A Sonyt nagyon hamar utolérte a gazdasági válság, a cég gyakorlatilag 2007 óta folyamatosan anyagi gondokkal küzd. Ez látszik is az idei termékvonalon, ami elsősorban televíziókban, hangtechnikai eszközökben és fényképezőgépekben merül ki, de nem szabad elfelejteni, hogy a gyártó még mindig komolyan veszi a videojáték-ipart, és év végén egy új konzollal, a PlayStation 4-gyel jelentkezik a piacon.

Addig is pedig lehet rágódni a legfrissebb, hivatalos jelentésen, mely a 2013-as üzleti év alakulását taglalja (a Sonynál ez március 31-én ért véget, azóta a 2014-es üzleti évet írjuk). Ugyan a teljes lista minden apróságra kitér, kiemelve, hogy jól teljesített a mobiltelefonos részleg, minket elsősorban a PlayStation brand érdekel.

A tavalyi bevételekhez képest 12,2%-os csökkenést mért a cég, összesen 707,1 milliárd jent hozva a konyhára. A befolyt összeg összesen 16,5 millió eladott PlayStation 2-3-at, és mindössze 7 millió kézi konzolt (Vita és PSP) takar. Bár a PS-ek nem fogynak rosszul, a PlayStation Vita bukása megterhelte a vállalatot, jövőre pedig már nem is várnak többet 5 millió eladott kézi konzolnál. Hiába, a Nintendo ismét bebizonyította, hogy a haldokló handheld-piac az övé, és az is marad, míg teljesen meg nem szűnik létezni.

Ugyanakkor 2014 a PlayStation 4 éve lesz, és bár az nem derül ki a jelentésből, hogy a Sony pontosan mennyi eladott géppel számol, a száraz szakszöveget átható optimizmus árulkodik róla, hogy jövőre komoly emelkedésre számít a gyártó, a fent említett, siralmas kézi konzol eladások ellenére is. A PS3 és a PS2 a Sony szerint 2014-ben további 10 millió eladott példányt fog produkálni, amire az idén megjelenő, nagy exkluzív címek miatt (Beyond, The Last of Us) minden esély megvan. Már csak az a kérdés, hogy elég lesz-e mindez az egyre nagyobbra hízó Microsofttal szemben, mely május 21-én leplezi le az új Xbox konzolt.

Galéria
Kattints a galéria megtekintéséhez!