pcguru-ajanlott2590x150.jpg

 

Utoljára talán az akkoriban jó egy milliót érő, üveglapos LG tévé járt nálam, ami azért igen jól is mutatott, hiába riogatott gyakran a szívinfarktus. Jó, aki nincs a dizájnhoz és a különleges megoldásokhoz szokva, és még az okostévéken is a régi csavargatós megoldást keresi, az kevésbé érzi biztonságban az ilyen jellegű, ránézésre nem annyira stabils megoldásokkal bíró technikai kütyüket. De vicce félretéve, haladni kell a korral, az LG pedig tévék terén átlagosan az élen jár, különösen az OLED készülékekkel. Az új 55CX3LA már csak emiatt is felkeltette az érdeklődésem, nem beszélve arról, hogy kifejezetten gamer tévének szánták, ami ugye nálunk nem elhanyagolható szempont. Hogy mi volt az első gondolatom? Azt hiszem, ezt nem kell ragozni… Ide veled, szépségem!

lg55cx3la-pcguru-3.jpg

Papírvékony, némi nehezékkel 

Ez persze kicsit túlzás, de tény, lassan már szinte nincs is vastagsága a készüléknek, egy vaskosabb kartonlap például simán lekörözi, így kizárólag az alsó régióban elhelyezett hátsó mechanika ad némi mélységet a kijelzőnek. A szerelés viszonylag egyszerű, a két elemből és néhány csavarból összerakható talp gyorsan felpattan, ha pedig a falra kerül a drága, akkor még ezzel sem kell foglalkozni. A hivatalosan is ultra vékonynak nevezett kijelző tehát első ránézésre is mutatós, viszonylag könnyen szerelhető (plusz egy fő segítség azért nem árt), de mit tud?

lg55cx3la-pcguru-2.jpg

Akik ismerik az LG okostévéket, de legalább egy készülékkel találkoztak az elmúlt években, azokat sok meglepetés nem éri. Az 5.0-s webOS most már alap, ebbe beletartozik minden kényelmi funkció és a felhasználóbarát elrendezés, aminek hála mindent külön ikonnal, appal, betekintési funkcióval nézhetünk meg, avagy a Netflix, HBO GO és a többiek között bármikor léptethetünk, sőt most már a Disney+ és Apple TV+ is ott van a kínálatban. Valaki ezt a felületet vagy szereti, vagy nem, éppen úgy, mint a Magic Remote-ot, amit én speciel teljesen megszerettem az évek alatt, lényegében már kifejezetten kellemetlen, ha hagyományos távirányítóval kell bajlódnom. Aki nem ismerné ezt a megoldást: mintha csak a PlayStation fagyiját használnánk, mozgatjuk a távirányítót, így kattintva a különböző ikonokra. Emellett persze vannak hagyományos gombok is, de az átlag navigálást nagyon leegyszerűsítette az LG, erről pedig már nehéz lenne lemondani.

lg55cx3la-pcguru-5.jpg

Jó, kényelmi funkciók, okoskodás kilőve, belőttük a napi rutint, mindent csatlakoztattunk (oldalt és hátul is van aljzat, avagy a falra szerelve kicsit szűkül a számuk), nézzünk filmet. Jelzem, hogy az előre tárolt programokkal is ragyogó képet kapunk, de utánaolvasva könnyedén találhatunk számos megoldást, ami még jobban kedvezhet igényeinknek és szemünknek. Tükröződés észrevehető a képernyő felületén, ám egyáltalán nem zavaró mértékben. A hangzással már gondban vagyok. Mások véleményével összevetve nekem kicsit visszhangos volt az audio, akárhogy próbálgattam, nem teljesen olyan élményt kaptam, mint amit vártam, míg más kifejezetten jónak találta a hanghatásokat. Az viszont tény, hogy mint mindig, aki igazán kényeztetni akarja a füleit, az úgyis külső hangrendszert használ, mert jelenleg a monitorok és tévék beépített hangszórói nem tudják pótolni az összeállított rendszereket. De mindegy a hang, milyen a játék? Toporog már a türelmetlen énem...

lg55cx3la-pcguru-1.jpg

Szép és szebb

Próbálgattam a készüléket mindenféle játékkal, futott a Hellpoint, a Ghost of Tsushima, a Fairy Tail, a Destroy All Humans!, hogy mindenféle látványt meglessek, sőt még a Switchet is beüzemeltem a Paper Mariohoz és a Carrionhoz, a látvány pedig önmagáért beszélt. Függetlenül a HDR-től az input lag játéknál stabilan 13 ms körül van, ami kifejezetten jó eredmény, a kép pedig rendkívül részletgazdag, pontos és éles, elmosódásnak szinte nyoma sincs, avagy egy néhány éves, szintén 4K LG tévével összehasonlítva is látható a különbség. Az Nvidia G-Sync-kompatibilitás meg már csak hab a tortán.

lg55cx3la-pcguru-4.jpg

Összességében tehát kimondottan pozitívak a tapasztalataim, és az, hogy a webOS terén nagy változások nem történtek, az nem kifejezetten hiányosság, illetve a hang terén tapasztalt furcsaságokat sem tudom egyértelműen felróni, elvégre másnak kifejezetten tetszett a Dolby Atmos nyújtotta Surround élmény. Hogy mi a hátulütő? Az 55CX3LA ára azért nem kevés, nagyjából 600 000 forintért kapható, persze ezzel többnyire a minőséget fizetjük meg, mert ha tudom, egyébként is leginkább az LG bevált LED és OLED készülékeit ajánlom. Ízlések és pofonok, tudom, de a Panasonic plazmák óta ez a kategória az, amivel átlagban leginkább elégedett vagyok, ez a készülék pedig egyértelműen csak erősíti a véleményem.