Ha választanom kellene (erre remélhetőleg soha nem kerül sor), hogy filmeket vagy sorozatokat néznék szívesebben az életem hátralévő részében, akkor gondolkodás nélkül az utóbbira szavaznék, nemes egyszerűséggel azért, mert sokkal jobban tudok azonosulni a szereplőkkel, ha több évadon keresztül láthatom őket. A mai filmek ráadásul rendre hosszabbak is a kelleténél (persze van, amikor ez nem probléma, lásd Oppenheimer), így aztán elég ritka, hogy egy egész estés produkciót pattintok be szórakozás gyanánt, helyette inkább a különböző szériák között szemezgetek – most épp a Maffiózók van terítéken, mert eddig valamiért kimaradt. A tegnapi filmes lista után most azt is felfedjük a kedves olvasóknak, hogy milyen a ChatGPT „ízlése” sorozatok terén, avagy íme az a tíz (első körben csak öt) széria, aminek a mesterséges intelligencia szerint ott a helye az élvonalban.

chatgptsorozatmestersegesintelligencia.jpg

A kép forrása: Rolling Stone

10. Stranger Things

Ki gondolta volna, nemde? A Netflix 2016-ban indult sikersorozata kardinális szerepet játszott abban, hogy a streaming szolgáltató megkerülhetetlen szereplője legyen a szórakoztatóiparnak, miközben Millie Bobby Brownt és David Harbourt is feltette Hollywood térképére. Persze nem ok nélkül, hiszen a Duffer fivérek egy rendkívül megkapó történetet raktak le az asztalra, tele szerethető karakterekkel, fordulatos történettel, remek zenékkel és sokszor blockbustereket lepipáló látvánnyal. A jövőre érkező 5. évaddal sajnos (?) véget ér Hawkins megmentőinek története, ami egyrészt szomorú, másrészt viszont így is sikerült már egy picikét túlhúzni ezt a sztorit, szóval bízzunk benne, hogy valóban egy epikus epikus és érzelmes lezárást kapunk.

9. Mad Men – Reklámőrültek

Az AMC 2007-2015 között futott drámasorozata egy igazi sikertörténet, hiszen számos Emmy- és Golden Globe-díjat is magáénak tudhat, emellett pedig az IMDb toplistáján is feltűnik a 104. helyen. Matthew Weiner alkotása az 1960-as évek New Yorkjába kalauzolja a nézőket, és nem meglepő módon reklámszakemberek (valamint reklámcégek) állnak a történet középpontjában. Ez a világ természetesen nem nagyon ismer kegyelmet, így rengeteg rivalizálásnak és hátbaszúrásnak lehetnek szemtanúi a téma iránt fogékony nézők – persze már maga az atmoszféra és a korszellem is bőven el tudja adni a Jon Hamm nevével fémjelzett szériát.

8. Az elnök emberei

Aaron Sorkin neve vélhetően felettébb ismerősen cseng a film- és sorozatkedvelők körében, hiszen olyan méltán elismert produkciók fűződnek a nevéhez, mint például a Híradósok, A chicagói 7-ek tárgyalása, az Egy becsületbeli ügy és az Elit játszma. Legnagyobb sikere azonban még így is az 1999-ben indult Az elnök emberei (The West Wing), amelyben a Martin Sheen alakította Josiah Bartlet nevű demokrata párti elnök életébe és munkásságába nyerhetünk bepillantást, méghozzá nem kevesebb mint 155 epizódon keresztül. A kiválóan felépített díszletek miatt könnyedén úgy érezhetjük, hogy mi magunk is a Fehér Ház folyosóin mászkálunk a színészekkel, az elnöki teendők mellett pedig Amerika első emberének magánéletéről is lehull a lepel (persze csak szépen, fokozatosan), így nem csupán feszült, de sokszor érzelmes drámát kapunk.

7. Alkonyzóna

Egy ilyen listáról értelemszerűen nem hiányozhat Rod Serling 1959-1964 között műsorra tűzött klasszikusa, amely nézők tömegével ismertette meg a science-fiction műfaját, de vannak olyan epizódok, melyek fantasy és horror elemeket is tartalmaznak. A témák és a megvalósítás mellett az is elég sokat dobott az Alkonyzóna népszerűségen, hogy az egyes történetek mögött szinte minden esetben megfigyelhető valamilyen tanulság vagy mondanivaló, így a közönség könnyedén tud azonosulni a szereplőkkel, legyenek azok bármilyen extrém szituációban. A sikert később több feldolgozás és újragondolás is igyekezett megismételni, ám végül egyik próbálkozásnak sem jött össze a bravúr (talán csak az 1985-89 között futó sorozat tudott valamennyire a nyomába érni), így máig az eredeti számít az abszolút csúcspontnak.

6. A Simpson család

Egy újabb megkerülhetetlen darabot köszönhetünk a felsorolásban, hiszen az 1989-ben indult, mind a mai napig remek egészségnek örvendő A Simpson család nélkül olyan animációs sorozatokkal lennénk szegényebbek, mint például a South Park és a Family Guy. Persze nem ez az alkotás legnagyobb érdeme, mivel önmagában véve is pokolian szórakoztató tud lenni, ahogy Homer Simpson és családja részről részre görbe tükröt mutat az amerikai kultúrának és társadalomnak – az már csak hab a tortán, hogy mennyi mindent „megjósoltak” az alkotók az évek során. A remek humor és a szerethető karakterek találkozásából egy valódi klasszikus született, amely remélhetőleg nem mostanában fog lekerülni a műsorról, Springfieldben ugyanis sosem unalmas az élet.

A ChatGPT szerint tehát ezek a sorozatok érdemlik meg leginkább, hogy bekerüljenek a „dicsőségcsarnokba”. A java, vagyis a lista első fele viszont még hátravan, így ha kíváncsiak vagytok az abszolút legjobbakra, tartsatok velünk a következő cikkünkben!