• Könnyen lehet Android és iOS programokat Windows 10-re portolni
  • A Microsoft így akarja növelni a platformon elérhető alkalmazások számát
  • Weboldalakból is lehet univerzális alkalmazás

Tegnap indult a Microsoft Bulid konferenciája, a cég legnagyobb bejelentése pedig kétségtelenül az volt, hogy szeretnék minél könnyebbé tenni az Androidra és iOS operációs rendszerre írt programok portolását. Az ötlet az, hogy a Microsoft által biztosított fejlesztői készlettel relatívan gyorsan és fájdalommentesen lehetne áthordozni a Java, a C++ és az Objective C nyelven írt alkalmazásokat, illetve biztosítanának helyettesítő API-kat a Google, az Apple és az egyéb források megoldásainak fejében -- persze nem egyetlen gombnyomással működne a portolás, de nem kellene a nulláról kezdeni a fejlesztést. A Candy Crush Saga például pontosan egy ilyen port.

A támogatás legkézenfekvőbb előnye, hogy így jóval több univerzális alkalmazás jelenhet meg Windows 10-re, ezzel növelve a platform népszerűségét, és bizonyíthatják, hogy a Microsoft terméke még mindig releváns a piacon, de a fejlesztők számára sem elhanyagolhatóak az így kínálkozó előnyök, hiszen lehetőségük lesz használni a Windows 10 natív funkcióit, úgy mint az értesítéseket, az élő csempéket, Cortanát, az Xbox Live-ot, a hologramokat és egyebeket.

A Microsoft tovább azon is dolgozik, hogy univerzális applikációként weboldalak is megjelenjenek a piactéren. Ez nyilván nem hasonlítható össze egy hagyományos program által nyújtott lehetőségekkel, de egyszerű módja lenne annak, hogy a weboldalak megjelenjenek a Windows Store-ban, ezek az appok pedig természetesen kihasználhatnák a notifikációkat és az élő csempéket is.

windows10rain.jpg