pcguru-ajanlott2590x150.jpg

Az Asus Republic of Gamers termékvonala mára már a játékra szánt hardverek minden területén felütötte a fejét (nem is olyan rég teszteltünk tőlük egy igen ütős laptopot), és természetesen az okostelefonok sem maradhattak ki a szórásból. Ennek megfelelően hamarosan érkezik a gyártó gamer mobiljának legújabb generációja, az Asus ROG Phone 5, amit lehetőségünk volt a megjelenés előtt letesztelni, tapasztalataink alapján pedig ezt a készüléket valóban játékra teremtették.

asus-rog-phone-5-06.jpg

Divatos féltégla

Az első dolog, ami az Asus ROG Phone 5 láttán eszünkbe fog jutni, az az, hogy ez bizony elég nagydarabra sikeredett. Az Asus mobiljának 172,8 millis magasságához és 77,3 millis szélességéhez ugyanis 10,3 millis vastagság társul, ami azért elég méretesnek számít még napjaink egyre csak terebélyesedő telefonjai mellett is. Érdekesség, hogy a ROG Phone 5 ennek ellenére sem érződik nehéz vagy ormótlan készüléknek, az viszont biztos, hogy egy kézzel nem igazán tudjuk majd kezelni.

Maga a telefon a Republic of Gamers termékvonalra jellemző fekete és vörös színekben pompázik, bár a kialakítása meglepően visszafogottnak mondható, avagy olyan RGB áradatra és agresszív vonalvezetésre, mint amit pl. az Asus gamer laptopjainál látni, itt nem kell számítanunk. A telefon jobb oldalán a bekapcsoló- és hangerőszabályzó gomb található, az alján egy USB-C port mellett egy 3,5 mm-es Jack bemenet is van, míg bal oldalon a SIM tálca vár ránk egy újabb USB-C port és a készülékhez külön vásárolható ventilátor csatlakoztatási pontjának társaságában.

asus-rog-phone-5-01.jpg

Ami a kijelzőt illeti, a ROG Phone 5 egy 6,78 hüvelykes, 1080 x 2340 pixel felbontású, 144 Hz-es AMOLED képernyővel érkezik, ami egy abszolút korrekt darabnak mondható. A színei szépek, élénkek, így az Asus telefonja akkor is megállja a helyét, ha játék helyett mondjuk filmezni vagy képeket nézegetni szeretnénk rajta a változatosság kedvéért.

A mobil hátán egy három kamerás összeállítás figyel, ahol a 64 megapixeles fő egységet egy ultraszéles látószögű és egy makro szenzor egészíti ki, míg elöl természetesen egy szelfi kamera kapott helyet. Igazából mindkét megoldás abszolút korrekt, nappali fényviszonyok között szép képet lőnek (sötétben viszont sajnos nagyon leromlik a minőségük), illetve lehetőségünk van 8K-s videó rögzítésre és lassított felvételek készítésére is, de azért a ROG Phone 5-öt így sem a kiemelkedően szép képei miatt érdemes megvenni, hiszen az Asus mérnökei érezhetően nem erre helyezték a hangsúlyt.

asus-rog-phone-5-03.jpg

Játékra építve

Gamer telefonról lévén szó, valószínűleg senkit sem lep meg, ha eláruljuk, hogy a ROG Phone 5 hardvere bizony elég combosra sikeredett. A mobil szívét a 8 magos Qualcomm Snapdragon 888 CPU adja, amit egy Adreno 660-os GPU, 8, 12 vagy 16 GB RAM, 128 vagy 256 GB nem bővíthető tárhely és egy 6000 mAh-s akkumulátor egészít ki. Ezek után pedig igazából csak formalitás leírni, hogy az Android operációs rendszer természetesen hibátlanul fut a készüléken, akadással vagy szaggatással sehol sem találkoztunk a teszt során.

Ami pedig a komolyabb próbatételeket illeti, a ROG Phone 5 természetesen itt is abszolút megállja a helyét. A Geekbench 5 benchmark alkalmazásban például egymagos mérés esetén 1125, többmagos mérés esetén pedig 3650 pontot ért el, ami kifejezetten erősnek mondható. Összehasonlításképp egy Samsung Galaxy S20 Ultra ugyanitt 800 (egymagos) és 2687 (többmagos) pontot ért el, míg a Oneplus 8 897 (egymagos) és 3272 (többmagos) pontot szerzett.

asus-rog-phone-5-04.jpg

Szoftveres finomhangolás

A benchmark eredményeknél azonban jóval fontosabbnak mondható, hogy a ROG Phone 5 effektíve játék közben is nagyszerű teljesítményt nyújt. Mi a teszt során a PUBG Mobile-t, a Call of Duty: Mobile-t, az Asphalt 9-et, a League of Legends: Wild Riftet és a Genshin Impactet próbáltuk rajta, és az utolsó program kivételével mindenhol megvolt a stabil 60 fps, akár több órás játék során is, valamint az elég komoly hardverigényű Genshin Impact esetében sem zuhant be a képkockaszám másodpercenként 50 alá.

Továbbá fontos kiemelni, hogy a ROG Phone 5 nemcsak az erős hardvere miatt lesz gamer termék. A telefonhoz ugyanis jár az Armory Crate nevű app is, ami egyfajta központi HUD-ként funkcionálva összegyűjti minden játékunkat, és lehetővé teszi, hogy különböző teljesítményprofilt rendeljünk akár külön-külön midnegyikhez. A beállítható apróságok száma pedig alsó hangon is roppant meggyőző, avagy az Armory Crate menüit böngészve tényleg elképesztően részletesen testre tudjuk szabni bármelyik játékunk beállításait, bár ez persze egyáltalán nem kötelező.

asus-rog-phone-5-02.jpg

Emellett pedig érdemes megemlíteni a Game Genie-t is. Ez lényegében egy játékon belüli felület, ami mutatja többek közt a készülék hőmérsékletét, az épp aktuális fps számot és még sok más hasznos információt, valamint lehetőséget biztosít az úgynevezett Air Triggerek beállítására is. Utóbbi szintén egy elég egyedi megoldás: a lényege, hogy telefonunk jobb oldalán (vagy döntött helyzetben a tetején) akad két virtuális gomb, nagyjából ott, ahol egy hagyományos kontroller ravasza lenne, ezeket megérintve a telefon úgy érzékeli, mintha a képernyőjét bökdösnénk. Ez a megoldás pedig valami félelmetesen megkönnyíti a programok kezelését, így az is könnyedén boldogulhat például egy PUBG vagy egy CoD irányításával, aki amúgy nincs hozzászokva az érintőképernyős játékhoz.

Szintén komoly pozitívumnak mondható, hogy a ROG Phone 5 aksija kifejezetten jól bírja a strapát, avagy akkor sem merül le túl hamar, ha folyamatosan játszunk vele, az pedig külön plusz pont, hogy a készülék nagyobb igénybevétel esetén sem melegszik zavaró mértékben. Ha pedig mégiscsak lemerülne az akkumulátor, az sem a világ vége, hiszen a gyorstöltés funkciónak hála egy órán belül 100%-ra tölthetjük a telefonunkat.

asus-rog-phone-5-05.jpg

A gamerek választása

Mindent összevetve az Asus ROG Phone 5 ízig-vérig egy játékra kihegyezett telefon, ami egyrészt bivalyerős hardverrel érkezik, másrészt pedig szoftveres fronton is alaposan megtámogatja a gamer életérzést. A Snapdragon 888-as CPU-nak hála nem igazán akad olyan program a piacon, ami kifogna ezen a mobilon, az Armory Crate és a Game Genie segítségével pedig tovább finomíthatjuk a játékélményt, az utolsó csepp teljesítményt is kipréselve a készülékből.

Persze a ROG Phone 5 sem tökéletes, hiszen elég vaskos darab, ráadásul a kamerájától sem fogunk hanyatt esni, azonban ha valaki kimondottan gamer okostelefont keres, ennél jobb ajánlatot aligha fog találni a piacon. Épp ezért az Asus üdvöskéje leginkább azoknak ajánlható, akik komolyabban szeretnének játszani a mobiljukon, nekik viszont mindenképpen. Az egyetlen visszatartó erő itt az lehet, hogy ezek a készülékek azért elég sokba kerülnek: a 8/128 GB-os modellért 289 900 forintot, a 12/256 GB-os modellért 339 900 forintot, a 16/256 GB-os modellért pedig 359 900 forintot kér a gyártó, bár az igazsághoz hozzátartozik, hogy ezért az összegért valóban egy olyan telefont kapunk, ami hosszú évekig hű társunk lehet minden játékban.