Ugyan a megjelenésig még van egy nap, a No Man’s Sky már most elért egy mérföldkövet. A korai hozzáféréssel bíró játékosok és a sajtó tesztelői több mint 160 ezer felfedezést tettek a procedurálisan generált galaxisban egy nap leforgása alatt, csak PS4-en (a PC-s és a PS4-es változat más-más szerveren fut).

Ebben benne van minden, amit elképzelhetsz az univerzumban történő csellengéssel kapcsolatban. Felfedezett és elkeresztelt bolygók, különleges flórák és faunák, ércek, kalandok, egyszóval nagyon úgy tűnik, hogy a Hello Games egyvalamiben nem lódított: a galaxisuk tényleg bámulatosan változatos.

Beszámoltak már mocsaras világról, jégbolygóról, mérgező légkörű planétáról, és olyan forró világról is, amihez képest a Tatooine hűvös hely. Eme bolygók némelyike élettelen, máshol gazdag (és kifejezetten idegen) növény- és állatvilág található, de akad olyan is, ahol ősi romokra vagy lezuhant hajókra lelhetünk, máshol modern bázisok várnak. Lemehetünk barlangokba, megmászhatunk furcsa küllemű hegyeket, úszhatunk az óceánokban, barangolhatunk a színes erdőkben, barátkozhatunk a fura szerzetű állatokkal – már ha éppen barátkozni, nem enni akarnak.

Apropó, állatok, ezek aztán tényleg változatosak, ráadásul nem egy olyannak tűnik, mintha Dr. Frankenstein ollózta volna össze őket legrosszabb rémálmát követve. Pillangószárnyú csápos triciklitops, tüskéshátú pitbullfarkas, hosszú nyakú telefánt, két lábon járó krumplinünüke, uszonyos galambharcsa, törpenövésű miafenevagy, elemes farkú lapostatu – oké, ezek az én elnevezéseim, de talán lefestik, hogy milyen eszement lényekkel futhatunk össze. Ha mégsem, tekintsétek meg lejjebb az Eurogamer 50 bolygó felfedezéséből összeollózott videóját.

A bolygók felfedezése persze nem csak az élővilág miatt lehet veszélyes. Némelyiken már a környezet megölhet. Van, amelyiken olyan magas a sugárzás, hogy ha sokáig ottmaradunk, lámpára már nem lesz szükségünk, mert világítani fogunk… Aztán meghalunk. Máshol az extrém hideg vagy az extrém forróság okozhat gondot. És olyan is akad, ahol az égből hulló eső mérgező.

Szóval a változatosságra nem lesz panasz, és úgy tűnik, van mit felfedezni és begyűjteni, hogy aztán eladjuk, majd jó pénzért megvegyük a jobb felszereléseket, amikkel aztán elölről kezdődik ez a végtelennek tűnő körforgás.