Alig pár napja emlékeztünk meg a The Last of Us megjelenésének 11. évfordulójáról, ma pedig a The Last of Us Part 2 jubileumát ünnepelhetjük: a játék eredetileg 2020. június 19-én jelent meg PS4-re. És hogy mekkora vihart kavart! Na de ne rohanjunk ennyire előre, kezdjük az elején.

A Part 2-t 2014-ben, a The Last of Us Remastered megjelenése után kezdték fejleszteni, a kreatív rendezői székbe ismét Neil Druckmann ült, aki a bosszút és megváltást választotta témául, saját gyerekkori élményeit is felhasználva.  Ashley Johnson is visszatért Ellie-ként, a másik főszereplő viszont nem Joel, hanem egy új karakter, Abby lett, akit Laura Bailey keltett életre. Gustavo Santaolalla is ismét a húrok közé csapott, úgyhogy kezdődhetett a munka.

A munka, ami 12 órás munkanapokat, és 220 millió dolláros költségvetést jelentett, ezzel a The Last of Us Part 2 az egyik legdrágábban elkészült játékok egyike lett. A fejlesztőknek viszont sikerült kihozniuk a maximumot a PlayStation 4 képességeiből, ami meg is látszott a végeredményen.

A játék eredetileg 2020. február 21-én jelent volna meg, amit aztán 2020. május 29-re módosítottak. Áprilisban viszont a Sony bejelentette, hogy ugyan a játék majdnem teljesen készen van, de a COVID okozta problémák miatt tovább kell halasztaniuk a megjelenést.

Ekkor viszont eltört valami a világon egy fiatal rajongóban, aki valamilyen úton-módon megszerezte, és kiszivárogtatotta a játék egyik leglényegesebb elemét. Mint kiderült, azért tette, hogy a Naughty Dog végre kiadja a teljes játékot. Arra nem gondolt, hogy ez nem így működik... A Sony még aznap bedobott egy új megjelenési dátumot, hogy elvonja a figyelmet a szivárgásokról: 2020. június 19., és ezt már szerencsére tartották is.

Amit aztán kaptak, abban viszont nem volt köszönet: ugyan a kritikusok imádták, a játékosok viszont két táborra szakadtak. Voltak, akik a kritikusokkal értettek egyet, és voltak, akik utálták, sőt szívből gyűlölték a második részt, odáig merészkedve, hogy halálos fenyegetéseket küldjenek a készítőknek.

A játék ennek ellenére hatalmas sikereket ért el, 2024. január 19-én pedig megjelent a The Last of Us Part 2 Remastered is, PS5-re. Legutóbb pedig olyan pletykákat hallhattunk, amik szerint már el is készült a PC-s változat, bár erről még hivatalos infó nem érkezett. Bevallom én szerettem a második részt is, elfogadtam a készítők döntését, és le a kalappal, hogy mindezt meg merték lépni. A játék magába szippantott, és úgy megcsavart, hogy csak lestem. Nektek hogy tetszett?