• Az Apple a héten visszavonja az Epic Gamestől a hozzáférést a fejlesztői eszközökhöz
  • A Microsoft hivatalos közleményben jelezte, hogy ezzel óriási hibát követnek el

Másfél hete robbant ki a háború az Epic Games és az Apple között, amikor is törölték a Fortnite iOS-verzióját az App Store-ból, miután a fejlesztők közvetlen fizetési lehetőséggel próbálták megkerülni a platformholdernek járó 30 százalékos részesedést. A helyzet azóta ráadásul tovább durvult, miután az Apple bejelentette, hogy a fejlesztői felhasználókat is törölni fogják a hónap végén, valamint a fejlesztői eszközökhöz való hozzáférést is visszavonják. Ennek pedig úgy tűnik, hogy az Epic Games mellett más sem örül, a Microsoft ugyanis hivatalos közleményt nyújtott be, melyben az Apple döntését kifogásolják.

a-microsoft-az-epic-games-oldalara-allt-az-apple-elleni-haboruban.jpg

A third-party fejlesztői kapcsolatokért felelős vezető, Kevin Gammill támogatását fejezte ki, hiszen ha az Epic Gamest elzárnák a rendszertől, az az Unreal Engine további támogatását is ellehetetlenítené.

"Az Apple fejlesztői eszközeihez való hozzáférés megtiltása ellehetetlenítené az Epic Games számára, hogy támogassák az Unreal Engine iOS és macOS verzióit. Ez jelentős hátrányt jelentene a motor, illetve azon fejlesztők számára, akik az Unreal Engine-t használták, használják és használnák a jövőben" – áll a közleményben.

Hosszú távon tehát – ahogy arra számítani lehetett – nemcsak a két közvetlenül érintett fél csatájáról fog szólni ez a történet, hiszen az Unreal Engine miatt közvetett módon rengeteg másik fejlesztő is érintett, akik a Microsofthoz hasonlóan nyomást helyezhetnek az Apple-re.