• Az Epic Games új fizetési módot vezetett be a Fortnite-ban
  • Az Apple erre reagálva leszedte a játékot az App Store-ból
  • A kiadó jogi úton támadta meg a lépést
  • Nem sokkal később a Play Áruházból is eltűnt a játék

Ha az Epic Games, az Apple, a Google, a Fortnite és a jogi ügy kifejezések egy mondatban szerepelnek, akkor sejthető, hogy nem éppen apró esetről van szó, a helyzet pedig valóban nem egyszerű, komoly ellentét alakult ki ugyanis a felek között a játék kapcsán.

oriasi-haboru-van-kibontakozoban-az-epic-games-az-apple-es-a-google-kozott-egy-fortnite-kiskapu-miatt.jpg

Minden azzal indult, hogy az Epic Games új fizetési módot vezetett be az iOS- és az Android-verziókban, alacsonyabb áron kínálva a V-Bucks-csomagokat, ha az "Epic direkt vásárlás" opciót választjuk az App Store vagy a Play Áruház helyett. Az Apple azonban nem nézte jó szemmel, hogy kvázi megkerülik őket, ezért úgy döntöttek, eltávolítják a Fortnite-ot az App Store-ból.

"A mai napon az Epic Games megsértette az App Store feltételeit, melyek egyenlően vonatkoznak minden fejlesztőre, és azt a célt szolgálják, hogy az áruház biztonságos legyen a felhasználók számára. Ennek eredményeképpen a Fortnite el lett távolítva az áruházból. Az Epic egy olyan funkciót tett bele a játékba, amely nem lett jóváhagyva az Apple által, ráadásul tették ezt azzal a céllal, hogy megsértsék az App Store előírásait az alkalmazásokon belüli fizetés kapcsán, melyek minden fejlesztőre vonatkoznak, akik digitális terméket vagy szolgáltatást értékesítenek. [...] Mindent megteszünk annak érdekében, hogy az Epic-kel közösen dolgozva megoldjuk az ügyet, hogy a Fortnite visszakerülhessen az App Store-ba" – áll az Apple hivatalos közleményében.

Az Epic persze nem hagyta ennyiben a dolgot: a játék hivatalos Twitter-csatornáján jelezték, hogy jogi útra terelik az ügyet.

És ez még nem minden, kezdetét vette ugyanis a #FreeFortnite kampány is, melyet az Apple legendás "1984" reklámjának átdolgozásával indítottak el.

Eleinte azt hittük, hogy a történet innen folytatódik majd, nem így történt azonban, szintén még az éjszaka folyamán jött a hír ugyanis, hogy a Google is eltávolította a játékot a Play Áruházból. A Google rendszere jóval megengedőbb, mint az Apple-é, a játékon belüli vásárlások terén ugyanakkor az ő szabályzatuk is egyértelmű: a fejlesztők kötelesek a Google Play-en keresztüli fizetést használni, és a Google szinten 30 százalékot visz el a bevételből, akárcsak az Apple.

"Az Android nyílt ökoszisztémája lehetővé teszi a fejlesztők számára, hogy több áruházon keresztül is árulhassák alkalmazásaikat. Azon játékfejlesztők felé, akik a Play Áruházat választották, világos rendelkezéseink vannak, melyek igazságosak számukra, ugyanakkor a felhasználók felé is garantálják a biztonságot. Bár a Fortnite továbbra is elérhető marad Androidra, a Play Áruházból el kell távolítanunk, mert megsértette a feltételeinket. Mindazonáltal nyitottak vagyunk arra, hogy folytassuk a megbeszéléseket az Epic-kel, hogy újból ott lehessen a Fortnite a Play Áruházban" – nyilatkozta a Google.

Így állunk tehát most: a Fortnite mobilos verzióinak jövője per pillanat igencsak bizonytalan. Természetesen a három fél közül senki számára sem ideális ez a mostani helyzet, ám aligha számíthatunk gyors megoldásra – a további fejleményekről természetesen be fogunk számolni.

[Friss] Az Epic Games időközben a Google ügyében is jogi útra lépett.