Manapság már egyáltalán nem számít új keletű dolognak, ha egy videojáték kapcsán képregény jelenik meg, hiszen évek óta megfigyelhető, ahogy a kiadók igyekeznek erős franchise-t építeni a játékaikból. Elég csak a Dead Space-vonalra gondolni, ahol a program megjelenését követően könyv, képregény, sőt, még (több) animációs film is tágította a játék univerzumát. Az esetek többségében nem nagyon szoktunk foglalkozni ezekkel a mellékágakkal, azonban a tegnap szóba hozott Assassin’s Creed regény mellett most mégis felhívjuk a figyelmeteket egy újabb „csatolt termékre”, méghozzá a Batman: Arkham City képregényre, amely az Arkham Asylum történetét köti össze az október 21-én megjelenő folytatással. Méghozzá nem is rosszul!

GURU Extra ***A hírek popupjaGURU Extra ***A hírek popupjaGURU Extra ***A hírek popupja

A Batman: Arkham City egy öt részes minisorozat, melynek első része május 11-én jelent meg, és jelenleg a harmadik számnál tart, a hátralévő két rész érkezése pedig augusztusra és szeptemberre várható, igazodva a játék októberi debütálásához. A történet ott veszi fel a fonalat, ahol az Arkham Asylumban véget ért: Batman legyőzi a Titan szérum hatására megváltozó Jokert, majd az elmegyógyintézet „visszafoglalása” után a város próbál visszatérni a normál kerékvágásba. Arkham egykori igazgatója, Quincy Sharp arra használja hirtelen szerzett népszerűségét, hogy polgármesterré avanzsáljon, és a szuperbűnözők elleni kirohanásaival el is éri, hogy Gotham City első emberének válasszák. Persze mindez csak egy sokkal nagyobb terv része, melynek hátterében a rejtélyes pszichiáter, Hugo Strange áll.

Az Arkham City képregény első részében megtudhatjuk, hogy némi manipulációnak köszönhetően Sharp miképp éri el az Arkham City-terv (egy egész városrész lezárása és megtöltése a bűnözőkkel, magánhadsereggel védve) megvalósulását, majd a folytatásban tanúi lehetünk az új „elmegyógyintézet” benépesítésének és a bent uralkodó viszonyok kialakulásának. A képregény már az első részben nívós szereplőgárdát vonultat fel, hiszen Batman, Gordon és Sharp mellett találkozhatunk a teljesen leépült Jokerrel, tébolyodott szerelmével, Harley Quinnel, a második rész egyik új gonoszával, Kétarccal, és a háttérben feltűnik a leendő játék leghátborzongatóbb karaktere, Hugo Strange is.

Habár maga a képregény csak a játékok fényében élvezhető száz százalékosan, ennek ellenére nem érződik rajta, hogy csupán marketingfogás volna, köszönhetően a Batman-univerzumban jártas, az Arkham Asylum forgatókönyvéért felelős Paul Dininek, és a teljesen korrekt látványvilágot biztosító rajzolónak, Carlos D’Andának. A történet nem csupán egy levegőben lógó kamu, valóban érdekes és értelmes szerepet tölt be a két játék között, így a játék rajongóinak figyelmére mindenképpen érdemes lehet.

GURU Extra ***A hírek popupjaGURU Extra ***A hírek popupjaGURU Extra ***A hírek popupja

Igaz ugyan, hogy hazánkban az ilyen képregények beszerzése egyáltalán nem könnyű feladat, az internetes korszaknak hála az érdeklődőknek mégsem kell lemondaniuk az Arkham City képregényről, hiszen a füzetek digitális terjesztésben is elérhetőek. A legegyszerűbb dolga az iPod Touch / iPhone / iPad / Android telefon tulajdonosoknak van, hiszen a Comixology alkalmazás azonnal letölthető mindegyik platformra, és pár gombnyomással meg lehet vásárolni az átlagosan 21 oldalas képregényeket. Persze akkor sincs baj, ha nem rendelkeztek okostelefonnal vagy táblagéppel, hiszen a Comixologynak van egy béta verziójú „asztali” alkalmazása is, amiben szintén beszerezhetőek az Arkham City képregények, füzetenként 2,39 euróért, ami a jelenlegi árfolyamok mellett nagyjából 650 Ft-ot jelent.