Még 2017 novemberében találkoztam a kickstarteres gyűjtéssel, amely egy igen ígéretes horgászjátékot írt le az érdeklődők számára. Amellett, hogy egy részletesen kidolgozott kampánnyal indultak a fejlesztők, már egészen kulturált, játszható demóval is elő tudtak rukkolni az Ultimate Games derék alkotói. A rengeteg ígéretből mára valóság lett, és el kell mondanom, hogy valami elképesztő tempót diktált a csapat ezalatt a majdnem egy év alatt. Nem fogok nektek hazudni, de megkockáztatom, hogy kivétel nélkül, minden egyes nap érkezett valamennyi frissítés a játékhoz. Mindez annak köszönhető, hogy gyakorlatilag azonnal reagáltak minden felmerülő (vagy lemerülő) kérdésre, problémára. Egy olyan műfajban, amit gyakorlatilag a Dovetail féle Euro Fishing és az ingyenesen játszható Russian Fishing 4 ural, nem könnyű elnyerni a vásárlók szeretetét. Ugyan utóbbi cím csak nemrégiben tűnt fel a Steam felületén, azok a játékosok, akik korábbról már ismerték, nagy elánnal tették magukévá az új platformon, sok új horgászt is bevonva az össznépi nagy lógatásba.

AZ ÉLŐ HALRADAR

Amivel az Ultimate Fishing Simulator mégis többet nyújt vetélytársainál, az a víz alatti kamera megjelenése, melyet egyszerűen csak át kell kapcsolnunk a partmenti nézetből, anélkül, hogy bármilyen felszerelést meg kellene vásárolni hozzá a játék áruházában. Ez szimplán egy olyan funkció, amit nagyon régen láttam utoljára horgászszimulátorokban. Azon túl, hogy nagy segítség a halak megtalálásában, rendkívül látványos is, sokat megtudhatunk arról, hogy megfelelő hosszúságú előkét állítottunk-e be, vagy éppen azt is láthatjuk, hogy van-e még csali a horgunkon. Ha elmulasztjuk a kapást, akkor bizony előfordulhat, hogy hosszú perceken át az üres horoggal pecázunk, ami igen nagy baki. Rendkívül széles választéka áll rendelkezésre a pecázás módjának is, mindez mindenféle mikrotranzakció vagy DLC nélkül. Úszózhatunk, fenekezhetünk, pergethetünk, legyező horgászatot is folytathatunk, de amint elérjük a megfelelő szintet, és megszerezzük a jégfúró alkalmatosságot, akkor onnantól lékhorgászhatunk is. Ez a rengeteg funkció mindenképpen dicséretre méltó, hiszen a kalapozási kampány célösszegének éppenhogy az alsó határa lett csak meg, amelyben nem szerepelt ezen módok töredéke sem.

HALLATLAN HALMENNYISÉG

A következő jogos kérdés az, hogy hány halfaj akasztható horogra? Nem kevesebb, mint 34 van jelenleg, és ez bővülni fog, nyomatékosan kihangsúlyozva, hogy ingyenes tartalombővítések keretében. Biztos, hogy mai fejjel gondolkodnak a srácok? Mindegy is, mert nem bánjuk. Összesen hét helyszínen vethetjük magunkat bele a halakkal való küzdelembe, de mindegyikért szépen meg kell dolgoznunk, halakat fogva és eladva őket. Miután megvan a megfelelő szintünk, akkor egy bizonyos összegért cserébe kiválthatjuk az engedélyünket, és már mehet is a pecázás. A dinamikus időjárás már csak egy plusz adalék mindehhez, és bizonyos tavakon a hajózás lehetősége is adott. A grafikán ugyan lehetne még javítani, de a halakén túl a víz viselkedése is szépen ki lett dolgozva. Mindenképpen ajánlott kipróbálni, akár többedmagunkkal is, így elütve egy kis szabadidőt a borongós őszi napokon. Mindezt 20 euróért kapjuk meg, ami a mai viszonyokat figyelembe véve több, mint jutányos ár.