2013. június 14.: ezen a napon jelent meg a Crash Bandicoot, a Jak and Daxter és az Uncharted játékokról híres csapat, a Naughty Dog új címe, a The Last of Us. A fejlesztése 2009-ben, az Uncharted 2: Among Thieves kiadása után kezdődött, méghozzá nem akárhogy: a stúdió történetében először kettéosztották a csapatot, az egyik az Uncharted 3: Drake's Deception-ön, míg a másik a The Last of Us-on kezdett dolgozni.

A két főszereplőt, Joelt és Ellie-t Troy Baker és Ashley Johnson keltették életre, méghozzá nemcsak hangjukkal, hanem mozgásukkal is. A zenét pedig Gustavo Santaolalla szerezte, akinek dallamai a mai napig emlékezetesek és hatásosak. A játék hihetetlen sikereket ért el, az első héten már 1,3 millió példány fogyott belőle. Több Év Játéka címet is bezsebelt, valamint Minden idők legjobb videojátékai közé is beválasztották, a többi pedig már történelem.

2014. februárjában kiadták hozzá a The Last of Us: Left Behind című letölthető tartalmat, amit júliusban a The Last of Us Remastered követett, méghozzá PS4-re. 2020-ban megjelent a folytatás, a The Last of Us Part II. 2022. szeptemberében a The Last of Us Part I című remake PS5-re, majd 2023. márciusában PC-re futott be, a kettő között, 2023. januárjában pedig elindult az élőszereplős The Last of Us TV sorozat is. Jelenleg már nagy valószínűséggel készül a stúdiónál a The Last of Us Part III, de egyelőre semmit sem tudni róla.

VIGYÁZAT, INNEN SZUBJEKTÍV MÚLTIDÉZÉS KÖVETKEZIK!

Bevallom, nekem sosem volt konzolom kiskölyökként, olyannyira, hogy az elsőre egészen 2016-ig kellett várnom, amikor is beszereztem egy PS4 Pro-t. Első körben a klasszikusokat akartam végigtolni, így viszonylag hamar kipörgettem a Journey-t, a Heavy Rain-t, az Uncharted összest, no meg a The Last of Us Remastered-et. Azt kell, hogy mondjam, ennyire erős játéknyitánnyal még nem találkoztam, mint ami Joellel és Sarah-val történt, pedig a Heavy Rain eleje sem piskóta.

Emlékszem, miután végigtoltam az első részt, csak ültem a sötét szobában, a stáblistát bámulva. Azt a mindenit, milyen élmény volt ez az egész! Utána persze bedurrantottam a Left Behind-ot is, de Joel nélkül számomra valahogy nem volt meg a kémia a két szereplő között. Aztán eltelt pár év, és kijött a második rész előzetese, amiből rögtön találgatni kezdtünk, vajon mi történhet a főhősökkel. Aztán befutott az első játékmenet is, amiben az NPC-k nemcsak szemmagasságban keresgélték Ellie-t, hanem még a kocsik alá is belestek! Bárcsak így lenne ez majd a teljes játékban is, gondoltuk akkor - és így is lett!

Kövezzetek meg, de én a második részt is imádtam, mert addig és azóta sem tekert meg úgy játék, mint az. Kíváncsian várom a harmadikat, remélem elődeihez hasonlóan az is nyújt majd valami maradandó élményt, csak nehogy negatívat. Nektek milyen emlékek jutnak eszetekbe a The Last of Us-ról?