• A Marvel moziuniverzum sokszínűségre törekszik
  • Nyíltan LMBTQ karakterek érkeznek
  • A női hősök fognak dominálni

Korábban hírt adtunk arról, hogy az Oscar-díjakért felelős amerikai filmakadémia rekordmennyiségű meghívót küldött ki annak érdekében, hogy változatosabbá tegye tagjainak nemi, etnikai és nemzeti összetételét. Míg ott továbbra is a fehér férfiak vannak túlsúlyban, a Marvel elnöke, Kevin Feige többet ígér: női hősök fognak dominálni és nyíltan LMBTQ karaktereket is láthatunk. A Marvel nem mindig az első az egyenlőségért folytatott küzdelemben, de mint a legtöbb nézőt bevonzó filmes franchise-nak, véleménye sokat számít. Tavaly nagyot ütött a Fekete Párduc, idén egyenértékű félként lép föl a Hangya mellett a Darázs és jövőre érkezik a Captain Marvel.

A Hangya és a Darázs kapcsán adott interjúban jegyezte meg Kevin Feige, hogy nyíltan LMBTQ karakterek érkeznek a Marvel moziuniverzumba. A Marvel képregényekben már régóta szerepelnek leszbikus, meleg és biszexuális karakterek, de a Moziuniverzum eddig hanyagolta őket (eddig csak a netflixes Jessica Jonesban szerepelt egy nyíltan meleg pár). Ez föltehetőleg annak köszönhető, hogy a Marvelt birtokló Disney mindig is inkább elkerülte a kényes témákat blockbustereiben, nehogy megbotránkozást keltsen. Kevin Feige szavaiból azonban az derül ki, hogy ennek vége.

Ahogy a fehér férfi szuperhősök dominanciájának is. A Marvel moziuniverzum tíz éves pályafutása alatt összesen 21 (névvel is ellátott) női karaktert vonultatott föl 19 filmben, akik közül csak 7 szuperhős (egyik sem saját filmjének főhőse), de közülük is csak 3 visszatérő szereplő (Fekete Özvegy, Skarlát Boszorkány, Gamorra), úgyhogy épp itt lenne az ideje erős női hősöknek, akik ugyanúgy el tudnak vinni a hátukon egy-egy filmet, mint a férfiak. Kevin Feige azt nyilatkozta, hogy az MCU idővel el fogja érni azt a pontot, hogy annyi női karakterrel büszkélkedhet, hogy már nem az lesz a téma, hogy női szuperhősök vagy férfi szuperhősök vannak, hanem hogy hősök vannak – akiknek több mint a fele történetesen nő.

marvel-sokszinu.jpg