Egy új hős születik!


Nathan Drake, az Uncharted főszereplője első ránézésre, a képek alapján egyáltalán nem fogott meg minket -- ám ez csak addig tartott, amíg a bőrébe nem bújhattunk. Drake ugyanis egy igazi, menő, újkori Indiana Jones, eszméletlen beszólásaival pillanatok alatt hiteles játékhőssé nőtte ki magát.

A sikerhez persze hozzátartozik, hogy a készítők egy hihetetlenül jól kitalált játékot tettek alá. Az Uncharted ugyanis egy ízig-vérig akció-kalandjáték, aminek két komponense nagyszerű elegyet alkot, mindezt tetézi a káprázatos képi világ és az elképesztően jól működő interaktív mozi érzés. A játék sosem tölt, vagy ha igen, akkor is maximum 1-2 másodpercre villan fel a töltőképernyő, sőt a külső és belső terek közti átmenetet is megszakítás nélkül élhetjük át. Az egyik pillanatban még a buja dzsungelben vagyunk, a következőben pedig már egy második világháborús rozsdás tengeralattjáróban (na igen, ezen Nathan is elcsodálkozik…). Mindez a zseniális kamerabeállításoknak és a döbbenetes mo-capnek köszönhetően rendkívül látványos, a képek nem képesek visszaadni, hogy milyen élethű és élő az Uncharted világa. Hősünk animációja ugyanis példaértékű, mindenre többféle animációja van, még ajtókon sem ugyanazzal a mozdulattal nyit be!

Uncharted: Drake's FortuneUncharted: Drake's FortuneUncharted: Drake's Fortune

A gyönyörű képi világ mellett nagy szerep jut a kaland- és az akcióelemeknek. Előbbiek igazi kalandjáték illúzióját keltik, sokszor negyedóráig nincs lövöldözés, csak kúszunk-mászunk, megoldjuk a környezet által támasztott kihívásokat (olyan mesterkélt fejtörők nincsenek, mint mondjuk a Tomb Raiderekben), keressük a kincset, lámpával világítjuk meg a gyanús helyeket és próbáljuk a kincskereső noteszunkban levő infók birtokában megoldani a rejtélyeket. Az akciórészekben a fedezékről fedezékre való bujkálás leginkább a Gears of Warra emlékeztet, csak persze közel sem működik olyan profin, mint ott -- elvégre itt nem ez a lényeg, csak egy plusz elem, ettől függetlenül messze élvezetesebb és taktikusabb, mint a Tomb Raider harcrendszere, tehát ezen a téren is teljes a K.O. (plusz vannak járműves részek is, meg közelharc, szóval, ami csak egy mai akciójátékba kell).

Etalon született


Az Uncharted személyében a műfajnak új királya született. A Naughty Dog bebizonyította, hogy a méltán népszerű és elismert Jak & Daxter sorozat után is van élet (persze ettől még gőzerővel fejlesztik az új Jaket). A gyönyörű és rendkívül hangulatos játék döbbenetes összképet fest. Belekötni persze lehetne (a harcrendszer legfeljebb közepes), de igazából nincs értelme: az egész úgy jó, ahogy van. Ha lehetőséged van rá, szerezd be, ha nincs saját PS3-ad, kérj egyet kölcsön. Ezért a játékért, bizton állíthatom, megéri!