• A Cinema Mom felirattal, a Pólus Mozi és a GOBUDA szinkronnal vetíti a trilógiát
    • Október 6-12. között lesz műsoron A Gyűrű szövetsége
    • Október 13-19. között A két torony
    • Október 20-26. között A király visszatér

Tavaly decemberben, egy hónappal a Harry Potter széria születésnapját követően köszöntöttük huszadik évfordulója alkalmából A Gyűrűk Ura filmadaptációját. 2001-ben került mozikba A Gyűrű szövetsége, amit a soron következő esztendőkben követtek Peter Jackson trilógiájának további darabjai. A két évtizedes jubileum apropóján, amit az Amazon friss sorozata még aktuálisabbá tesz, visszatérnek a vászonra az ikonikus filmek.

A vetítések

A digitálisan felújított, 4K-s bővített epizódok heti bontásban követik egymást a hónap során három moziban. A Cinema Mom nézői felirattal, míg a Pólus Mozi és a GOBUDA látogatói szinkronnal élhetik újra az ezredfordulós fantasy élményt. Október 6-tól adják a nyitányt, október 13-tól A két torony című második részt, majd október 20-26. között lesz műsoron a záróopusz, A király visszatér. A vetítések minden nap 18:15-kor kezdődnek. Jegyek elővételben már kaphatók a mozik honlapján.

Peter Jackson is részt vett a felújításban

„A koronavírus-járvány idején zajló felújítási munkálatok nem egyszerűen díszítgetések: az új-zélandi direktor maga is bábáskodott a remasteren, aminek célja többféle volt. Egyrészt a 35 mm-re forgott filmekben akadtak következetlenségek a színezés terén, ezt sikerült most egységessé korrigálni. Azonban itt még nem állt meg a folyamat! Mivel a szintén három részre bontott A hobbit digitális munkálatai során már elérhetővé váltak olyan technikák, amelyek az ezredforduló idején még nem álltak rendelkezésre, vagy csak gyerekcipőben jártak, így lehetőség nyílt A Gyűrűk Ura esetében utólag is felhasználni azokat. A cél az volt, hogy az alkotások ne úgy nézzenek ki, mint amelyek a tényleges forgatás idején készültek, hanem úgy, mintha manapság, vagy legalábbis A hobbit-trilógiával együtt forogtak volna.

Persze tudjuk, hogy nem minden esetben fogad kitörő öröm egy-egy 20 éves újragondolást, elég csak az 1997-es Star Wars-feljavításokra vagy a 2002-es E. T. – A földönkívüli híres-hírhedt adóvevős és CGI-lényes látványára gondolni. Jackson ugyanakkor ilyesmibe egyáltalán nem akart belefutni, így valójában mindent az eredeti effektekből hasznosított újra, ezzel érve el azt, hogy egyszerűen csak a mai szemnek jobban nézzenek ki a trükkök, ám a korábbi dizájnjuk megmaradjon” – áll a hivatalos sajtóközleményben.

ssz-plakat.jpg
(Az esemény plakátja. A kép forrása: Pannonia Entertainment Ltd.)