A már berendezett lakásban egy fazonváltással akár egészen új külsőt adhatunk a térnek, legyen az a függöny színének vagy stílusának, formájának megváltoztatása. Amennyiben új otthont alakítunk ki, a függöny az utolsók között van, amit vásárolunk.

A Szőnyeg textil webáruház kínálatában a szőnyegek mellett található függöny is széles választékban. Ha már megvan a bútor, kész van a fal, beszerezted a szőnyeget is, itt megtalálhatod a mindezekhez passzoló függönyt is.

Milyen szempontok alapján válasszunk függönyt?

Rengetegféle függöny kapható, amiből választani tudunk, de mégis mi alapján döntsünk? Könnyű eltévedni a többféle méret, szín, minta, stílus és típus útvesztőjében, de egy kis körültekintéssel egyszerűen eligazodhatunk.

Kész függönyök kaphatók több méretben, ezeket akkor érdemes megvásárolni, ha ablakainkra találunk megfelelőt. Ebben az esetben nem kell méretre vágni, ami plusz idő, pénz és energia, hanem azonnal hazavihetjük és könnyedén felszerelhetjük.

https-szonyegtextilhu-2022-december-cikk8.jpg

A méterben vásárolható függönyök egyénileg igazíthatóak, méretre szabhatóak, így biztosítják azt, hogy a nem megszokott méretezésű nyílászárókra is esztétikusan fel tudjuk helyezni. Mindkét esetben fontos a pontos mérés a tökéletes végeredmény érdekében.

Ne az ablakot vegyük alapul a számításnál, hanem a karnis hosszát. Ha szép ráncokkal, hullámokkal díszített függönyt szeretnénk ablakainkon látni, akkor minimum a karnis méretének másfélszeresét kell alapul venni.

Sötétítő függöny nemcsak sötétítésre

Az áttetsző függönyök mellett vagy helyett vásárolhatunk sötétítő függönyt is. Vegyük figyelembe, milyenek a fényviszonyok a lakásban és mire használjuk elsősorban a helyiséget, mennyi fényre van szükségünk.

A sötétítő függöny a sötétítés mellett más praktikus funkciókat is elláthat. Használhatjuk árnyékolásra vagy csak kifejezetten dekorációs célra is. Árnyékolás szerepét legjobban a világosabb színű és lazább szövésű anyagok töltik be, sötétítéshez válasszunk sötétebb színű és vastagabb szövésű anyagokat.

Az egyszínű és a mintás darabok is ugyanolyan alkalmasak az ablak csinosítására, fantáziánk és a helyiség stílusjegyei legyenek a támpont a tervezésnél. Természetesen itt is a méret pontos levétele alapfeltétel.

Mit tegyünk a kisebb ablakokra?

Kisebb méretű ablakok, fürdőszoba és konyhaablakok kedvelt exkluzív díszítőeleme a vitrázs függöny. Egy kis rúdra fűzhető függöny közvetlenül az ablakkeretre szerelhető bármekkora magasságban.

Praktikus megoldás, mert mi kilátunk rajta, de kíváncsi tekintetek nem jutnak be. Szerelhetjük felülre, alulra vagy mindkettőre, középen egy rést hagyva. A vitrázs függöny különleges külsőjével hangsúlyozza az ablak meghitt hangulatát.

A függöny minden esetben otthonunk meghatározó kiegészítője.