• Immár Európa második legnagyobb videojátékos cége a CD Projekt
  • Közel 10 milliárd dollárra becsülik az értékét
  • Csak a Ubisoftot nem tudta megelőzni

Marcin Iwiński és Michał Kiciński valószínűleg álmukban sem számítottak akkora sikerre, mint amekkorát elértek, amikor 1994-ben megalapították a CD Projektet azzal a céllal, hogy legitimmé tegyék addigra már jövedelmező, de feketén végzett játékkereskedésüket, valamint lefordítsák anyanyelvükre a nyugati játékokat.

A CD Projekt azóta hatalmasra nőtt. 2002-ben megalapították a cég játékfejlesztéssel foglalkozó ágát, a CD Projekt RED-et, hogy elkészíthessenek egy játékot Andrzej Sapkowski Lengyelországban népszerű fantasy könyvsorozata, a Vaják nyomán. A stúdió már a The Witcher készítése közben nőni kezdett, a kezdeti 15 fős csapat 100 fősre dagadt, a költségvetés pedig elért a 20 millió zloty-t, azaz mai árfolyamon nagyjából 1,5 milliárd forintot.

A The Witcher azonban minden belefeccölt pénzt megélt, ugyanis hatalmas siker lett, akárcsak folytatásai és mellékágai. S most, miközben a CD Projekt RED a tervek szerint szeptemberben megjelenő Cbyerpunk 2077-en dolgozik, a cég maga Európa második legnagyobb videojátékokkal foglalkozó vállalatává lépett elő.

A Netflix Vaják sorozatának, a Witcher 3 Switch-re történő megjelenésének és a hirtelen újra megnőtt népszerűségének hála a CD Projekt immár 8 milliárd dollárt ér. Ennél már csak egy videojátékokat gyártó cég bír nagyobb értékkel az öreg kontinensen, méghozzá a francia Ubisoft 9,6 milliárd dollárral.