Az AMC mindenképpen jó lóra tett Robert Kirkman The Walking Dead-jével, bár ez leginkább oda-vissza igaz. Míg előbbi remek alapanyaghoz jutott az itthon is újra beszerezhető képregény formájában, amiről nemrég mi is bővebben írtunk, addig utóbbi olyan mozgóképes feldolgozást kapott, amilyet megérdemelt. Hiszen a füzetek tartalma és a többnyire kifejezetten izgalmas tévésorozat cselekménye között rengeteg az eltérés, amiket külön cikkben fogunk bemutatni, addig azonban van más, amivel lehet foglalkozni. Ilyen például Maggie Rhee és Negan ismételt egymásra találása, hiszen az AMC-n számos spinoff készült és készül, melyek közül az egyik a Dead City, melyben az eredeti sorozat egyik amazonja és eredetileg rosszfiúja közös erővel fedezi fel Manhattan betondzsungelét. Pedig nincs senki, akit Maggie jobban gyűlölne, szóval eleve izgalmas ez a felállás.

pc-guru-filmkritika-the-walking-dead-dead-city-1-epizod-1.jpeg

(Képek: IMDb)

Hershel nyomában

Kis spoiler, mármint annak, aki soha nem nézett Walking Deadet, illetve nem olvasta a képregényt sem. Aztán a következő bekezdéstől már lehet tovább olvasni. Az eredeti sztoriban ugye Rick Grimes-ék eljutottak a Hershel-farmra, ahol Glenn Rhee összejött a nagyobbik leánnyal, Maggie Greene-nel, majd össze is házasodtak, amikor pedig kiderült, hogy Maggie gyermeket vár, megjelentek a Megváltók, avagy a fosztogató, “békefenntartó” csürhe, melynek vezére volt Negan, aki szögesdróttal díszített ütőjével pépesre verte két fontos karakter fejét. Az egyikük Glenn volt, amit Maggie soha nem bocsátott meg, még ha le is tett róla, hogy megölje Negant. A fiú persze megszületett, Maggie édesapja örökségeként pedig a Hershel nevet kapta. És igazából ennyit érdemes tudni, legalábbis egyelőre úgy tűnik, hogy más előismeret nem szükséges a Dead City-hez, amely azért néhány emlék és párbeszéd során halványan feleleveníti a leírtakat.

pc-guru-filmkritika-the-walking-dead-dead-city-1-epizod-2.jpg

Az első epizódban először úgy tűnik, hogy Maggie ismét Neganre vadászik, de végül egyértelművé válik, hogy a segítségére van szüksége, amiért cserébe kimenti szorult helyzetéből. A férfit ugyanis New Babylon marsallja, Perlie Armstrong üldözi. Mint kiderül, Maggie fiát elrabolta egy férfi, akit mindenki úgy hív, hogy Horvát, és amikor megjelent, az ismerős füttyszó kíséretében lepte meg Maggie-ék táborát. A feltételezés igaznak bizonyul, avagy nem véletlen a fütty, a Horvát ugyanis egy időben Negan embere volt, méghozzá az egyik legbetegebb és legkegyetlenebb, akihez láthatóan még egykori főnöke sem szívesen megy látogatóba. De, ahogyan az sejthető, Maggie és Negan együtt kel át a vízen, hogy Manhattan felhőkarcolói között keressék meg és szabadítsák ki Hershelt.

pc-guru-filmkritika-the-walking-dead-dead-city-1-epizod-5.jpg

Mi sül ki belőle?

Az első epizód maximálisan bevezető jellegű, megfáradtnak tűnő hőseink (Maggie már messze nem az a szende kislány, aki volt, de Negan arcán is látszódnak az évek) lényegében csak megindulnak a szigetre, ahol aztán egy kevéske zombival akadnak össze, illetve Armstrong és csapata összetalálkozik a párossal, aminek az a vége, hogy csak a marsall marad életben. Esélyesen ebből is kialakul valamiféle konfliktus, miközben a fő mozgatórugó Hershel megtalálása és a Horvát kiiktatása, ami biztosan nem lesz olyan egyszerű feladat, még úgy sem, hogy Negan jól ismeri a fickót. 

Amit egyelőre érzek, az lényegében annyi, hogy kicsit rókabőr szaga van a spinoffnak, amivel tovább lehet húzni a TWD-rétestésztát, de az első rész alapján nem  biztos, hogy sokat hozzá tud adni az eredeti szériához, egyelőre ráadásul a feszültséget is hiányoltam. Lesz némi új ellenség, maga a helyszín feldobhatja az eredeti receptet (1,7 millió ember lakik 87,5 km²-en – viszonyításként Budapest hasonló populációja 525,14 km²-en oszlik el), és ha igazán ügyesek az alkotók, akkor a Maggie-Negan párossal egy Kedves ellenségem (1985 – Dennis Quaid, Louis Gossett Jr.) jellegű vonalat is kihoznak a szérián belül. Némi koncepció így is van talán a nyolcvanas évek megidézésére, legalábbis a John Carpenter-féle Menekülés New Yorkból (1981 – Kurt Russell) egyértelmű utalás az artokon, de hogy mi van még a showrunner fejében, és mit lehet kihozni ebből a nyerő párosból, az a jövő zenéje, amibe  természetesen némi zombi hörgés és füttyszó is vegyül.