Mindenki ismeri Robin Hood történetét, és néhányan biztos elgondolkodtatok már azon, milyen is lenne a gazdagoktól lopni és a zsákmányt a szegények között szétosztani. Megmondom, milyen lenne: leginkább rövid életű, a jól képzett őrök és automatikus biztonsági berendezések korában valószínűleg már azelőtt a dutyiban csücsülnétek, mielőtt egyáltalán eljutnátok a célpont arany kiskanál gyűjteményéig. Ez a helyzet nem fordulhat elő a Volume főszereplőjével (vagy mégis?), Robert „Rob” Locksley ugyanis bár élő adásban rabolja ki a jövőbeli Angliát markában tartó társaságot, nem kell félnie a lebukástól: minden ténykedése a Volume nevű virtuális térben zajlik.

Metal Gear Pacman

A Volume tehát egy lopakodós játék, méghozzá egy olyan, mely a mai, „keverjünk mindent mindennel” világban mer csakis és egyedül lopakodós játék maradni, viszont cserébe a csúcsra járatja ezt a formulát. Nincs crafting, nincs karakterfejlődés, a sztorimód száz pályájának mindegyike egy-egy furmányos logikai-ügyességi feladvány, ahol a siker kulcsa az, hogy megfigyeljük az őrök mozgását, majd felismerjük és kihasználjuk a minta gyengeségeit. Várjunk, várjunk, várjunk, száz pálya?! Nem sok az egy kicsit? Nem, mert a Volume nem az a játék, ahol hosszú percekig kell kielemeznünk a látottakat, és felállítani a taktikát. Kicsit úgy kell elképzelni, mint a Hotline Miami lopakodós kisöccsét, a sunnyogás ellenére egy-egy pálya nem tart tovább 3-5 percnél, viszont a fent említett játékkal szemben a Volume nem igazán engedi az improvizációt: ha rosszul mértük fel a helyzetet, akkor az esetek többségében pillanatok alatt a legutóbbi (szerencsére bőségesen elszórt) checkpointon találjuk magunkat.

A Volume működésének titka a kitűnően átlátható terep és a betonbiztos irányítás. A játék vizuális nyelvezete tökéletesen kiszolgálja a játékost, az őrök látótere, a különböző eszközök hatósugara mind megjelenik a képernyőn (még Rob füttyentése is), ez pedig azt jelenti, hogy egyszer sem fordult elő a lopakodós játékok típushibája, a semmiből a hátunk mögött felbukkanó ellenfél esete. A Volume kinézete erősen funkcionális, de korántsem lehetne csúnyának mondani – tény, hogy nem ettől a játéktól fog vért izzadni az ember masinája, de totálisan élvezhető grafikát tol a képernyőre, melyhez kitűnő kíséretet biztosítanak a Thomas Was Alone után visszatérő David Housden által írt dallamok. A száz pálya hallatán felmerülhet az emberben az a félelem, hogy egy idő után egész egyszerűen unalomba fullad az egész, de a játék nagyon szépen adagolja az új, komolyabbnál komolyabb kihívásokat, illetve ezek ellensúlyozásaként az újabb és újabb kütyüket. Ezek java része az őrök figyelmének eltereléséhez használható, de később találhatunk olyat is, mellyel elrejtőzhetünk, vagy akár erős határok közt támadhatunk is.

Rád figyel a világ

A Volume játékmenete szinte a tökéletességig van csiszolva, a habot a tortán pedig az érdekes és kellemesen előadott történet jelenti. A jövőbeni Angliát egy cég, pontosabban egy ember irányítja, a népesség látszólag beletörődött abba, hogy egy ráerőltetett kasztrendszerben kell tengetnie az életét. Ennek próbál gátat vetni a főhős Rob, és a félig-meddig öntudattal rendelkező MI, Alan (igen, erős kikacsintás ez a Thomas Was Alone felé, nagyon nagy pacsi érte!). Az események érdekesek és fordulatosak, ráadásul bár apró, de nagyon profi gárda adja elő. Visszatér Danny Wallace, mellette a főhőst a YouTube híresség Charlie McDonnell, a főgonosz Grisborne-t pedig Andy Serkis alakítja – mindegyikük kitűnő szinkronhangot biztosít, öröm őket hallgatni. Kicsit kár, hogy erre nem sokszor lesz lehetőségünk, a játék az információt leginkább írott formában tálalja, ráadásul a pálya elejei párbeszédek képesek méretes részt kivágni a látótérből, ezzel megnehezítve az előrehaladásunkat. Ha pedig a kaland befejezése után is tovább játszanánk, a Volume egy kellemesen használható pályaszerkesztőt is tartalmaz. Érdemes ránézni a közösségi pályákra, már most nagyon komoly műveket pakoltak össze a játékosok.

A Volume jött, látott, és néhány apróságot leszámítva győzött. Ha csak most szagolgatsz bele a lopakodós játékok világába, akkor ez a program kitűnő belépőt tud jelenteni, ha pedig már profi sunnyogó vagy, akkor lehet próbálkozni azzal, hogy bekerülj az egyes pályák élmezőnyébe azok minél gyorsabb befejezésével. Így vagy úgy, de a Volume egy olyan játék, amit nem érdemes kihagyni.