Pár nappal ezelőtt Uwe Bassendowski, a Sony németországi divíziójának feje elmondta azt, amit eddig csak sejteni lehetett: a PS Vita hatalmas bukás, a legutóbbi, márciusi jelentés óta mindössze 400 ezer darabot sikerült értékesíteni belőle világszerte. Így most összesen 2,2 millió PS Vita van odakint, ami tekintve, hogy a 3DS-ből közel négymillió fogyott alig két hónap alatt, és hogy a gép februárban debütált (csak Amerikában és Európában, Japánban 2011 ősze óta kapható), egész egyszerűen szörnyű adatnak számít.


Ők is csak bemutatták, de meg persze nem vették

Ahogy korábban is elhangzott, a Sony nem akar árcsökkentést, mert a gép még mindig relatíve új, és ezzel csak tovább romlanának a bevételek. Ugyanakkor a Sony mérnökei már gőzerővel dolgoznak a gyártás költségeinek lefaragásán -- több mint valószínű, hogy fél-egy év múlva megérkezik az új, olcsóbb Vita, legalábbis akkor, ha a Sonynak van egy kis sütnivalója.

Addig viszont ki kell húzni valahogy, arról már nem is beszélve, hogy a kutatások is csak viszik az amúgy sem épp jó helyzetben lévő Sony pénzét. A gyártó most a saját kiadású, exkluzív játékoktól reméli a PS Vita eladásainak emelkedését. A LittleBigPlanet Vita és a Call of Duty: Black Ops Declassified kétség kívül remeknek tűnik, de még így is nehéz elhinni, hogy ezzel befuthat a Vita. Különösen a 3DS és az új iPhone fényében borús most a gép jövője.