Miért fogyasszunk több zöldséget és gyümölcsöt?
Tudta, hogy a zöldségek és gyümölcsök valóságos tápanyagforrások? Ezek az élelmiszerek gazdagok lehetnek C-vitaminban, K-vitaminban, folsavban, magnéziumban és káliumban, az adott fajtától függően. Az alacsony kalóriatartalmuk miatt tökéletes választás lehetnek fogyókúrákhoz, valamint a mindennapi étkezésbe is könnyen beilleszthetőek például az Egészségpajzs ételein keresztül.
Jelentős mennyiségű élelmi rostot tartalmaznak, amelyek segítik a vércukorszint egyensúlyát és hosszabb ideig tartó teltségérzetet biztosítanak. Magas víztartalmuk szintén előnyös: a folyadékpótlás részeként is figyelembe vehetők.
Az Egészségpajzs weboldalon leírtak szerint naponta legalább 500 gramm ilyen természetes élelmiszert kellene fogyasztanunk. Sokan talán nem érik el ezt az ideális szintet, pedig segíthet megelőzni bizonyos betegségeket, mint a divertikulózis vagy a székrekedés.
Hogyan iktassuk be a mindennapokba?
A nemzetközi és hazai ajánlások felnőtteknek legalább fél kilogramm zöldséget és gyümölcsöt javasolnak napi szinten. A változatosság a kulcs, hiszen a különféle zöldségek és gyümölcsök hozzájárulnak a tápanyagbevitel sokszínűségéhez.
Bármely étkezés során választhatjuk különböző formákban. Érdemes heti egyszer hüvelyeseket is fogyasztani. Az élénk színek, mint a sárga, zöld, narancs és lila zöldségek és gyümölcsök, nemcsak látványosak, de különböző tápanyagokkal is ellátnak minket.
Nem szükséges pontosan 500 grammot mérni. Az a javaslat, hogy naponta legyen öt adag zöldség vagy gyümölcs az étrendjében. Egy adag nagyjából akkora, mint az ember ökle. A napi menük között lehet például gombás reggeli teljes kiőrlésű kenyérrel, könnyű leves ebédre, vagy gyümölcsös desszert uzsonnára.
Miért olyan fontos a megfelelő folyadékbevitel?
Testünk mintegy 60-70 százaléka vízből áll, és a megfelelő folyadékbevitel segít megőrizni az optimális egészséget és jó közérzetet. A víz alapvető az emésztésben és a testhőmérséklet szabályozásában, így a megfelelő mennyiségű víz fogyasztása elengedhetetlen.
Sokszor a szomjúság jelzi a vízszükségletet, ám ezt gyakran összetévesztjük az éhséggel. A dehidratáció hatásai komolyak lehetnek: fáradtság, fejfájás, szájszárazság, és súlyosabb esetben veseproblémák is kialakulhatnak. Különösen érzékenyek erre az idősebbek, a gyermekek és a várandós nők.
A napi javaslat 8-10 pohár folyadék, amelynek kétharmada tiszta víz. Az egészséges táplálkozás része, hogy figyeljünk az egyenletes folyadékbevitellel kapcsolatos szokásainkra, és ne várjuk meg a szomjúság jelentkezését. Az Egészségpajzs széles választéka révén könnyedén követhet egy egészséges étrendet, amelyben a víz és a tápanyagok harmonikusan egyensúlyoznak.