• A Jurassic World: Krétakori tábor egyik epizódjában leszbikus csókjelenet látható
  • Nézői panaszok alapján az NMHH közvetett lépést tett
  • A holland médihatósághoz fordult a szükségesnek vélt intézkedések megtételére
  • A Netflix (HU) ugyanis Hollandiában bejegyzett társaság

Tavaly született a gyermekvédelmi törvény, ami heves indulatokat váltott ki a közvéleményben, mivel szigorú szabályozás alá vonta az LMBTQ tartalmak médiában való ábrázolását. Az ominózus szakasz országgyűlési vitája és elfogadása óta viszonylag kevés szó esett a korlátozásról, most azonban újra előtérbe került a jogszabály.

A Mandiner beszámolója szerint a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság Médiatanácsa nézői panaszok alapján kifogást emelt a Netflix hazánkban is futó sorozata, a Jurassic World: Krétakori tábor ellen. Noha az animációs széria 7+ korhatár-besorolást kapott, az ötödik évad kilencedik epizódjában leszbikus románcnak lehetünk szemtanúi.

705703netflixmese2.jpg
(A kifogásolt pillanat. A kép forrása: Mandiner)

Az NMHH közvetlen lépést nem tehet, mivel a Netflix (HU) Hollandiában bejegyzett társaság és a holland médiaigazgatási szabályoknak kell megfelelnie. A holland Commissariaat Voor De Media (CVDM) intézményéhez fordultak ezért a szükségesnek vélt intézkedések megtételére. Döntésüket így indokolták:

„A Netflix Magyarországon működtet ügyfélszolgálatot. A magyarországi szervezetek, magánszemélyek az NMHH részére tehetnek bejelentést kifogásolt tartalmakkal kapcsolatban. Több bejelentés is érkezett a cikkben szereplő műsorszámról, melyet az NMHH jelenleg hatósági ellenőrzés keretében vizsgál. Amennyiben nem magyar joghatóság alá tartozó médiatartalommal kapcsolatban a magyar médiaigazgatási szabályok alapján jogsértés merül fel, a Médiatanács – főszabály szerint – értesíti a joghatósággal rendelkező társhatóságot, jelen esetben a holland COMMISSARIAAT VOOR DE MEDIA-t (CVDM) a további szükséges intézkedések megtétele céljából.”