Az Activison nem kispályázik: Bobby Kotick videojáték-óriása lobbistát küldött az amerikai szenátusba, aki egy független szakértők bevonásával készített vizsgálatot felügyelő törvény megalkotásában vesz részt. A vizsgálat célja, hogy mindkét oldal állításait figyelembe véve eldöntse, károsak-e az erőszakos videojátékok.

Az Amerikai Tudományos Akadémia kutatását megfelelő mederben tartó tervezet neve S. 134: Violent Content Research Act, és már a szenátus előtt van, szóval majdnem biztos, hogy lesz belőle valami. Innen már csak az a kérdés, hogy ha megszületik a törvény és elindulnak az állami szervek által fizetett elemzések, képesek lesznek-e az egymással ellentétes véleményen álló érdekképviseletek végig objektívek maradni. Bár a hivatalos beadványban nem szerepel, hogy az Activision által felbérelt lobbista kinek az oldalán áll, azért nem nehéz kitalálni, tekintve, hogy a kiadó dollármilliárdokat kaszál a nem épp pacifista Call of Duty-sorozaton.

Az erőszakos videojátékok régóta fel-felmerülő témát képeznek az Egyesült Államok politikájában, de eddig csak mint választási eszközt használták őket. A tavaly decemberi newtowni iskolai lövöldözés óta azonban az Obama-kabinet érdeklődése a régóta feltett kérdés felé irányult: van valami alapja, hogy a videojátékokat sokan máig gyilkosságszimulátorként jellemzik? Idén januárban Joe Biden alelnök hívott össze egy szakértőket, köztük neves játékipari vezetőket tömörítő tanácskozást, aminek célja egy teljesen független kutatás megszervezése volt, természetesen az állam pénzén. A dolog egészen nyár közepéig stagnált, mikor is megkezdődtek az előkészületek, amik viszont megkövetelik a jogi stabilitást és a részrehajlás elleni totális garanciát.

Az Activison kiáll az erőszak mellett