Már csak órák kérdése férfitársaim, és itt a húsvét, amikor is nyakunkba vehetjük a várost, és végiglocsolhatjuk a család nőtagjait, barátokat, ismerősöket, boldog boldogtalant. Manapság egyre kevésbé divat a húsvét, illetve a húsvéti locsolkodás. Aki teheti elmegy otthonról, ki a szabadba, hogy megszabaduljon a kényszerű szertartástól, a vendégvárás nyűgétől, és a kellemetlen kölni bűztől. Mondjuk most ez a hétvége nekik nem nagyon jött be, úgy fúj a szél, hogy az emberek vízszintesen közlekednek az utcán.
Sokakat ha megkérdeznénk nem is tudnák hogy miért is van húsvét, hogy mit is ünneplünk ilyenkor.



A húsvét a keresztények legfontosabb ünnepe, de a tavaszvárás, a tavasz eljövetelének ünnepe is, melyet március vagy április hónapban (a Hold állásának megfelelően) tartanak. A Biblia szerint Jézus – nagypénteki keresztre feszítése után – a harmadik napon, vasárnap feltámadt. Helyettes áldozatával megváltotta minden ember bűnét, feltámadásával pedig győzelmet aratott a halál felett. Az eredetileg zsidó ünnep (héberül pészah) az egyiptomi fogságból való szabadulás ünnepe volt. A húsvét egybeesik a tavaszi napéjegyenlőség idején tartott termékenységi ünnepekkel is, melynek elemei a feltámadás, az újjászületés.

Ezt mondja Wiki, mondjuk ezt nagyjából én is tudtam, de kényelmesebb volt kimásolni. Van még ugye a húsvét előtt tartandó negyven napos böjt, amikor nem szabad húst enni, és egyéb rituálék, amit szerintem már csak elvétve, és csak a nagyon vallásosok tartanak be. Az átlagember nem merül ennyire bele a témába, húsvétkor meg kell locsolni a lányokat, akik adnak csokitojást, és pálinkát. mert hogy ez sem maradhat ki kérem az ünnepből, főleg nálunk Magyaroknál, akik ha nincs indok az ivásra, hát találnak egyet.
Húsvét héfőjének délutánján már mindig tele vannak az utcák jólöltözött, sonkaszagú hullarészeg emberekkel, akik keresik a hazautat, persze előtte még locsolnak egyet...



Gondolom most sem lesz ez másként, bár a húsvét "megy ki a divatból" azért locsolkodni csak kell, és ha megkínálnak valahol, azt nem illik visszautasítani. Hétfő délutánra tehát megtelnek a detoxok, és ezzel együtt a belgyógyászati osztályok is, hisz legalább annyi lesz az ételmérgezéses eset, mint az alkoholmérgezéses.

Locsoljunk tehát mértékkel, és tartózkodással, de a mérték ne a cinvödör legyen, a tartózkodás pedig ne az asztal alatt!