A nyár elején végre én is csatlakoztam a jelenlegi konzolgenerációhoz egy Xbox 360-mal, ami remekül működik és több tucat órányi szórakozást nyújtott eddig, de nem tökéletes az élmény, nincs ugyanis egy böhöm plazmatévém, csak egy irinyó-pirinyó CRT-m. Van viszont egy 22 colos LCD monitorom, ami ugyan nem egy óriás, de a felbontás tekintetében tökéletes lenne a játékra, sajnos azonban csak egy VGA csatlakozó van rajta, amit a gép foglal el, így a lehető legtökéletesebb játékélmény érdekében megoldást kellett találni, ami ma meg is lett.

Hozzávalók:


Xbox 360 VGA kábel -- Nagyjából 3000 forintért már beszerezhető és a viszonylag olcsó ára ellenére tökéletes képet ad. Hangot természetesen nem tud egymagában közvetíteni, de erre van két külön RCA kábel.



RCA to jack átalakító -- 500 forinttól már elvihető, de figyeljünk arra, hogy jack foglalat legyen a kábel végén, ne pedig jack dugó.



RCA aljzat - RCA aljzat -- 150 forint. Két darabra lesz szükségünk, hogy az RCA to jack átalakító és a Xbox 360 VGA kábel csatlakozhasson.



VGA elosztó -- 2000 forintba kerül, s ez az egész legfontosabb része, ennek segítségével fogjuk ugyanis a konzolt rákötni a monitorra anélkül, hogy mindig ki kellene húzni a PC VGA kábelét.



Összeállítás:


  1. A Xbox 360 VGA kábel RCA csatlakozóira ráhelyezzük a RCA ajzatokat, majd ügyelve a színekre az RCA to jack átalakítót is. Ezután már csak a kívánt hangszórót kell rákapcsolni és a hang kérdése már meg is van válaszolva.

  1. A VGA elosztót rákötjük monitorra, majd az egyik foglalatra rákötjük a számítógépet és ellenőrizzük, hogy a felbontás stimmel-e, nagy valószínűséggel nem fog, ekkor kicsit piszkálni kell a beállításokat, de ne ijedjetek meg, ha a visszaállítás elsőre nem sikerül. Nekem is csak a harmadik próbálkozásra fogadta el a helyes értékeket.
  2. A konzolra rádugjuk az első lépésben összeállított VGA kábelt, de a másik végét NEM kötjük rá a monitorra ameddig a gép fut.
  3. Kikapcsoljuk a PC-t, rádugjuk a monitorra a konzolt és élvezzük a játékot.

Problémák:


  • A konzol és a számítógép egyszerre nem mehet.
  • Ha a számítógép megy, a konzol nem lehet rákötve a monitorra, nálam ugyanis az alábbi hibát tapasztaltam:


Ezeket leszámítva azonban más hibával eddig nem találkoztam, mind konzolon, mind pedig a számítógépen a kép tökéletes.