Az arany iránytűt követve...ugyanis Philip Pullman (balra) „His Dark Materials” regénytrilógiája jóval túlmutat a sztereotípiákon. Nyilvánvaló, hogy az 1946-ban született angol íróra nagy hatással volt Tolkien és C.S. Lewis (Narnia Krónikái), ám a művek mélyek, színesek, izgalmasak, rengeteg okos gondolattal, váratlan fordulattal. Szerencsére Pullman írásai hazánkban is elérhetők, a szóban forgó könyvtriót elsőként a Magyar Könyvklub adta ki (Északi fény, A titokzatos kés, A borostyán látcső), és mindenkinek jó szívvel ajánlom ezeket.

Az író számos díjat és elismerést besöpört, világszerte tízmillió példány kelt el műveiből, nem csoda hát, ha Hollywood is rámozdult a témára. A jogokat a New Line Cinema vásárolta meg, ők fogják feldolgozni a trilógiát. Az első film, a The Golden Compass (Amerikában ezen a címen jelent meg az Északi fény) 150 millió dolláros költségvetéssel készül, a forgatókönyvíró és egyben rendező az a Chris Weitz, aki a kedves-bájos „Egy fiúról” című Hugh Grant mozival lett világhíres (és nem mellesleg Oscar-díjas). A színészek sorában szerepel Nicole Kidman, Daniel Craig, Eva Green, Sam Elliott, és az első filmes, ifjú és elbűvölő, 1994-ben született Dakota Blue Richards, akit tízezer (!) jelentkezőből választottak ki a főszerepre, Pullman bevonásával (Hollywoodban úgy látszik, támadnak a "dakoták"...).

Az arany iránytűt követveHogy miről szól a könyv? Hadd idézzem a magyar kiadás fülszövegét: „A tizenkét esztendős Lyra Belacqua számára maga az ősi éden az az ódon oxfordi kollégium, ahol árván cseperedik a sok morc, szertartásos tudós között. Nem mintha mintakislány volna: komisz csínytevésekkel múlatja az időt, nem az elméje pallérozásával: csakhogy bűbájos vadóc ő, akinek vág az esze, mint a beretva. Nem csoda, hogy a világ közepének hiszi magát. S nem is téved! Egyszer valóban elérkezik minden világok közepébe. Van ugyanis egy csodálatos képessége: különleges műszere segítségével nyomon tudja követni, mi történik valójában a világban akár messzi tájakon is, és főként azt, mi történik a jövőben. És amikor Anglia-szerte egyre több gyerek tűnik el nyomtalanul, Lyrát igazságkereső szenvedélye valódi csatába viszi: Lord Asriel zord kastélya a messzi Északon borzongató kalandok színhelye.”

Az arany iránytűt követveTermészetes, hogy ebből a sztoriból remek videojátékot lehet faragni, az adaptáció jogait a SEGA vette meg. A kiadó a Dave Perry nevével fémjelzett Shinyt bízta meg a kivitelezéssel; a stúdió nagyszerű címeket tud felmutatni, még ha a Matrix-játékaik messze nem nevezhetők tökéletesnek – reméljük, ezúttal visszatérnek ahhoz a csapáshoz, melynek kapcsán megszerettük őket (lásd: Earthworm Jim, MDK, Sacrifice). A játék műfaja akció/kaland, és a jól bevált formulát követi: epikus kalandozás, platformelemek jó adagban, sok minijáték, és a szereplők váltogatására épülő mechanizmus. Az ügyes és ravasz Lyra mellett ugyanis a hatalmas, vértbe bújt jegesmedve, a kislány „paripája”, Iorek Byrnison is terelgethető lesz, ha épp valami nagyobb akadályt vagy ellenséget kell leküzdeni, csakúgy, mint hű kísérője, Pantalaimon (Pan), a daimón, aki négyféle lény formáját is képes magára ölteni, ezzel segítve a feladatok megoldását. No és persze ott lesz a negyedik „főhős”, az igazmondó és címadó arany iránytű is, mely nemcsak a puzzlék feltörésében lesz hasznunkra, hanem a különféle bónusztartalmak elérésében is. A játékban tizenegy változatos, hatalmas szcénát kell bejárnunk, közte két olyat, mely a filmben nem, csak a regénytrilógiában szerepel.

Az arany iránytűt követveA mai hír, amiért ezt a „rövidke” cikket összedobtam, az egy tulajdonképpen ma már elvárt esemény bejelentése: Lyra és Pan is filmbeli hangján szólal meg a cuccban, hiszen mind a már említett (jobbra látható) Dakota Blue Richards, mind utóbbi életre keltője, az Én, Pán Péterben, majd a Charlie és a csokigyár főhőseként feltűnt Freddie Highmore bevonult a hangstúdióba. Mindez persze csak a „szükséges plusz”, a lényeg mégiscsak maga a játék lesz. Bízzunk a Shiny tapasztalatában, hogy összehoznak egy épkézláb filmadaptációt, bár hozzáteszem, hogy az összplatformos fejlesztések (gyakorlatilag minden számba jöhető kütyüre kijön a cucc) elég változó végeredményeket szoktak produkálni, és sajna a hasonló átiratok minőségére is többet panaszkodtunk eddig, mint örültünk. De, hogy az elcsépelt mondással éljek, a remény hal meg utoljára... Meglátjuk; a film az USA-ban december 7-én kerül a mozikba, a játék egy héttel korábban debütál.