Itt a szeptember, és ezzel együtt szerencsére nem csak az iskola és a rossz idő érkezett meg hozzánk, hanem a nyári uborkaszezon vége is. Az elmúlt a héten már befutott az első AAA kategóriás nagyágyú is a Gears 5 képében, emelett pedig az indie fejlesztők is ráerősítettek a munkára, ennek megfelelően pedig nem egy remek cím került a boltokba augusztus végén illetve szeptember elején. Mutatjuk is, ezek közül melyekre lehet érdemes lecsapni.

Knights and Bikes

  • Megjelenés: 2019. 08. 27.
  • Mire: PC, PS4
  • Ár: 16,79 euró (nagyjából 5500 forint) Steamen
  • Steam adatlap

A Knights and Bikes egy első ránézésre is nagyon egyedi stílust képviselő, az 1980-as évek Angliájában játszódó kalandjáték, mely két fiatal, Nessa és Demelza, kalandjait meséli el. A két tini megbízható kerékpárjaikon járja az otthonukat jelentő sziget területét egy rég elveszett, legendás kincs nyomait kutatva, de közben persze sok más élménnyel is gazdagodnak, illetve tanulnak néhány igen fontos leckét is a barátságról és a felnőtt létről.

knightsandbikes-01.jpg

A Knights and Bikes ennek megfelelően egy egyedül vagy ketten játszható alkotás, melyben a fő célunk a környezet felfedezése, biciklink fejlesztése és csinosítgatása, valamint persze a legendás kincs utáni nyomozás. A kaland során sokszor logikai fejtörőkkel vagy épp ellenfelekkel is összefuthatunk, ezeknél a legkülönfélébb tárgyakat használhatjuk a továbbjutás érdekében a frizbitől kezdve egészen a hordozható magnóig.

Monster Sanctuary

  • Mikor: 2019. 08. 28. (korai hozzáférés)
  • Mire: PC
  • Ár: 15,99 euró (nagyjából 5300 forint) Steamen
  • Steam adatlap

A Monster Sanctuary lényegében egy metroidvania stílusban elkészített Pokémon, nyakon öntve némi kellemesen retrós hangulatot árasztó pixelart grafikával. A történet szerint egy olyan világban járunk, ahol az emberektől távoli, vad vidékeken szörnyek portyáznak, melyeket a megfelelő adottságokkal megáldott kalandozók befoghatnak és megszelídíthetnek. Egy ilyen kalandozót alakítunk mi is, a célunk pedig mi más lenne, mint a világ legjobb szörnyidomárává válni?

Ahhoz azonban, hogy ezt az igencsak megtisztelő címet kivívhassuk magunknak, hosszú út vezet, tele veszélyekkel és ellenséges lényekkel. A Monster Sanctuaryban ráadásul pontosan annyit érünk, mint a megszelidített szörnyeink: az ő képességeikkel tudjuk ugyanis leküzdeni az elénk gördített akadályokat, illetve ha harcra kerül a sor, természetesen ők állnak ki az életünkre törő ocsmányságokkal. Nem árt azonban vigyázni: a 3v3-as küzdelmek igencsak kemények lehetnek, így egy jól összeállított csapat mellett minden taktikai tudásunkra is szükségünk lesz, ha mi akarunk lenni a legjobb idomárok a környéken.

Ráadásul külön jó hír lehet, hogy a játékhoz egy ingyenes demó is elérhető a Steamen, így vásárlás előtt megnézhetjük, mibe is tervezünk beleugorni éppen.

Children of Morta

  • Mikor: 2019. 09. 03.
  • Mire: PC, PS4, Xbox One és Nintendo Switch
  • Ár: 21,99 euró (nagyjából 7200 forint) Steamen
  • Steam adatlap

A legtöbb akció-szerepjátékban általában egy hősünk van csak, a Children of Morta viszont ehhez képest a hősök egy egész családját adja a kezünkbe. Ráadásul a családot itt szó szerint kell érteni, ugyanis a főszereplők tényleg rokonai egymásnak. A történet pedig ennek megfelelően nem is feltétlen a világ megmentéséről szól (bár természetesen a mindent elnyelő gonoszsággal is szembe fogunk szállni), sokkal inkább a családi kötelékekről, a szeretetről, a reményről és arról, hogy mi mindent vagyunk képesek feláldozni azokért, akikkel igazán törődünk.

A Children of Morta pedig ezt az erős és érzelmekkel teli sztorit fejeli meg rouge-lite elemekkel, hat különböző képességekkel felvértezett, irányítható karakterrel, több, egymástól gyökeresen eltérő környezettel és még számtalan aprósággal, melyek szavatolják, hogy soha ne legyen két ugyanolyan végigjátszásunk. Ideje indulni hát, mert a világot kész bekebelezni a sötétség, a totális pusztulás útjába pedig egyedül a mi családunk állhat.

River City Girls

  • Mikor: 2019. 09. 05.
  • Mire: PC, PS4, Xbox One és Nintendo Switch
  • Ár: 24,99 euró (nagyjából 8200 forint) Steamen
  • Steam adatlap

A River City Girls a nagy múltra visszatekintő Kunio-kun sorozat egy spinoff epizódja, egyben pedig egy kellemesen retrós hangulatot árasztó beat ’em up cím. A háttértörténet szerint két fiatal lányt (Misakót és Kyokót) terelgethetünk végig a városon, méghozzá azért, hogy kiszabadítsuk a rendőrség által foglyul ejtett barátaikat.

Ahhoz pedig, hogy a pórul járt fiúk segítségére tudjunk sietni, át kell verekednünk magunkat a teljes városon egyedül, vagy egy barátunkkal karöltve kooperatív módban. A játék során összesen hat régiót járhatunk majd be, ahol többek közt különböző boltokat és mellékküldetéseket is találhatunk, az egyes összecsapásokat pedig a számtalan fegyverrel, képességgel és felvehető tárggyal tették minél színesebbé a készítők.

Widower’s Sky

  • Mikor: 2019. 09. 05.
  • Mire: PC, iOS
  • Ár: 9,99 euró (nagyjából 3300 forint) Steamen
  • Steam adatlap

A Widower’s Sky egy kissé melankólikus, érzelmes történet egy családapáról, akinek az űrhajója meghibásodik és becsapódik egy távoli, különös bolygóba. A balesetben főszereplőnk felesége is életét veszti, gyászolni azonban nincs idő, hiszen fiúnk és annak kutyája még él, és természetesen ránk vár a feladat, hogy gondoskodjunk családunk maradékáról, miközben valami kiutat is találunk az idegen bolygóról.

A Widower’s Skyban tehát lényegében két feladatunk lesz: etetni és óvni gyermekünket, közben pedig felfedezni a bolygó idegen (és egyben kifejezetten gyönyörű) tájait, hogy kitaláljuk, miként tudnánk lelépni innen. Ez azonban egyáltalán nem egyszerű feladat, hiszen a menekülésig vezető út logikai fejtörőkkel és ellenséges lényekkel van tele, nekünk pedig egy szem íjunkon és elszántságunkon kívül nincs semmi más fegyverünk, amivel szembeszállhatnánk velük.

Creature in the Well

  • Mikor: 2019. 09. 06.
  • Mire: PC, Xbox One, Nintendo Switch
  • Ár: 12,49 euró (nagyjából 4100 forint) Steamen
  • Steam adatlap

Vajon hogy néz ki egy olyan hack and slash játék, melyet a flippergépek mechanikái ihlettek? A Creature in the Well erre a kérdésre ad egy igencsak egyedi és jópofa választ. A játék története szerint egy robotot alakítunk, méghozzá az utolsót a fajtánkból, a feladatunk pedig az, hogy alászálljunk egy rejtélyes komplexum mélyére, és helyreállítsuk annak az energiaellátását. Ezt azonban egyáltalán nem könnyű megtenni, hiszen az ősöreg épületet a rejtélyes Lény kísérti, aki mindent megtesz, hogy ne érjük el a célunkat.

A Creature in the Wellnek már a háttértörténete is kellemesen egyedi, azonban ami kiemeli a többi hack and slash közül, az maga a harcrendszer. A játék során lényegében végig egy elektromossággal feltöltött labdát kell ütögetnünk, mely visszaverődik a falakról és a berendezési tárgyakról egyaránt, a továbbjutáshoz pedig azt kell kitalálnunk, hogy az adott terembe épp mit kell eltalálnunk a labdával, nagyjából úgy, mint egy flippergép esetében is. Nem árt azonban vigyáznunk: a flippergépekkel ellentétben itt nem egy feladvány igencsak halálos, így könnyen az életünkkel fizethetünk, ha alábecsüljük a feladatot vagy épp a Lény rosszindulatát.