Waren Spector után egy újabb játékfejlesztő szólalt fel az erőszakos játékok ellen. Jeremy Pope a Rockstar Games veteránja, olyan játékokon dolgozott producerként, mint a Grand Theft Auto III, a Vice City és a Max Payne. Egyik sem a békés együttélésről szól, sőt, már-már hagyomány, hogy az új GTA-k körül botrány kerekedik megjelenésük napján, mondván: túl erőszakosak. De az sem szokatlan, ha egy fegyveres ámokfutás után veszik elő valamelyik részt. Pope úr most úgy gondolja, elege van az erőszakból, többé nem hajlandó ilyen játékot készíteni.

„Mindig megvédtem az általunk készített játékokat, és nagyon büszke voltam arra, hogy részese voltam elkészítésüknek” -- mondta Pope a GamesIndustry Internationalnak adott interjújában. -- „De amikor meglátogatom a nagymamámat az igen vallásos Alabamában, és el kell magyaráznom neki, miből élek, nem jó érzés közölni, hogy közöm volt ahhoz a játékhoz, amiről annyit hallani.” Véleménye ellenére eszébe sincs becsmérelni a Rockstart, sőt, még mindig szereti a stúdiót. Mi több, bírálta az NRA-t (Nemzeti Fegyverszövetség), amiért tagjai mindig a játékokat okolják, ha valaki fegyverrel követ el rémtettet.

„Ugyanazok a problémáink, mint tíz évvel ezelőtt. Nincsen nagykövetünk, ha úgy tetszik. Az ESRB megteszi, amit tud, de ehhez egyedül kevés. Mivel a játékfejlesztés egy nagy és gyorsan növekvő ipar, nehezen emelkedhet ki belőle egyetlen valaki, hogy nagykövet legyen. Úgy érzem, ez a legnagyobb része a problémának. Láthatod, amint az NRA-tól fellép a pódiumra egy fickó, és beszélni kezd. Aztán vagy egyetértesz vele, vagy nem, erre az egy hangra reagálsz csak. Nagy kihívás ez számunkra, és nem tudom, hogyan juthatunk el odáig.”

Jeremy Pope tehát új irányt szabott magának, Waren Spector szimplán belefáradt a dologba, az USA alelnöke, Joe Biden pedig megadóztatná az erőszakos játékokat. Az örök huzavona folytatódik, válasz talán sosem születik a nagy kérdésre, de mintha az „öreg” játékfejlesztők is kezdenének átállni a másik oldalra. Lehetséges, hogy visszasírjuk még Jack Thompson urat?

Jeremy Pope és az erőszakos játékok