pcguru-ajanlott2590x150.jpg

 

Ha az ASUS gamer gépeiről beszélünk, elsőre alighanem mindenkinek a Republic of Gamers (avagy ROG) hardverek ugranak be, pedig a tajvani gyártónak van egy másik termékcsaládja is ebben a piaci szegmensben. Ez a The Ultimate Force (avagy TUF), melyben általában a ROG gépeknél szerényebb képességű laptopok találhatók, amiknek természetesen az árazása is barátibb. A most nálunk járt ASUS TUF FA506 első pillantásra pontosan ugyanezt a receptet követi, azonban a gép képességeit alaposabban megnézve egyből látni fogjuk, hogy ez bizony egy ritka jó ajánlat.

asus-tuf-fa506-01.png

Letisztult erő

Az ASUS TUF FA506 dobozában a gépen túl ott lapul még annak igen méretes, féltéglákat idéző töltője, a kézikönyv és nagyjából ennyi. Maga a laptop egy méretes, súlyos, tiszteletet parancsoló darab, mely gamer jelzővel ellátott termék létére elég visszafogottan néz ki. A billentyűzet háttérvilágítását leszámítva például nem található rajta extra LED, és bár letört élekből és agresszív vonalakból itt is találni, a gép így is inkább már-már elegánsnak tűnik, nem pedig hivalkodónak.

Az anyagminőségre sem lehet panasz: a TUF FA506 egy masszív, strapabíró laptop, amin érződik, hogy nem spóroltak ki belőle semmit. Ami pedig a csatlakozókat illeti, ezekkel is bőven el vagyunk látva: a gép bal oldalán a tápcsatlakozó mellett egy HDMI, két USB-A és egy USB-C csatlakozó, valamint egy Jack aljzat található, míg a jobb oldalon a hűtés kivezetése mellett egy további USB csatlakozó kapott helyet.

Külön érdemes még kiemelni a kijelzőt: a TUF FA506-ban egy Full HD felbontású IPS panel kapott helyet, mely akár 144 Hz-es képfrissítésre is képes, így a laptop akár kompetitív játékokra vagy esportolásra is ideális darab lehet.

asus-tuf-fa506-03.png

Komoly fenevad

Kinézetre az ASUS TUF FA506 tehát abszolút rendben van, de az igazán kellemes meglepetés csak akkor ér minket, ha a belsejére is vetünk egy pillantást. A laptop ugyanis egy AMD Ryzen 7 4800H processzorral és egy Nvidia GeForce RTX 2060-as videokártyával érkezik, melyekhez 16 GB RAM és egy 1 TB-os SSD jár. Talán mondanunk sem kell, hogy ezzel a konfigurációval a TUF FA506 gyakorlatilag minden játékkal gond nélkül meg tud birkózni: a teszt során a Call of Duty: Warzone, a Borderlands 3 és a Control sem tudta két vállra fektetni.

Azonban az ilyen komoly hardver ilyen kis helyre zsúfolva igen komoly hőt tud termelni, és talán ez nevezhető a TUF FA506 legnagyobb gyengeségének. Egyrészt, ha csak egy kicsit is megugrik a terhelés, a ventillátorok egyből felzúgnak, mint a fene, másrészt pedig a forró levegőt a gép háta mellett a jobb oldalán vezeti ki a rendszer, pont rá az egeret fogó kezünkre, ami hosszabb távon azért már elég kényelmetlen tud lenni. Az viszont nagy pozitívum, hogy a billentyűzet nem forrósodik, az ilyen modelleknél ez egy viszonylag gyakori probléma.

Üzemidő szempontjából sem teljesít olyan jól a TUF FA506. A 90Wh-s akkumulátor böngészés, videózás és más, általános felhasználás mellett nagyjából 4-5 órát bírt, míg ez az érték játéknál 2 óra körüli hosszra esett vissza, de legyünk teljesen őszinték: gamer laptopot nem a hatalmas mobilitása miatt vesz az ember, így ezek az eredmények kategórián belül abszolút vállalhatóak.

asus-tuf-fa506-02.png

Egy kihagyhatatlan ajánlat?

Mindent összevetve viszont az ASUS TUF FA506 így is egy nyugodt szívvel ajánlható gamer laptop szinte bárkinek. Igaz, hogy a hűtése nem a leghalkabb és az üzemidő sem sikerült olyan acélosra, de cserébe egy több mint korrekten összerakott, remek anyagminőséggel és erős hardverrel büszkélkedő gépet kapunk, ami tökéletesen alkalmas akár a legújabb játékok nyúzására is.

Ami azonban igazán jó vétellé teszi az ASUS TUF FA506-ot, az az ára: hazánkban jelenleg 440 ezer forint környékén kapható, ami borsosnak tűnhet a magyar fizetésekhez képest, de a gamer laptopok piacán nem annyira elszállt árazás, plusz itt tényleg komoly hardvert kapunk a pénzünkért cserébe. Épp ezért ha játékra kihegyezett laptopot keresünk a középkategóriában (vagy kicsit fölötte), akkor mindenképp érdemes lehet megfontolni az Asus ajánlatát.