Igen, profin, bár hozzá kell tennem, a cucc még bétaállapotú, és vannak hibái, de erről később. Egyelőre lássuk a tényeket: a The Sims On Stage egy interaktív online játszótér. Nem kell hozzá más, mint egy PC vagy Mac, némi sávszélesség, egy mikrofon és/vagy webkamera, no meg jó adag kreativitás. Az oldal tulajdonképpen Andy Warhol híres „15 percig mindenki lehet híres” mondását testesíti meg napjaink technológiájának, no és a Sims-franchise többmilliós, kreativitását már sokszor bizonyító közössége segítségével. Mindehhez az alapot a februárban megvásárolt SingShot Media szájt nyújtja.

15 perc hírnév a simekkel!De miről is van szó? Az oldalon egy ingyenes regisztráció után mindenkinek lehetősége van, hogy online felvételeket készítsen több kategóriában: versmondás, humor, mesélés, karaoke, és klipek. A felvételekhez elég egy mikrofon, melyet pár perc alatt be lehet konfigurálni az oldalon, és máris mehet a rögzítés. Az én egy megás kapcsolatommal és Skype-ra használt nyalóka „mikimmel” is nagyobb gondok nélkül tudtam felvételt készíteni. Mondanom sem kell, elsőnek a karaokét próbáltam ki. Az EA nem kispályázott: elképesztő mennyiségű mű várja a vállalkozókat, a Beatles-daloktól a tradicionális nótákon és filmzenéktől át a klasszikusokig. Két-három gombnyomás, és máris rögzíthettem a Yesterdayt – az elkészült felvételt azonban nem volt merszem publikussá tenni, főleg Lennon iránt érzett tiszteletem miatt... Mások azonban nem ennyire félénkek, hihetetlen mennyiségű anyag van máris az oldalon. A felvételek alá saját képeket, sőt ezekből készített diavetítéseket (slideshow) is befűzhetünk.

15 perc hírnév a simekkel!Ám de az igazi „mákony” a mashup névre keresztelt fantasztikum. Ez tulajdonképpen egy online vágószoba, melyben saját klipjeidet készítheted el. Az oldal könyvtára tucatnyi álló- és mozgóképet tartalmaz a Sims2 játékból (de persze a saját képeinket és feltöltött anyagainkat is megtaláljuk itt), ezeket „húzd és ejtsd” módon pakolhatjuk egymás mellé, hozzáadhatunk feliratokat, átmeneteket, effekteket (fekete-fehér, zaj, zoom, stb.), és alárakhatunk zenét, természetesen saját felvételeinket is. Elképesztően jól lekódolt és összerakott holmi, nagyon érdemes kipróbálni!

Sajna az oldallal még vannak hibák. A Simshez hasonlóan létre lehet hozni saját avatarodat, bár még elég kevés cucc, ruha és forma közül lehet választani (szemüveg például nincs), és ami a nagyobb baj: nekem sehogy sem sikerült elmenteni a kész művet. Ráadásul ez a felület külön EA.com accountot kér, azaz egy regisztrált játékot, ám csak a Stories (nálunk Krónikák) termékvonal eddigi két részét fogadja el. A karaoke felvétel közben is volt, hogy megakadt az adatfolyam (de ez lehet a kapcsolatom hibája is), illetve valami miatt lemaradt a rögzítés második fele, és tegnap sokszor volt elérhetetlen az oldal, bár ma már elég stabilnak tűnik, viszont néha kidobál, egy óra alatt legalább négyszer kellett újra bejelentkeznem. Ha ezeket kijavítják a srácok, egy újabb világőrületet könyvelhetünk el a Sims-univerzumban...

Én még tesztelem a cuccot, később akár ebből is készíthetünk versenyt, saját klipeket gyártva, saját feléneklésekhez. Az én pályaművem már elkészült (kb. tíz perces munka volt, így nem tökéletes, de több időm sajnos nem volt rá), és publikussá is tettem, bátraké a szerencse... Aki elég merész, meg is tekintheti alant, de előre szólok, hogy a kiskorúakat tessék elzárni, mert megállhatnak a fejlődésben... Mindenesetre Ti se fogjátok vissza magatokat, várom a hasonlóan bátor, kreatív, lelkes amatőrök és profik jelentkezését és alkotásait!