Úgy tűnik, a koronavírus miatt idén már tuti nem mehetünk síelni, azonban aggodalomra semmi ok: a HR Innoways emberei tettek róla, hogy így se maradjunk hatalmas hegyek, lankás pályák és persze igencsak részletesen lemodellezett sífelvonók nélkül. Az osztrák csapat játékában ugyanis pont egy síparadicsomba látogathatunk el, azonban némi csavarral: ezúttal ugyanis, ahogy azt a program címe is sugallja, nem egy gondtalan turistát, hanem a létesítmény vezetőjét alakíthatjuk. Ez pedig nem is olyan könnyű feladat, ahogy arra mi is villámgyorsan rá fogunk jönni.

Stájerország (vagy valami hasonló) visszavár!

A Winter Resort Simulator Season 2 alapból három módban indítható: a Sandbox és a Karrier neve eléggé magáért beszél, a Missziók azonban kicsit becsapósak lehetnek, itt ugyanis nem küldetések várnak ránk, hanem egy tutorial, mely szép szisztematikusan bemutatja nekünk, hogyan lehet üzemeltetni a különböző felvonókat. Ez utóbbi játékmód főleg akkor lesz nagy barátunk, ha a program első része kimaradt az életünkből, hiszen a síliftek üzemeltetése elég összetett feladat, számtalan megnyomható, elfordítható és ellenőrizhető kütyüvel, ahogy arra mi is hamar rájöhetünk.

A Winter Resort Simulator Season 2 fejlesztői ugyanis nem vicceltek a szimulátor címkével, hanem tényleg elképesztően alaposan leprogramozták az egyes síliftek működési mechanizmusait, már amennyire persze laikusként ezt meg tudja állapítani az ember. De az biztos, hogy mind az irányítás, mind a problémamegoldás terén rengeteg opció és lehetőség áll rendelkezésünkre, csak győzzük mindet fejben tartani.

Indulhat a nagyüzem

Ha pedig végeztünk a küldetésekkel (vagy simán csak nagyon bátornak érezzük magunkat), akkor jöhet az igazi móka a karrier vagy a sandbox módban. Előbbiben átvehetjük az irányítást egy komplett park fölött (ebből jelenleg sajnos csak egy elérhető, így a felhozatal nem túl változatos), amit aztán nekünk kell menedzselni, hogy minél jövedelmezőbb legyen, utóbbiban pedig kapunk egy full üres térképet, amire aztán azt és úgy építünk, amit és ahogy szeretnénk.

És bár a missziók még elég szűk mozgásteret engednek, ez itt abszolút megváltozik: a sípályák kialakításától kezdve a felvonók üzemeltetésén át egészen a park pénzügyeinek intézéséig és felszerelésének fejlesztéséig minden a mi nyakunkba szakad. Ha pedig ezek mellett maradna egy kis szabadidőnk, akár ratrakot is vezethetünk, vagy egyszerűen csak elindulhatunk bejárni az amúgy dicséretreméltóan nagy terepet.

Igazából elmondható, hogy a maga nemében mindkét játékmód nagyon szórakoztató és kihívásokban gazdag. Igaz, hogy a grafika például eléggé elnagyolt és a vezethető járművek irányítása sem olyan jó, de egy szimulátor esetében ezek amúgy is csak másodlagos szempontok, azon a terepen pedig, ami igazán számít, azaz a sípálya üzemeltetésénél, a Winter Resort Simulator Season 2 abszolút jól teljesít. Arról nem is beszélve, hogy a fejlesztők kifejezetten támogatják a modokat, így a közösség által gyártott tartalmakra is rá tudunk cuppanni, ha az alap pályát megunnánk.

Vigyázat, ez fekete pálya!

Amit viszont nem árt alaposan megfontolni a Winter Resort Simulator Season 2 megvásárlása előtt, az az, hogy a HR Innoways alkotása egy rétegjáték, méghozzá a durvább fajtából. Avagy azok, akik csak némi laza kikapcsolódásra vágynak, esetleg ökörködnének egy kicsit a különböző sípályákkal és felvonókkal, valószínűleg nem itt fogják megtalálni a számításaikat, ellenben, ha tényleg le tud kötni egy mindennél részletesebben kidolgozott sílift precíz kezelése vagy egy komplett síparadicsom menedzselése, akkor jó helyen jársz.

Szórakozás, de közel sem mindenkinek

Igazából a fenti címmel lehetne a legjobban jellemezni a Winter Resort Simulator Season 2-t. Avagy a játék kellően mély és kidolgozott, azonban a kopottas grafika és a helyenként igencsak fapados mechanikák miatt csak azoknak ajánlható nyugodt szívvel, akiket tényleg érdekel ez az egész sípályás téma. Mindenki más valószínűleg jobban jár, ha inkább a felhasználóbarátabb szimulátorok között néz szét.