• Pinar Toprak az MCU első női zeneszerzője
  • Az ő nevéhez kötődik a Krypton zseniális zenéje

A Captain Marvel sok mindenben úttörő a Marvel univerzumban: először láthatunk végre női főszereplőt, először dolgoznak rajta első sorban női forgatókönyvírók és először ül nő (is) a rendezői székben. (Ez természetesen nagyon jó, nem akarom vitatni a jelentőségét, de szabad legyen megjegyeznem, hogy elég szomorú, hogy erre több, mint tíz évet kellett várni. És az is nagyon szomorú, hogy ma még mindig hírértékűnek kell lennie, hogy egy nő is lehet filmzeneszerző. Szívesen adtam volna inkább azt a címet a hírnek, hogy a Marvel stúdió tíz évig hanyagolta a női filmzeneszerzőket.) De a negativitást félretéve, a Marvel Pinar Toprakot szerződtete a Captain Marvel soundtrack megkomponálására, aki így az első nő, aki Marvel film zenéjét szerezheti.

Így nyilatkozott Instagramján:

„Izgatottan jelenthetem be végre, hogy én írom a közelgő Captain Marvel filmzenéjét! Hihetetlen megtiszteltetés, hogy a Marvel Univerzum része lehetek.”

Toprak kevéssé ismert zenész, de ő szerezte a Fortnite című videojáték zenéjét, dolgozott Az Igazság Ligáján zenei munkatársként, s ő komponálta a Krypton című sorozat aláfestését is. A Krypton zenéje szerintem lehengerlő, úgyhogy nagyon örülök ennek a hírnek. Remek a hangzása (magában is jó hallgatni), de tökéletesen illusztrál és segít a Krypton hangulatos világának megalapozásában. Egyszerre egyedi, friss és izgalmas, de homage is Hans Zimmer Man of Steel muzsikája előtt, amivel folytonosságot teremt az El-család történetében. (Föl-föl tűnik John Williams Superman témája is, de az sajnos elüt a soundtrack ambient jellegétől, úgyhogy egyáltalán nem hiányozna.)

toprak.jpg