Egy anonim, Valve-közeli forrás a Journaldugamernek árult el ezt-azt a Half-Life 3 fejlesztéséről -- ezt később az OXM vette át. A játék az informátor szerint nem Episode Three, hanem számozott harmadik rész, mely egy nyílt világú, tehát sandbox FPS-sé alakult az évek folyamán. A játékmenet tele van RPG-elemekkel: akárcsak egy nagyszabású szerepjátékban, a Half-Life 3-ban is sok-sok NPC-vel találkozhatunk, akik mindenféle küldetéseket bíznak ránk. Vannak fő- és mellékes missziók, mi pedig szabadon felfedezhetjük a program virtuális világát.

A forrás a fejlesztés hosszú időtartamára is választ ad: állítólag a Valve tényleg nekiveselkedett az Episode Three-nek, ám abból egy teljes értékű folytatás lett, melyet felhígítottak az idő közben belecsepegtetett RPG-elemek. Az eredmény totális káosz lett, a csapatnak sok idejébe telt rendezni a sorokat. Mostanra minden rendben, a játék pedig valamikor 2013 után fog megjelenni, valószínűleg PC-re és nextgen konzolokra.

Figyelem: akármennyire hihetőnek is hangzik mindez, csak pletykáról van szó, a Valve hivatalos állásfoglalása szerint még mindig az Episode Three az utolsó bejelentett Half-Life játék. Mi mindenesetre örülnénk neki, ha ennek csak a fele igaz lenne -- legalább tudnánk, hogy két évig még nem szabad reménykedni a Half-Life 3-mal kapcsolatban.