglehetősen sok platformon tették próbára magukat, hiszen a PC-től kezdve a Nokia N-Gage-en át egészen a WiiWare-ig próbálkoztak, azonban átütő sikert csak a 2009-ben megjelent Trials HD hozott, ami Xbox Live Arcade-en volt elérhető. Természetesen ez a játék sem az eredetiségével tűnt ki a többi közül, mivel korábban PC-re már elkészítették a Trials 2: Second Editiont, ami ugyan bizonyos szinten elismert játék lett (a maga 80-85%-os értékelésével mindenképpen a minőségi címek közé tartozott), ám mégis hiányzott hozzá az a plusz löket, ami a magasba repítette volna a fejlesztőcsapatot. Azt nehéz lenne megmondani, hogy miért éppen Xbox Live Arcade-en kezdett el működni az, ami korábban csak mérsékelt érdeklődést váltott ki a játékosokból, de ha keresnünk kellene valamilyen okot, akkor mindenképpen arra tudnánk fogni, hogy jó helyen (az egyszerű, olcsó, viszont nagyszerű játékokat biztosító Xbox Live-on) volt jó időben (Summer of Arcade promóció 2009 nyarán). A sikert jól mutatja, hogy a Trials HD-t mind a mai napig az egyik legjobb XBLA címként tartják számon, és a játék az elmúlt 3 évben több mint kétmillió letöltést produkált. Ez pedig nem kis teljesítmény.

Modern Elma

Azt, hogy miért tudunk csakis legekben beszélni a sorozatról, röviden leírható: az egyszerűsége a legfőbb bája. Nem kell hozzá semmi más, csak négy darab gomb és egy kis türelem. A játék alapjait nézve sokkal inkább hasonlít egy böngészőben is játszható flash játékra, mint egy valóban komoly címre. Stílusmintának a 2000-es Elasto Mania-t tekinthetjük, azzal az apró külön különbséggel, hogy itt nem kell almákat gyűjtögetni. Azon fiatalabb játékosok, akik esetleg nem ismernék az említett címet, röviden bemutatnánk, hogy miről is van szó: adott egy motorkerékpáros versenyző, akit az akadályokkal telitűzdelt pályán kell végigterelgetnünk. A feladatot nehezíti, hogy mindezt meglehetősen jól és bizony sokszor szemét módon kidolgozott arénákban kell végrehajtanunk, ahol – néhány pályát kivéve – a fizika szabályai érvényesek. Természetesen a gyorsaság és az így elért időeredmény számít az elszámolásnál, de gondolom, azzal nem lövök le egyetlen poént sem, ha megsúgom, hogy sok esetben a lassú haladás könnyebb és gyorsabb célba érést eredményez. Az ellenőrzőpontokkal gazdagon telitűzdelt pályákon természetesen bármennyi újrakezdéssel végigmehetünk, viszont az így felhasznált segítségek száma, valamint az idő azok, amelyek meghatározzák a végül bezsebelendő – értelemszerűen arany, ezüst és bronz – medálokat. Az irányítást tekintve nem lesz bonyolult dolgunk, hiszen van egy gáz, egy fék, valamint előre- és hátradőlés, amivel az egyensúlyunkat tudjuk szabályozni (még akár a levegőben is). A játéktér kétdimenziós, viszont minden más teljes 3D-ben jelenik meg, így kapjuk meg azt a hatást, aminek köszönhetően úgy érezzük, hogy nem egy lecsupaszított játékkal van dolgunk. 

Újabb bomba

A Trials Evolution a nagysikerű előd minden pozitív tulajdonságával rendelkezik, ami mellé még érdekesebb és még jobban kidolgozott pályákat, valamint új módozatokat is kapunk. Az, hogy mennyire sikerült jól a játék, úgy gondolom, nagyszerűen jelzi, hogy a PC Guruban két oldalon írunk egy kizárólag Xbox 360-on elérhető, letölthető címről. 

A Trials Evolution három fő részre tagolódik, ahol megtaláljuk a karrier módot, a többjátékos részt, valamint a Track Central nevezetű szekciót. A single player a klasszikus recept szerint készült, így kapunk egy csomó pályát, amelyeket szépen sorban teljesítenünk kell. Eleinte ezek alig néhány másodperces szakaszokat foglalnak magukba, viszont ahogy haladunk előre, úgy lesznek egyre hosszabbak és összetettebbek az arénák. A különböző „csomagokba” gyűjtött versenyek mellett bizonyos részek után jogosítványt is kell szereznünk, amire az újabb motorkerékpárok elérhetősége miatt lesz szükségünk. Az itt kapott feladatok többnyire tutorial jellegűek, vagyis arra vannak kihegyezve, hogy megtanuljunk használni egy adott kétkerekűt. A karriermód során rendkívül fontos lesz a különböző kategóriákba rendezett járművek ismerete, mivel míg az egyik pályán a gyorsabb motorra lesz szükségünk, addig a másikon inkább a nagyobb távolságok átugratására alkalmas járművet kell választanunk.

Változatosan

Azon, hogy bizonyos idő elteltével se fulladjon unalomba a játék, nagyon sokat segítenek a mesteri precizitással összerakott pályák, amelyek amellett, hogy változatosak, még a látványt tekintve is abszolút az első osztályba tartoznak. Egyszer a felhők között, máskor egy lerobbant gyárépületben, majd egy zöldellő dombon fogjuk gyűjteni a kilométereket. Természetesen mindegyik úgy van kialakítva, hogy a lehető legtöbbet szenvedjünk vele, de ez az egyetlen olyan játék mostanság, amire nem tudunk haragudni, bármennyire is szivatós. Ez leginkább azért van így, mert csakis a türelmünkön múlik, hogy mennyire leszünk sikeresek. A bevezetőben egy mondat erejéig utaltam rá, hogy ne gondoljuk azt, hogy a Trials Evolution egy versenyjáték. Bár a stílust tekintve hajlamosak lehetünk látatlanban is ide sorolni, viszont a RedLynx legújabb fejlesztése leginkább ügyességi programnak felel meg. 

Közösségi élet

Kétségtelen, hogy a gyorsaság szintén fontos, viszont erre leginkább a többjátékos módban lesz szükségünk. Az Xbox Live-os multiplayer legfőbb pozitívuma, hogy nagyon gyorsan működik, így alig néhány másodperccel a keresést követően már játszhatunk is. A klasszikus idő elleni versenyeken felül akár fej-fej melletti kihívásokra is lehetőségünk nyílik, ahol négy különböző síkon zajlanak a viadalok. Fordulónként két pályán, pályánként pedig két versenyen kell gyűjtögetnünk a pontokat, melyek aztán a végelszámolásnál kerülnek összesítésre. Szintén jó hír, hogy az online multi mellett helyi, lokális játékra is lehetőségünk nyílik barátainkkal, ami szerencsére nem osztott, hanem egy képernyőn zajlik. 

Bár a szavatossággal biztosan nem lesz probléma, fontos megemlíteni a Track Central szekciót is. Itt értelemszerűen megtaláljuk a szinte korlátlan lehetőségeket biztosító pályaszerkesztőt, ami mellett keresni is tudunk a mások által készített arénák között. Szűrhetünk az értékelések szerint, esetleg a fejlesztők által ajánlott pályákat is letölthetjük, és néhány gombnyomás után máris kipróbálhatjuk azokat. A legelképesztőbb egyértelműen a Super Mario Trials nevű darab. 

Csak 1200 pont?

Tekintve, hogy a Trials Evolution milyen áron érhető el és mit nyújt, azt hiszem, nyugodt szívvel mondhatom, hogy kötelező vétel. Az Xbox Live Arcade mezőnyéből magasan kiemelkedik, és tényleg csak nehezen lehet hibát találni benne. Az ütős látvány mellett végig képes a 60 képkocka/másodperc értéket megtartani, csak egyes esetekben fordulhatnak elő olyan apró és egyáltalán nem zavaró grafikai bugok, mint mondjuk a képtöredezés, vagy éppen a textúrák lassú betöltése. Felesleges belekötni, élvezni kell és gyűjteni az aranyat!