Az elmúlt hetekben az Asus két, játék céljára szánt laptopját is megkaptuk egy-egy kéthetes tesztre. A ROG Zephyrus G14-ről SteelSaint kollégának kifejezetten jó véleménye volt: cikkében külön kiemelte az erős hardverhez képest reális árat és az AniMe Matrix fedlapi kijelző egyediségét. A másik gép, amit megkaptunk, az Asus ROG Strix G15 G512Li nevet kapta a mérnököktől. Ez is rendelkezik jó néhány különleges megoldással, de – és itt már lelőjük a konklúziót – ár/érték arányban már nem számít annyira jó vételnek, mint a Zephyrus G14.

UFO az asztalon

A G15 az Asustól megszokott fekete/vörös dobozban érkezik. Maga a géptest is ilyen színekben pompázik, noha a fedlapon nincs világító logó. Ehelyett a gép alsó felén fut körbe egy fénycsík, melynek fényereje akkora, hogy teljes sötétben is képes egy kisebb szobát bevilágítani, emiatt pedig alváskor zavaró lehet, de tény, hogy nagyon látványos a megoldás. A G15 egyébként szálcsiszolt műanyag testet kapott, jobb oldalán egy felirattal. Nagyon össze van rakva, az illesztések pontosak, nagy kár azonban, hogy a borításhoz a kemény, kopogós műanyagot választottak a mérnökök, ami azért annyira nem illik egy ilyen árkategóriájú laptophoz, de erről egy picit később.

g512-1.jpg

A kapott gépben egy Intel i7 10750H-s processzor, 32 GB RAM és egy 1 TB-os NVmE SSD volt, melyhez egy Nvidia Geforce 1650Ti videokártya társult. Portok terén 3 darab USB 3.1 és egy darab USB Type-C áll rendelkezésre, a szokásos Kensington-lock és az Ethernet csatlakozó mellett, azonban SD-kártyaolvasót nem kapott, pedig hely bőven lenne neki. A kijelző Full HD, 144 Hz-es képfrissítéssel, és itt megint egy hiányosságról kell beszámolnunk: a G15-ben nincs webkamera (ezt csak opcionálisan lehet választani), melynek hiányára 2020 végén nem lehet ésszerű magyarázatot adni.

És hogy játék közben milyen a masina? Nos, a 1650Ti pár hónappal ezelőtt tesztelt Legion 5-höz (1660Ti) képest sokkal gyengébb eredményeket produkált. A fair összehasonlításhoz így ugyanazokat a programokat vettük elő, mint augusztusban: egyetlenegy játéknál, a Hitman Absolutionnél mutatott a benchmark 60 fps-t, de a Company of Heroes 2 esetében volt különösen erős a különbség. A Creative Assembly játéka 14,9 és 30,7 közötti fps értékeket produkált, átlaga pedig alig haladta meg a 20-at. Utolsó próbaként a GRID 2019-et indítottuk el, ami verseny közben, különösen, ha sok autó volt egymás mellett, látványosan beszaggatott.

g512-2.jpg

Általános használat közben

A játék tehát elég vegyes érzéseket okozott, de általános használat közben már sokkal jobb élményeket kaptunk. A tasztatúra nagyon kellemes, négy zónás RGB világítással rendelkezik, jól lehet rajta gépelni, a tapipad alatt két valódi gomb van, illetve ide került beépítésre a numerikus billentyűzet, melyet a tapipad jobb felső sarkának lenyomásával lehet aktiválni. Normál használatnál (video) az akku két órán át bírja, irodai munkánál ennél jóval többet is bír, de játék közben a gépet már egy óra után töltőre kellett dugni, ami nem baj, hiszen egy átlagos gamer laptop ennyit bír.

g512-3.jpg

Összeségében a ROG G15 nem lenne rossz gép, ha az árát a tudásához igazították volna. De, és ez egy nagy de: a 430 ezres ár borzasztóan sok egy olyan gépért, amelyből olyan alapvető dolgok hiányoznak, mint a webkamera vagy a kártyaolvasó, és amelyen a videokártya ilyen értékeket produkál. Ha ötven, hatvanezer forinttal kevesebbe kerülne, ajánlott gép lenne, de ezen az áron sokkal jobb alternatívát is lehet találni.