A LEGO-val valamikor 3-4 éves koromban találkoztam először. Már nem emlékszem, hogy nagymamáméknál volt-e előbb egy méretes, vegyes kockákból összeömlesztett doboz, vagy az óvodába hozott be egyszer valaki egy csomagot, de az biztos, hogy elsőre nem tett rám nagyobb hatást bármelyik másik játékomnál. Aztán valamikor 6 éves korom körül beütött a Cartoon Network, amin gyakran minden egyes reklámblokkban bemutattak minimum egy-két tematikus szettet, ezek pedig már megtették a kívánt hatást, és a születésnapi, karácsonyi kívánságlistákra rendszeresen felkerültek a különböző dobozok. Emellett gyűjtöttem a katalógusokat is, akár órákig tudtam ábrándozni arról, hogy hányféle csomagra tenném rá szívesen a kezemet, mi mindent építenék az előre megadott konstrukciókon túl. A fénypont talán egy, a szüleimtől karácsonyra kapott “Anubisz temploma” volt a LEGO Adventures-vonalból, ami emlékeim szerint akkoriban egy vagyon lehetett. De később érdekelt minden más franchise is, amivel a cég előrukkolt: a licencelt Star Wars modellek, valamint az olyan fura, high-tech stílusra törekvő próbálkozások, mint a Technic, Slizers/Throwbots és persze a megkerülhetetlen Bionicle is.

01.jpg

Kockulás kockákkal

A LEGO videójátékos vonalával ezzel párhuzamosan 2001-2002 körül kezdtem ismerkedni, húgommal a kedvencünk pedig az eredeti LEGO Racers volt, amit közös erővel, megszámlálhatatlan óra, rengeteg próbálkozás és dühöngés után vittünk végig (az utolsó versenyek még mai szemmel is valami elképesztően nehezek). A Racers-vonal későbbi részei már kimaradtak, ám ahogy elindult a Traveller’s Tales adaptációs szériája, az automatikusan a kedvenceim közé került, és viszonylag sokáig rendszeresen követtem is a megjelenéseit. Egészen addig, amíg 2010-2011 körül el nem kezdett egyre inkább beállni a repetíció, és tűnt jópofa, kreatív ötlet helyett egy újabb futószalagon gyártott nagy franchise-nak, melynek játékmenete egyre kevésbé motivált az újabb részek beszerzésére vagy kipróbálására. Barátnőmmel nemrég próbáltunk ki egy-két játékot ebből az időszakból és mint kiderült, nem csaltak a megérzéseim. Bár akadtak kimondottan jobb darabok, egyes címek, mint a LEGO Harry Potter második fele, vagy a LEGO Indiana Jones 2, mely az új film kapcsán gyakorlatilag egy plusz fejezettel bővítette az első részt, meglehetősen letaglózóak. Ennek ellenére szemezek még pár címmel a szériából – a Marvel-vonal például eddig teljes mértékben kimaradt, ahogy az új Star Wars is érdekesnek tűnik – de egykori rajongásom meglehetősen alábbhagyott.

lego-racers19.png

Ez lehet valamilyen szinten ösztönös elővigyázatosság is. Nemcsak a videójátékos adaptációk mennyisége ijesztő (miközben a játékos backlogom jelen állapotában is iszonyatos), de a játék- és márkaboltok polcait borító dobozokra is csapdaként gondolok. Egyrészt tisztában állok a készletek költségeivel, mely csak még magasabbra rúgna, ha úgy kezdenék bele a gyűjtésbe, mint minden más kollekciómba – azaz első körben begyűjteném azokat a szetteket, amik anno tetszettek, de nem sikerült megszerezni őket. Egyhavi fizetésemet tudnám eltapsolni valószínűleg pár óra leforgása alatt – csak a LEGO Adventures-széria méretesebb dobozai mozognak akár 120-170 000 forint körül az eBayen! Másrészt az albérletünkben a szabad felületek igen jelentős részét így is elfoglalja a közös könyv-, képregény- és magazin-kollekciónk, így egy lassan, de biztosan bővülő LEGO-gyűjtemény, lehet, hogy már csak a kegyelemdöfés lenne.

03.jpg

Viszont épp ebből következik az is, hogy milyen LEGO-videójátékról álmodok: valami hasonló koncepcióról, mint a LEGO Worlds (akár annak a folytatásáról), csak épp úgy, hogy szép lassan minden olyan régi, klasszikus szettet és sorozatot tegyenek benne elérhetővé, amelynek a LEGO birtokolja az összes jogát. Kíváncsi lennék, mit építenének és milyen játékmenetet húznának fel mai játékosok például egy Anubisz temploma LEGO Adventures-szettre, Koponya-szigetre, esetleg a régi lovagos, ninjás készletekre, vagy a Rock Raiders-vonalra. A potenciál hatalmas, és nem értem, miért kapják ennyire a licencelt filmek a hangsúlyt, amikor a polcon tucatszám hevernek az értékes, saját franchise-ok.

Szerkesztőségünk többi tagjának álom LEGO-játékáról erre a linkre kattintva olvashatsz!