Az e havi első mod egy nagyon durván régi játékhoz készült, a Thief első részéhez, ami 1998 végén jelent meg. Bizony, ahhoz a Thiefhez, aminek rebootja az Egyesült Államokban tegnap debütált, nálunk Európában pedig pénteken kerül a boltokba.

Thief

Rögtön valószínűsíthető, hogy ennyi év távlatában csak egy ráncfelvarrásról lehet szó. Bár a Thief Gold HD Texture Mod telepítését követően semmi komoly változtatást nem kap a játék (pl. új motort), csak post-process effekteket (anti-aliasing, bloom), na és persze nagyobb felbontású textúrákat, de ehhez képest a végeredmény meglepően jól néz ki helyenként, ha figyelembe vesszük, hogy egy majdnem 16 éves programról van szó.

A modhoz a Thief Gold verzió szükséges, ami egyébként is sokkal jobb az első kiadású alapjátéknál. A GoG.com-on meg is lehet venni, ára tíz dollár.


A Thief Gold HD Texture Mod hivatalos trailere
láttán könnybe lábadt a szemünk

Mount & Blade: Warband

Clash of Kings mod a manapság igen népszerű Game of Thrones (Trónok harca) világát hozza el a Mount & Blade: Warband című középkori kaszabolós akciójáték alapjain, jól kinéző, illetve kevésbé jól kinéző, de mindenképpen változatos helyszínekkel (azért a Falat egy kicsit szebben is megoldhatták volna...) Amit kapunk: teljesen új térkép, 20 egyéni frakció, több mint ezer új tárgy, új zsoldosok, sosem látott videók, és persze felturbózott grafika (ami ismerve az eredeti Mount & Blade: Warbandet, rá is fér a programra).

A Clash of Kings mod
A Clash of Kings mod kifejezetten ajánlott,
ha szeretitek a Trónok harcát

The Elder Scrolls 5: Skyrim

Aki már végigjátszotta a The Elder Srolls 5 Skyrimet, és vissza szeretne térni Sovngarde-be, most már megteheti a Return to Sovngarde nevű modocska segítségével, ami a whiteruni Talos szobor melletti ajtón keresztül teszi elérhetővé a nord túlvilágot. Fontos: csak az próbálja ki, aki már végigjátszotta az alapjáték fő küldetésszálát, különben az átjáró idő előtti használata beláthatatlan következményekkel járhat!

Skyrim: Return to Sovngarde
A Return to Sovngarde mod telepítése után
egy szép faajtó vezet a másvilágra

Half-Life 2

A Half-Life 2 alapjaira készült Empires nevű multiplayer mod engem leginkább az Operation Flashpoint, majd később az Arma-sorozat CTI játékmódjaira emlékeztet.

Az egész olyan, mint egy szokásos RTS, viszont itt nemcsak a parancsnokot, hanem az egységeket is játékosok irányítják, vagy akár gyalogosként vesznek részt a harcban, halál esetén a bázison respawnolva. A parancsnok tehát parancsol (meglepő, ugye?), építkezik, járműveket gyárt, és ezeket tudják igénybe venni a halandó játékosok.

Az ilyen kevert játékok sokkal érdekesebbek tudnak lenni, mint a szokásos „körbeszaladunk a pályán, egyszer pofán lőjük egymást, majd új pálya” típusú hagyományos multis FPS-ek, érdemes kipróbálni egyszer. Habár hozzá kell tennem, hogy ehhez a mókához egy jó társaság sem árt, mert anélkül nem sűrűn fordul elő a csapatmunka.


A Half-Life 2 Empires mod egy nagyobb haveri körrel
elképesztő multiplayer-élményt nyújt

GRID 2

A BayetasMod a Grid 2 realizmus tuning modja, legfrissebb verziója a napokban jelent meg. Valamivel valósághűbbé teszi az autók mozgását, de azért nem kell megijedni, így sem lesz kőkemény szimulátor a Codemasters versenyjátékából.

A realizmust nemcsak a fizikán lehet érezni, hanem a látványban is. Módosulnak az effektek, a kicsit „csöpögős-cukormázas” látványt életszerűbbé téve így. Új kameraállásokat is ad a mod, sőt, erősebbé teszi a Force Feedback effekteket is, már akinek van ehhez megfelelő kormánya. Hasznos újítás még, hogy a BayetasMod kiveszi az intrókat is a játékból.


A GRID 2 BayetasModja nagyon ajánlott, ha már
unjátok az alapjáték arcade jellegét

A PC Guru Mod-rovat legközelebb márciusban jelentkezik, addig is jó moddolgatást és sok-sok klassz nem hivatalos kiegészítőt kívánunk!