• A Disney megfejelte a Comcast ajánlatát
  • Az X-Men és a Fantasztikus 4-es jogai átkerülhetnek a Disneyhez
  • A megállapodásba beletartozik a Fox stúdió és TV csatornái is

disneyfox.jpg

A Walt Disney szerdán azt nyilatkozta, 71,3 milliárd dollárra növeli készpénzből és részvényekből álló licitjét, szemben a Comcast „csupán” 65 milliárdos, készpénzből álló, június 13-ai ajánlatával. A megállapodással a Disney magába olvasztaná a 21st Century Fox nagy részét, amibe beletartoznak természetesen az X-Men filmek, a Deadpool és a Fantasztikus 4-es jogai. A cég megvásárlásával a Disney magára vállalja a Fox 13,8 milliárd dolláros tartozásait is, mellyel a teljes jelenlegi vásárlási összeg 85,1 milliárd dollár – ami 81,1 milliárddal több, mint amennyiért a Disney annak idején beolvasztotta a Marvelt vagy a Lucasfilmet.

A Fantasztikus 4-essel bármilyen változás csak jót jelenthet, de fontos kérdés, hogy ez az üzlet vajon mit jelent majd az X-Men franchise és a Deadpool sorozat számára. Szerintem nem vagyok egyedül, ha azt mondom, hogy nagyon tetszett, amit a stúdió a Logannel és a Deadpoollal meg mert lépni, úgyhogy egy kicsit aggódom, nehogy gyerekbarát Disneypool legyen a végeredmény.

Ha a Fox elfogadja a Disney ajánlatát és a Comcast nem licitál rá, nem csak a szuperhősök kerülnek ám át a Disney-hez: övék lesz a teljes Fox film és TV stúdió, az FX TV csatorna, a National Geographic, a Hulu 30%-a, a Star India és a Sky. Még kérdéses, hogy a licit el fogja-e érni a 85,4 milliárd dolláros árat, amiért az AT&T tavaly fölvásárolta a DC hősök jogait birtokló Time Warnert, de már így is jelentős összegek fognak gazdát cserélni.