Az Ouya 2012-ben bukkant fel a színen, és egy, akkoriban még egészen újszerű ötlettel hódította meg az érdeklődőket, mégpedig azzal, hogy egy kicsi, Rubik-kocka méretű, Andorid alapú asztali konzolt kapunk, amivel ingyenes játékokat és retro címeket játszhatunk a tévéképernyőnkön. A játékosokat elbűvölte az ötlet, és két kézzel szórták a pénzt: 8,5 millió dollár jött össze csak a Kickstarteren keresztül, de további 15 millió dollár támogatást is kaptak.

Nagy lendülettel indult tehát az Ouya pályafutása, amely mögött egyébként komoly tervezők és üzletemberek álltak, ám a hangos sikerek elmaradtak. Már a megjelenés előtt világossá vált, hogy a 100 dolláros gép eléggé gyenge, a támogatás terén pedig még rosszabb volt a helyzet, ugyanis a játékfelhozatal, kevés kivételtől eltekintve, csalódáskeltőnek bizonyult.

Az Ouya gyorsan a feledés homályába veszett, az utóbbi években pedig jóformán csak vegetált. Nem sokat kellett várni arra, hogy előkerüljenek a felvásárlásról szóló hírek: az Amazon, a Google és az Alibaba is szóba került, ám egyik sem lett a befutó, hanem egy negyedik cég, melynek kilétét most tudtuk meg. Az Ouya mögött álló csapat alapítója és vezérigazgatója, Julie Uhrman bejelentette, hogy kilépett (nem ő az első, aki így tett az alapítók közül), az új tulajdonos pedig a Razer.

A Razer a saját közleményében erősítette meg az üzletet, és habár arról nem esett szó, hogy mennyiért vásárolták fel a céget, arról igen, hogy milyen terveik vannak. Az új tulajdonos, talán nem meglepő módon, nem fog újabb Ouya hardvert kiadni, helyette Android TV tartalmakat és Android játékokat adnak majd ki ezzel a névvel, illetve újraindítják az Ouya piacteret Cortex for Android TV cím alatt.

A Razer terve továbbá az is, hogy az Ouya meglévő felhasználói közül minél többen váltsanak át a cég saját, Android alapú konzoljára, a Forge-ra. Módot adnak majd arra, hogy, aki szeretne, az áthordozhassa a játékait, a kontrollerét és profilját a Cortex TV platformra, illetve ezen kívül árkedvezményeket kínálnak hardvervásárlás esetén, valamint ajándékokkal és nyereményjátékokkal is készülnek.

ouya-banner.jpg