• Az ausztrál hatóságok megtagadták a DayZ fizikai verziójának a korhatár besorolását
  • Ennek hatására pedig a játék a digitális áruházak kínálatából is eltűnt ma
  • Az indoklás szerint a programban található drogfogyasztás verte ki a biztosítékot

Igencsak érdekes helyzetbe került a DayZ Ausztráliában: bár a játék évek óta kapható az országban 15 éven felülieknek ajánlva, most az ausztrál hatóságok mégis úgy döntöttek, hogy megtagadják a korhatár besorolását a programnak, ezzel ellehetetlenítve a megjelenését. A fejlesztők pár napja még azt nyilatkozták, hogy ez a lépés csak a játék dobozos kiadását érinti, a digitális verziót továbbra is lehet majd kapni, mostanra azonban egyértelművé vált, hogy az ausztrálok az online értékesítést is le akarják állítani: a PlayStation és Microsoft Store-ból ennek megfelelően már el is tűnt a DayZ.

dayz-letartoztatas-01.jpg

A hivatalos indoklás szerint egyébként azért tagadták meg a besorolást, mert a játékban droghasználat is szerepel. A helyzetet azonban tovább bonyolítja, hogy a játékban nem igazán vannak rekreációs célú drogok: egyedül morfiumot vehet be a karakterünk, de azt is a fájdalomcsillapítás miatt, nem puszta szórakozásból. Továbbá a játék fájljai között marihuánára utaló jelek is találhatóak, és bár ilyesmi egyáltalán nem szerepel a DayZ-ben, és nagyon úgy tűnik, hogy a hatóságoknál végül ez verte ki a biztosítékot.

Az ügyben a DayZ-t fejlesztő Bohemia Interactive is megszólalt, akik természetesen nem tervezik magukra hagyni a játékosokat. Elmondásuk szerint az ausztrálok nagy és fontos részét képezik a DayZ közösségnek, így mindent meg fognak tenni, hogy újra elérhetővé tegyék a játékot az országban.  

Galéria
Kattints a galéria megtekintéséhez!