pcguru-ajanlott2590x150.jpg

 

A sors iróniája úgy hozta, hogy épp akkor érkezett meg tesztelésre a Trust igen impozáns kinézetű gamer egere, amikor saját, addig tökéletesen bevált perifériámon elkezdett rendetlenkedni a középső gomb érzékelője. A tesztet így kézenfekvő módon könnyen letudhattam volna annyival, hogy a Trust gyártmánya működik, és megváltás volt a megjelenésekkel és tesztekkel egyre sűrűsödő nyári időszakban, ez azonban annyira felszínes megközelítése lenne a GXT 900 funkcióinak, ami viccnek sem menne el.

trust-gxt-900-kudos-pcguru-1.jpg

Első ránézésre egy, a felkapottabb, engem leginkább átalakulás közben megfagyott Transformerekre emlékeztető egerekkel ellentétben a Trust gyártmánya egy szép, letisztult és kézreálló (szigorúan jobb kézre álló) formatervezést kapott, melyen az érzékenységet is állító gombokkal együtt összesen hét input kapott helyet. 130x67x43 mm-es méreteivel és alig 105 grammos súlyával ráadásul helyigénye is igen kellemes, tervezésénél kifejezetten figyelembe vették a helytakarékosságot és a gamer laptopok tulajdonosait. Szövetbevonatú kábele összesen 180 cm-es hosszal rendelkezik, mely lehetővé tette, hogy még nem túl ergonomikus kialakítású íróasztalomon is kényelmesen átvezethessem, aljára pedig, a mozgatás stabilitásához, három helyen került teflon alapú műanyag bevonat.

trust-gxt-900-kudos-pcguru-2.jpg

A gép indításakor máris valóságos színorgiában van részünk, a készülék ugyanis mind az oldalán, mind a logóján és a görgőjén beépített LED-ekkel rendelkezik. Míg a két felső fényforrás az egér érzékenységét hivatottak jelezni, addig az oldalsó pusztán esztétikai szerepet tölt be mely hardveresen nem, szoftveresen azonban testreszabható és akár ki is kapcsolható.

trust-gxt-900-kudos-pcguru-3.jpg

Testreszabás

A Trust egerének egyik legnagyobb erőssége ugyanis a beépített memória, melyet a hivatalos honlapról letölthető, igen intuitív program segítségével programozhatunk, így a LED-ek színén túl mind a hét gombra specifikus gyorsbillentyűket vagy egyéni macrokat köthetünk, majd menthetjük beállításainkat profilokba, így a végletekig optimalizálva a legkülönbözőbb kompetitív játékstílusokhoz és személyes igényekhez. Amennyiben ezzel nem kívánunk élni, mezei használathoz és böngészéshez tökéletes az alapbeállítás is – a legtöbb gamer egérrel (melyek több gombbal rendelkeznek) az a leggyakoribb problémám, hogy az oldalsó gombokat is alapból rákötik valamilyen billentyűre, így böngészés vagy szerkesztés közben, ha véletlenül benyomom őket, teljesen váratlan navigációk és műveletek szakították meg munkámat. A GXT 900 azonban alapértelmezésben nem tartalmazott ilyesmit, az oldalsó gombok elhelyezésének köszönhetően pedig eleve iszonyatosan ritkán kattintottam velük véletlenül. Az érzékenység alapértelmezésben a görgő alatti két gombbal állítható 100 és 15 000 DPI között, melyből utóbbival még a legprecízebb szerkesztőprogramokban is kiválóan boldogultam, előbbi pedig brutálisan jól teljesített a kipróbált játékok tesztelgetése során, egy percig sem éreztem kevésnek az egyes konkurens modellek által kínált 20 000 DPI-s maximumhoz képest.

trust-gxt-900-kudos-pcguru-software.jpg

Combos kialakítás

Az egyetlen fenntartásom a GXT 900-al kapcsolatban a görgő volt, mely egy pár miliméterrel feljebb került az általam addig használt modellekhez képest, és bár ehhez viszonylag gyorsan hozzá tudtam szokni, kattintása is mintha kissé szokatlanul erősebb erőkifejtést kívánt volna – ezért cserébe legalább jóval strapabíróbbnak is érződött, ami nem hátrány, ha csak pusztán azt a személyes tapasztalatomat tekintem, hogy nálam az egércserék többségének hátterében a görgő megrongálódása állt. A Trust GXT 900, ugyan külsejében közel sem próbál olyan brutális és high-tech megjelenést közvetíteni, mint a legtöbb felkapott gamer egér, kialakításában, funkcionalitásában és precizitásában magasan az élmezőnybe tartozik, és bőven megéri az árát, ha valaki egy komolyabb, multifunkcionális gamer egér vásárlásában gondolkozik.