Múlt hét pénteken jelent meg az új Doom, jelenleg épp szünetet tartok benne. Hogy milyen lett a játék, arról majd a júniusi PC Guruban olvashattok, viszont addig is, ha nincs meg, adok pár alternatívát. Elvégre a régimódi lövöldözős játékok sosem haltak ki, az alábbi címek pedig olcsó, de hatékony bemelegítést nyújtanak, hogy mire eljuttok a pokolba, felkészültek legyetek. Fontos: sok ilyen cím volt teljes játék a PC Guruban, így elsősorban házon belülről szemezgettem.

5. Alien Rage

Az Alien Rage volt a PC Guru áprilisi számának teljes játéka, és bizony régimódi lövöldözést kínált a javából. Ugyan démonok és pokolbugyrok nincsenek benne, de idegenek és sok-sok akció annál inkább. Ráadásul jól néz ki, és bár a megjelenésekor elég sok buggal küzdött, ezeket mostanra orvosolták a fejlesztők. A program egyébként távoli rokonságot mutat a Crysisszal és az Unreal Tournamenttel: előbbitől a látványt, utóbbitól a pörgős multit örökölte. A játék a Steamen 19,99 euró, azaz kicsivel több mint hatezer forint, a 2016/04-es PC Guru azonban tartalmazza a steames változatot, és csak 1500 forintba kerül. Katt ide!

4. NecroVision

Most, hogy a Battlefield 1 az első világháborút veszi célba, pont aktuális lehet a The Farm 51 munkája: a NecroVision 1916-ban játszódik, főhőse egy Simon nevű, amerikai származású katona, aki az egyik pillanatban még a lövészárkok mélyén várja a német rajtaütést, a másikban pedig a pokol erői ellen veszi fel a kesztyűt. Avagy a bajonettet. A NecroVision igazi Doom-szerű lövölde, amiben csak úgy özönlenek az betegebbnél betegebb külsejű szörnyek, állandó tűz alatt tartva a játékost – apró megjegyzés, hogy ezt a programot elég sokan tartják kiemelkedően nehéznek, szóval, ha kihívásra vágysz, csak tessék. A játék egyébként egészen pontosan két éve teljes játék volt a magazinban. Aki szeretné, mindössze 800 forintért beszerezheti a lapot, benne a NecroVision steames változatával. Erre tessék!

3. Painkiller: Hell and Damnation

Ha már pokol és The Farm 51, akkor a csapat Painkiller: Hell & Damnation című alkotása is mindenképp felkerül a listára, méghozzá eggyel előkelőbb helyre, ugyanis ebben a játékban a sztori szerint a mennyek orgyilkosaként kell leigázzuk a pokol démonait. Az alapjáték elég régen jött ki, de a fejlesztők 2012-ben kiadtak belőle egy alaposan átdolgozott, látványos, mindmáig Pazar változatot – értelemszerűen ezt ajánlom. Játékmenetét tekintve a Painkiller HD is egy roppant gyors, erőszakos és véres FPS, igencsak kreatív arzenállal, és a Doomhoz közelálló, sátánista képi elemek garmadájával. Szép, izgalmas, pörgős, igazi metál játék – ami akárcsak a NecroVision, szintén megjárta a PC Guru teljes játék mellékletét. Aki szeretné, 600 forintért vásárolhatja meg a 2013/12-es számot, benne a steames Painkiller: Hell & Damnationnel. Katt ide érte!

2. Serious Sam: The First Encounter HD

Duke Nukemen túl csak egy igazi macsó fér meg a játékpiacon, és ez nem más, mint Sam Stone, a Serious Sam-sorozat főszereplője. Ezek a játékok érdekes ötvözetei a Doom és a Duke Nukem 3D játékmenetének: előbbi adja a rusnya szörnyeket és a nonstop akciót, utóbbi pedig a humort, ami vicces egysoros beszólásokban és egy magát komolyan nem vevő sztoriban ölt testet. Utóbbi valami olyasmi, hogy jönnek a rusnya idegenek, Sam pedig megmenti a világot, azaz kiirtja az összeset – többet nem kell várni tőle, itt nem a forgatókönyv a lényeg, hanem a milliónyi ellenfél, a remek kooperatív mód, valamint a kiváló grafika. A széria legjobbja egyértelműen az első epizód, amit grafikailag igencsak feltuningoltak a HD kiadás erejéig (a részletek itt olvashatók). A Serious Sam: The First Encounter HD ráadásul szintén teljes játék volt a PC Guruban – 600 forintért lehet megvenni a steames változatot tartalmazó 2010/05-ös számot, erre tessék!

1. Doom64 EX

De hogy ne csak haza beszéljek, álljon a lista élén egy igazi Doom-játék, ami ráadásul majdnem ingyenes. A Doom 64 EX a Nintendo 64-re készült Doom 64 PC-s remake-je, amit bárki letölthet, hogy közelebbről is megismerkedjen ezzel az elfeledett, de remek játékkal. A Doom 64-et a Midway késztette, technikailag a legfejlettebb Doomnak minősült a harmadik rész megjelenéséig, játékmenete és stílusa pedig teljesen egyedi, leginkább a Quake-ben látott gótikus megoldások és borongós, horroros hangulat jellemzik. Egy a bökkenő: a Doom64 EX-hez kell az eredeti játék ROM-fájlja – ezt beszerezni nem könnyű, és nem is teljesen legális, hacsak a saját Doom 64 cartridge-edből elő nem bányászod. Szóval a dolog követel némi befektetést, de tapasztalatból mondhatom hogy megéri. Részletekért lásd a hivatalos oldalt!

(Az alábbi videó egy Zdenda1990 nevű youtuber munkája, teljes végigjátszás, ha valaki ráér, csekkolja, érdemes.)

Én mindenképp Doomozni akarok!

Ha csak a legújabb Doommal éred be, van egy jó hírünk: a játék PC Guru előfizetés mellé is kérhető. Éves konstrukció esetén ez annyit tesz, hogy kapsz 12 db újságot, mindegyik mellé legalább egy teljes játékot, 1 évre elegendő ESET licencet, és persze a Doom PC-s változatát – mindezért  26 490 forintot kell fizetni. KATT, HA ÉRDEKEL!