Ha eddig úgy gondoltuk, hogy az Electronic Arts nem fordít kellő figyelmet és energiát a nagy futballesemények alkalmával megjelenő dobozos különkiadásaira, akkor a DLC-ként érkező UEFA Euro 2012 sem fog meggyőzni az ellenkezőjéről. A torna-exkluzív, világbajnokságok és európa bajnokságok alkalmával megjelenő EA játékok évek óta felvetik a dobozos verzió - letölthető tartalom polémiát. Nevezetesen azt, hogy pár hónappal az aktuális FIFA részt követően szép dolog-e újra eladni ugyanazt a terméket más csomagolásban egy teljes játék árán, hiszen a kiadó EB és VB játékai hagyományosan kevés újdonsággal és minimális extra tartalommal érkeztek a boltok polcaira. Bár ezt a nem túl közönségcsalogató trendet pont a legutóbbi, a 2010-es afrikai tornára készült kiadás törte meg, mely iskolapéldája volt annak, hogy hogyan is kellene hozzáállni a témához, sokan mégis örömmel vették a hírt, hogy az idei kontinens viadalt letölthető DLC formájában tolhatjuk végig, természetesen jóval szerényebb vételáron (20 euró vagy 1800 MS Pont). Nos, a történetben a csavar ott található, hogy egyfelől csak a FIFA 12 tulajdonosok juthatnak hozzá a kiegészítőként érkező tartalomhoz, így a jutányos ár rögvest megkérdőjeleződik azok számára, akik nem rendelkeznek a franchise legutóbbi epizódjával, mivel annak beszerzési ára még mindig igen magas. Másfelől pedig egy, az Európa Bajnokság hagyományaihoz méltatlan játékot kapnak azok, akik rászánják magukat az UEFA Euro 2012 beszerzésére.

Minden a régi?

Az Originen, Xbox Live-on vagy a PS Store-on történt vásárlást követően a FIFA 12 főmenüjében lelhetünk rá a játékra, mely a szokásokhoz híven az EB színeiben és logóiban pompázó menürendszerrel várja a futballőrülteket. Utóbbi súlyos fokozatú megléte amúgy kardinális kérdés abban a tekintetben, hogy élvezni fogjuk-e azt, amit kapunk vagy sem, hiszen nem árulok el nagy titkot azzal, hogy túl sok újdonsággal nem fogunk találkozni. Ami önmagában még nem is lenne akkora probléma, hiszen mindössze egy hangulatában, megjelenésében és extra funkcióiban egy a tornára kihegyezett DLC-től leginkább az EB izgalmát és hangulatát várnánk. De azt sajnos nem kapjuk meg. 
Nem meglepő módon a grafikát, a játékmenetet mind a FIFA 12-től örökölte az Euro 12, csak a torna 8 új stadionja, pár csiszolt játékos animáció és néhány új, EB hangulatot tükröző átvezető jelzi, hogy itt bizony egy másik játékról van szó, azonban ez az egyveleg nem ragadja annyira magával az embert, mint a 2010-es afrikai futballünnep idején. A körítés tehát mondhatni a szokásos, még az EB kihívásokat rejtő Challenge mód is visszatér, amiben a közelmúlt, majd a valódi torna megkezdődésével a kontinens viadal legemlékezetesebb mérkőzéseit, kiélezett szituációit játszhatjuk újra megváltoztatva a sporttörténelmet, ha elég ügyesen morzsoljuk a kontrollert. A kihívások teljesítésével szerzett tapasztalati pontokat pedig a Football Club profilunk szintnövelésére fordíthatjuk. 
A pixelpályára lépve sem tapasztalható sok változás, a meccsmotorhoz nem nyúltak a fejlesztők, maximum némi polírozás nyoma érződik rajta, például a szerelések, ütközések során történő fizikai kontaktusokért felelős Impact Engine-t sikerült megzabolázni kissé, így jóval kevesebb irreális zakózást mutatnak be a futballisták. A FIFA integrációnak hála egyébként csak a menürendszer angol, a meccseket a Faragó - Hajdú B. páros magyar kommentárjával élvezhetjük, már persze akkor, ha még nem jönnek ki a könyökünkön a „fej mindig kéznél van” vagy a „Gera, a mágikus magyar” szlogenek.

Az meg ki ott a pályán?

A fekete leves akkor érkezik, amikor elindítjuk az EB végigjátszását rejtő UEFA Euro 2012 opciót, ugyanis itt kell szembesülnünk azzal az érthetetlen ténnyel, hogy az EA valamilyen oknál fogva kivette a selejtező csoportok végigjátszásának lehetőségét a pakliból, és csupán a 32 csapatos döntő csoportmeccseitől kezdhetünk neki a nagy menetelésnek. Megmagyarázhatatlan döntés ez a kiadó részéről, mivel egy kisebb nemzet válogatottját a selejtező körökön keresztül kivezetni a döntőre majdnem akkora dicsőség és bravúr, mint mondjuk elhódítani a trófeát. A döntő igazából csak a krém, de a főétel ezúttal elmarad. Ezt csak azért nem sajnálunk igazán, mert vérlázító, hogy a selejtezőkön elindult 53 válogatott közül mindössze 20 van jelen hivatalos formában, további kilencben pedig csak a játékosok valódiak. Az ezen a körön kívül eső csapatokat választva kénytelenek vagyunk a kamu futballistákkal feltöltött keretekkel és az eredetiekre emlékeztető mezekkel nekivágni a megmérettetésnek, és ami a legcsúnyább, hogy az EB társházigazdája, Ukrajna (Wales, Szlovákia, Észtország, Fehéroroszország vagy éppen Macedónia mellett) is erre a sorsra jutott. Az EB hivatalos játékában. Azt hiszem, ez sok kommentárt nem igényel. Persze ezeket lehet javítani később patchek formájában, ám az EA hivatalos álláspontja, mely szerint a szövetségekkel való hosszas tárgyalási folyamatok és pénzügyi megfontolások állnak a dolog mögött, nem azt sejteti, hogy bármiféle szándékuk lenne a helyzet orvoslására. Ez pedig egy mindössze pár hónapnyi szavatossággal bíró játék esetében akár végzetesnek is bizonyulhat.

Fedezd fel Európát!

De hogy ne csak a rosszról beszéljünk, a játék szolgál némi újdonsággal is, nevesül az Expedition játékmóddal, mely ugyan élvezetes, ám mégiscsak kettős érzéseket vált ki. Egyfelől hosszú időre biztosítja a szórakozást, másfelől totálisan összeegyeztethetetlen mind a valósággal, mind pedig az Európa Bajnokság és a válogatott megmérettetések szellemével. Az Expedition opció ugyanis a nem régiben megjelent FIFA Street karriermódján alapszik, vagyis egy futballistát kiválasztva (aki lehet a virtuális profink vagy bármely az EB-n feltűnő játékos) egy szedett-vedett, a többi nemzeti együttesből véletlenszerűen sorsolt játékosok alkotta csapattal kell kiállnunk profi válogatottak ellen. Ez nagyjából azt jelenti, hogy az általunk választott aranylábú lesz a keret egyetlen hasznos tagja, így nem árt körültekintően dönteni, hiszen meghatározó lesz a csapatunk játékstílusát illetően. 

A kontinens térképén ezután kiválaszthatjuk, hogy honnan, melyik csoportból szeretnénk hódító utunkra indulni: természetesen a legtöbb nemzet lakat alatt van a kezdésnél, de győzelmeinkkel utakat nyithatunk meg hozzájuk (általában 2-3 opciónk is akad, hogy mi lesz a következő helyszínünk). Minden nemzetet háromszor kell elpáholnunk, és a győztes mérkőzéseket követően begyűjthetjük a nyereményt, ami egyfelől az ellenfél csapatából egy tartalék, csere vagy kezdő játékos, amivel gárdánkat izmosíthatjuk, illetőleg utak a következő megmérettetésekhez. A meccseket nem lehet döntetlenre adni, legrosszabb esetben tizenegyesek következnek, és nem árt, ha apait-anyait beleadunk, ugyanis vereség esetén elveszhet a kinyitott útvonalunk, és újra kell játszanunk valamelyik kihívóval, hogy visszatelepíthessük azt. A cél természetesen az öreg kontinens legjobbjának lenni, amihez hosszú órák izzadságos játszmái vezetnek, pláne, hogy elsőként a kisebb és gyengébb válogatottakból csak minimális eséllyel tudunk majd használható spílereket cserélni, így igen lassú folyamatnak ígérkezik egy ütőképes gárda összehozása. Az Expedition szórakoztató és tartós eleme a játéknak, még akkor is, ha a koncepció esetében ki is lóg az a bizonyos lóláb. 

Sajnos azt kell, hogy mondjuk, az UEFA Euro 2012-n nagyon érződik, hogy a készítőknek sem idejük (valószínűleg a FIFA Street és a készülő FIFA 13 miatt), sem szándékuk nem volt arra vonatkozóan, hogy egy tisztességes játékot tegyenek le az asztalra. A végeredmény egy félkész, béta verziónak tűnő, érdektelen kiegészítő, melynek eladási adatai és a felháborodott visszajelzések remélhetőleg észhez térítik majd az EA-t. Legkésőbb 2014-ben meglátjuk.