A The Walking Dead megkerülhetetlen eleme lett a modern popkulturának, amit nemcsak a képregénnyel sikerült elérni, ehhez a TV-sorozatra is szükség volt. Az itthon újra kapható és folytatódó képregény persze, éppen úgy, ahogy a széria, bőven kapott ihletet a zombifilmes műfajból, akár még az abba csak felületesen illeszthető daraboktól is, mint például a héten kibeszélt, születésnapos 28 nappal később, de talán nem is az a fontos, hogy honnan jött az ihlet. Robert Kirkman agyszüleményének ugyanis az volt a koncepciója, hogy ne csak egy alap konfliktust ismerjünk meg az élőhalottakkal, egy szereplő szemszögéből, míg meg nem oldja az első problémákat, hanem végigkísérjük az útját, megtekintve azt is, hogy mi történik, mikor már nagyjából túl van a járványkitörést követő szituációkon. Más kérdés, hogy már ebben sem igazodik a Frank Darabont és az AMC által felkarolt tévésorozat, ami idővel számos más részletben is eltért az alapműtől, miközben a nézők visszajelzéseire és reakcióira építve a showrunnerek nekiálltak igen komolyan megváltoztatni a történetet. De lássuk is, mik voltak azok a pontok, amik leginkább eltértek az eredeti változattól. Vigyázat, természetéből adódóan a cikk erősen spoileres!

pc-guru-the-walking-dead-sorozat-kepregeny-kulonbsegek-6.jpg

5. Karakterek, akik másképp végezték

Rengeteg különbség van a sorozat és a képregény között, ám ezek között is akadnak kisebb és nagyobb eltérések. Mi most inkább utóbbiakkal foglalkozunk, de első körben muszáj megemlíteni, hogy a karakterek terén történtek olyan változások, amik a történetre ugyan nincsenek akkora hatással, jelentőségük azért így is vitathatatlan. Shane halála például egészen másképp zajlik le a képernyőn, mint a paneleken, ráadásul jóval később is történik meg, ezzel elhúzva Jon Bernthal jelenlétét, akinek természetét jobban megfigyelhetjük, mikor együtt mennek el Otisszal orvosi eszközökért, aki az iskolánál kétszer is megmenti az egykori rendőr életét. Aztán ott van Tyreese, aki teljesen másképp kerül sztoriba a képregényben és az adaptációban, ahol még testvére is vele tart. A füzetekben a férfi szinte Rick legjobb barátjaként, testvéreként szerepel, de a sorozatban ezt a pozíciót más tölti be.

Dale kimondottan drámai halált hal a szériában, ahol ezzel kicsit Carl felnőtté válását, de legalábbis felelősségvállalását sietteti egy kicsit, illetve Andreával is más a viszonya, aki viszont később a képregényben egészen fontos szereplővé válik, míg a sorozatban a Kormányzó jóvoltából idő előtt kiesik. Bár kicsit kakukktojás, de Dwight is említésre érdemes a Megváltók oldaláról, akinek felbukkanása a sorozatban előbb megtörténik, kap egy kis extra szálat a története, ám a végén mégis elzavarják, nem marad a közösség része, miközben a képregényben fontos karakternek bizonyul.

pc-guru-the-walking-dead-sorozat-kepregeny-kulonbsegek-1.jpeg

(Képek: IMDb és AMC)

4. Helyszínek, melyek soha nem léteztek

Az első évad végén Rick és társai megjelennek Atlantában, a járványügyi központnál, ahol aztán nagy nehezen be is jutnak a mesterséges intelligencia által védett falak mögé, hogy megismerjék doktor Edwin Jenner-t. Ám míg a túlélők megváltást és biztonságot, valamint gyógymódot remélnek, Jenner csak a megváltást tudja biztosítani, csakhogy más módon: a végső protokoll beindításával krematóriummá alakítva az épületet. Előtte viszont még elmond valamint Ricknek, amire a főhős a képregényben magától jön rá: mindenki fertőzött, halála esetén mindenki átalakul. Aztán ott a Terminus, ami a végső állomás, méghozzá szó szerint: az úton mindenfelé jelzett menedék egy látszólag békés hely, mely nyugalmat és biztonságot ígér, de mint kiderül, a vendéglátókat korábban megtámadták, terrorizálták, ekkor pedig végérvényesen eltört bennük valami. Innentől csak a fennmaradásra összpontosítottak, és miközben lelkük megfeketedett, kannibállá váltak, akik a betévedő túlélőket mészárolják le. Bár a képregényben is megjelent egy hasonló csapat, ott a jelentőségük jóval kisebb.

Legvégül pedig ott a kórház ahova a sorozatban Maggie testvére, Beth kerül be. Itt a város túlélő rendőrei irányítanak vasfegyelemmel és némi agresszióval, miközben kihasználják mindazokat, akiket befogadnak (elrabolnak) maguk közé. Persze Rickkék nem hagyják, hogy a lány végleg odavesszen, így elfognak pár rendőrt, majd elmennek a kórházba, hogy alkut kínáljanak, ami sajnos igen drámai és emlékezetes fordulattal ér véget, miközben maga a kórház és ez a frakció egyáltalán nem szerepel a képregényben.   

pc-guru-the-walking-dead-sorozat-kepregeny-kulonbsegek-2.jpg

3. Vírusfertőzés

A sorozat negyedik évadának elején egy brutális járvány üti fel a fejét a börtönben lévő túlélők között. Először Rick a kerítésen túl lát véres szemű zombikat, majd a malacok hullanak el, később azonban, egyik pillanatról a másikra a kór felüti a fejét a lakók között, ami már csak azért is veszélyes, mert a betegség, ha nincs egyből kezelve, és ezzel legalább kicsit szinten tartva, akkor szinte azonnal elviszi az áldozatát, aki zombiként tér vissza. És sajnos többször is előfordul, hogy nem sikerül valakit időben elkülöníteni, vagy éppen megölni. Így a fertőzésnek a néhány epizódnyi lefolyása során rengeteg áldozata akad, ráadásul a betegséget már csak a tünetek és külső jelek is igen hátborzongatóvá és brutálissá teszik, ezzel kifejezetten durva extra adalékot szolgáltatva a sorozathoz.

pc-guru-the-walking-dead-sorozat-kepregeny-kulonbsegek-3.jpg

2. A Kormányzó és a sötét újabb árnyalata

A Kormányzó mind a képregényben, mind pedig a tévésorozatban szerepel, és mindenhol egy beteg állat, aki látszólag Woodburry fenntartásán munkálkodik, de emellett rengeteg embernek árt, aki pedig nem hallgat rá, azt fenyegeti és terrorizálja. Vagy éppen egyből megöleti. Már élőhalottá vált kislánya is szerepel mindkét verzióban, ahogy viszont Michonne elbánik vele (és amit előbb ő tesz vele), az a képregényben egy kissé durvább, sőt a paneleken Rick is elveszíti a karját, mikor találkozik a férfival. Mégis, a legnagyobb különbség az, hogy mikor a börtönben visszaverik a támadását, a TV-s verzióban lemészárolja a saját népét, majd szinte öntudatlanul zarándokolni kezd. Ekkor lel rá egy nőre és a gyermekére, akikkel egyre szorosabbá válik a viszonya. Amikor pedig már úgy tűnne, hogy végre "emberré" kezd válni, egy új közösség élén borul el újra az agya, hogy ismét nekimenjen a börtönben lakó másik közösségnek, ezzel újabb árnyalatot adva annak a sötétségnek, ami a lelke és szíve mélyén lakozik.

pc-guru-the-walking-dead-sorozat-kepregeny-kulonbsegek-4.jpg

1. Akik a történetet viszik előbbre

Aki ismeri a szériát és a képregényt is, annak ez nem lesz újdonság, de aki csak egyiket, vagy esetleg még egyiket sem, azt eléggé meglepheti, hogy számos karakter egészen más sorssal rendelkezik a képregényben és a sorozatban. Carol a képregényben éhezik mindenki szeretetére, bárki ágyában kikötne, majd rövidesen véget vet életének, míg a mozgóképes változatnál sokkal talpraesettebb nő válik belőle, egy igazi harcos amazon, aki anyatigrisként védelmezi szeretteit. Rick a képregényben végig jelen van, ahogy Carl is, ehhez képest Rick a Megváltók elleni harcot követően eltűnik (elviszi egy olyan frakció vezetője, amely a rajzolt verzióban soha nem létezett), Carl pedig még a küzdelmek alatt hal meg, hogy utána egy darabig más vegye át a szerepét. De ennél is fontosabb különbség a Dixon-testvérek jelenléte, hiszen Daryl soha nem szerepelt a képregényekben, míg a TV Show egyik igen fontos és állandó karaktere, aki nem mellesleg Ricknek szinte a testvére. A motoros férfi ugyan a Megváltókkal folytatott harcok alatt kicsit megváltozik, utána ismét a régi, és a Death Strandinggel a gamerek között is népszerű Norman Reedus-t kifejezetten jó a képernyőn látni.

pc-guru-the-walking-dead-sorozat-kepregeny-kulonbsegek-5.jpeg

Ezek tehát a legfontosabb különbségek, ha lehet ezt mondani. A tévésorozat és a képregények között azonban rengeteg eltérést vehetünk észre, és miközben már az írott változat is remek alapanyag, a legtöbb esetben a változtatások mind a show javára vannak. Nem véletlen, hogy a The Walking Dead ennyire népszerű. Remek karakterek, elképesztően erős, szorult helyzetek, kőkemény emberi drámák jellemzik a 11 évadot, ami mellé ott vannak az egyre bővülő univerzum mellékágai. Robert Kirkman érdemei elvitathatatlanok, az egészre pedig az AMC tett rá egy jó nagy lapáttal, olyan nagyszerű karaktereket nyújtva a nézőknek, mint Rick, Carl, Carol, Jézus, Aaron, Daryl, Negan, Michonne, Enid, Tara, a Kormányzó, Alfa és a többiek.

A The Walking Dead egy kicsit több mint egy átlag TV Show, hiszen a néző egy nagy család része, aggódik a “szeretteiért” és izgulva figyeli minden lépésüket, miközben hajlamosak elfelejteni, hogy a holtak mekkora veszélyt jelentenek. Ami persze nem véletlen, mert a holtaknál csak az élők okoznak még több problémát. Ha eddig nem nézted, most pótold be (HBO Max vagy Disney+), és persze állj neki a magyarul is olvasható képregénynek is. Már csak azért is, mert hidd el, annak külön helye van a pokolban, aki soha, egyetlen könnycseppet sem morzsolt el a sorozat nézése közben. Azt pedig mind jól tudjuk, hogy ha nincs több hely a pokolban, a holtak ellepik a Földet.