A friss megjelenéseket tekintve 2020 első féléve sajnos kicsit gyengébben alakult a vártnál, hiszen a fejlesztők és a kiadók végül több nagyágyú debütálását is eltolták (gondoljunk csak a Cyberpunk 2077 és a Dying Light 2 esetére), azonban így is sok remek játék jelenhetett meg az elmúlt hat hónapban. Olyan sok, hogy közülük nem egy sajnos messze nem kapott annyi figyelmet és törődést, mint amennyit megérdemelt volna. Lássuk hát, melyek voltak az elmúlt hat hónap azon címei, melyekben bőven volt potenciál, egy kicsit mégis radar alatt maradtak.

2020-elkallodott-01.jpg

Gears Tactics

  • Megjelenés: 2020. 04. 28.
  • Fejlesztő: Splash Damage, The Coalition

A Gears of War-franchise egész eddig egy fedezékharcra fókuszáló TPS-ként volt jelen a játékiparban, idén azonban a Microsoft gondolt egy merészet, és kiadott egy körökre osztott stratégia spin-offot, mely megpróbált némi taktikát csempészni a bajonettbe oltott láncfűrészek zajától hangos háborúba. A recept pedig tökéletesen be is vált: a Gears Tactics egy gyors, pörgős, de ugyanakkor kőkemény gondolkodást igénylő játék, mely kellően mély ahhoz, hogy a zsáner veteránjait is le tudja kötni.

A Microsoft azonban mintha nem bízott volna a formula sikerében: április végén szinte mindenfajta felhajtás és marketing nélkül dobta piacra a játékot, és a Gears Tactics ennek megfelelően nem is kapott túl nagy figyelmet. A debütálása hetében még ott figyelt ugyan a Steam legnépszerűbb újdonságai között, ezután azonban kiszorították onnan a friss megjelenések, és így indokolatlanul korán meg is feledkezett róla az ipar.

Zombie Army 4: Dead War

  • Megjelenés: 2020. 02. 04.
  • Fejlesztő: Rebellion

Zombikkal mindent el lehet adni, és jól tudják ezt a Rebellion fejlesztői is. A stúdió idén már a negyedik Zombie Army-játékkal jelentkezett, mely pontosan azt nyújtja, amire a címe alapján számítunk: rengeteg zombit, akiket aztán nekünk kell visszarugdosni a nemlétbe a legkülönfélébb fegyverek használatával. És bár a Zombie Army 4: Dead War nem épp a legösszetettebb játék a piacon, azért így is bőven szórakoztató tud lenni, főleg akkor, ha néhány barátunkkal közösen ülünk neki.

A jelek szerint azonban a Rebellion alkotása negyedjére nem igazán talált be a játékosoknál. Hiába a változatos pályák, a nagyszerűen kialakított dizájn, vagy épp a kellemesen hosszú kampány, a Zombie Army 4: Dead War valahogy nem igazán érdekelte az embereket, mostanra pedig jó eséllyel sokan meg is feledkeztek róla. Pedig a maga kategóriájában egy abszolút szórakoztató (és kellően véres) játékról beszélünk, amit komoly hiba lenne máris berugdosni a szőnyeg alá és elfelejteni.

Deep Rock Galactic

  • Megjelenés: 2020. 05. 13.
  • Fejlesztő: Ghost Ship Games

Következő játékunk egy kicsit kilóg a sorból, ugyanis a Deep Rock Galactic relatíve népszerű a játékosok körében, azonban indie címről lévén szó, közel sem találkozni vele eleget. Pedig a Ghost Ship Games korai hozzáférésből nemrég kilépett alkotása egy valódi gyöngyszem, ami egyedül és barátokkal játszva egyaránt piszok szórakoztató tud lenni, annak ellenére, hogy lényegében mást sem csinálunk benne, csak megállás nélkül bányászunk.

Bányászni azonban még sosem volt olyan jó buli, mint itt. Legyen szó akár a véletlenszerűen generált és rombolható pályákról, akár a változatos kasztokról, akár a néha egyszerűen lélegzetelállító látványról, a Deep Rock Galactic egyszerűen minden téren szuperál, és egy olyan remekbeszabott és teljes élményt nyújt, amivel ritkán találkozni a játékiparban. Elő hát a fúrót, ideje megnézni, mit rejt pár aszteroida mélye!

XCOM: Chimera Squad

  • Megjelenés: 2020. 04. 24.
  • Fejlesztő: Firaxis Games

2020 első fele igen mostohán bánt a körökre osztott stratégiákkal, hiszen a Gears Tactics mellett az XCOM: Chimera Squad sem tudta sokak figyelmét felkelteni. A Firaxis április közepén, derült égből villámcsapásként jelentette be, hogy hamarosan spin-offot kap a népszerű XCOM-franchise, a Chimerra Squad pedig rá tíz napra meg is jelent, nyomott áron kínálva egy pörgősebb, kompaktabb XCOM-élményt.

És bár a Chimera Squad jóval gyorsabb tempót diktál, mint a sorozat számozott tagjai, ez semmit sem von le az értékéből, sőt egy kis egyedi szájízt is ad a jól ismert XCOM-formulának, még ha a névtelen katonák helyére behozott nevesített hősökkel eléggé mellé is lőttek a fejlesztők. Ennek ellenére azonban a játék sajnos sokaknál hamar feledésbe merült: hiába az igencsak kedvező ár és az érdekes játékmenet, eredetileg is kevesen kapták fel rá a fejüket, és azóta sem lett népszerűbb, pedig abszolút megérdemelné a figyelmet.

The Walking Dead: Saints & Sinners

  • Megjelenés: 2020. 01. 23.
  • Fejlesztő: Skydance Interactive

Noha a The Walking Dead a sorozatok világában valóságos titánnak számít, a játékiparba eddig nem igazán sikerült átültetni a formuláját, egyedül talán a Telltale próbálkozását leszámítva. A legutóbbi adaptáció, az Overkill’s The Walking Dead, például akkorát bukott, hogy még a kiadó vezérigazgatója is lemondott miatta, az idén januárban megjelent Saints & Sinners pedig hiába remek játék, nagyszerű hangulattal és kellően véres közelharccal, sajnos nagyon elkallódni látszik a 2020-as megjelenések között.

Ennek valószínűleg az is lehet az oka, hogy a Saints & Sinners VR-ra jelent meg, ami egyrészt még mindig elég gyerekcipőben járó technológia, másrészt pedig nem is nagyon elterjedt, hazánkban pedig végképp nem az. Mindez viszont semmit sem von le a Saints & Sinners értékéből, így, ha valakinek van VR-ja, és kíváncsi, mégis hogy néz ki egy valóban ütős The Walking Dead-játékadaptáció, ennél jobb címet aligha találhat a piacon ennek kiderítéséhez.